Nezapomenutelná dovolená na ostrově?

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu, přitom být na ostrově, užívat si delfíny, krásné až tropické teploty a křišťálově čisté moře. Zajímá vás, o jakém místě se bavíme? Je to chorvatský ostrov Cres.

Věděli jste, že chorvatský ostrov Cres, který se nachází v Jaderském moři, je největší ostrov Chorvatska? A nejen to, jeho jedinečná rozmanitost krajiny, přírodních krás a nedotčené přírody lákají návštěvníky z celého světa. Tento ostrov je přírodním rájem s nádhernými plážemi a křišťálově čistým mořem.

Cres nabízí širokou škálu aktivit pro ty, kteří hledají dobrodružství i klidnou relaxaci. Sportovní nadšenci ocení možnosti potápění, šnorchlování, plachtění a rybaření v průzračných vodách. Milovníci turistiky a cyklistiky najdou na ostrově mnoho stezek, které vedou přes úchvatné scenérie a malebné vesničky. Díky svému klidnému prostředí, ostrovnímu klimatu, bezpečným plážím a bohaté nabídce rodinných aktivit je ideální destinací pro pobyty rodin s dětmi.

Ostrov Cres je snadno dostupný z Prahy, což ho činí ideální volbou pro dovolenou. „Autem či autobusem, a následně využijete pohodlného trajektu, a na ostrově můžete být během několika hodin,“ přibližuje Pavel Kárný z cestovní kanceláře NYKAR. „Na ostrově najdete širokou škálu ubytovacích možností, od luxusních resortů až po útulné apartmány, které splní veškeré potřeby a přání vaší dovolené,“ doplňuje Kárný.
Doporučená místa k návštěvě na ostrově:

  1. město Cres: největší město plné historických památek, budov a kostelů, které se nejvýrazněji rozvíjely za dob Benátské republiky. Prozkoumejte jeho úzké uličky a malebná náměstí.
  2. pláže a zátoky: Ostrov Cres je obklopen nádhernými plážemi a malebnými zátokami. Místní zátoky jsou tvořeny především z pláži z drobných kamínků a štěrku, které obklopuje i hustá vegetace. Jednou z nejoblíbenějších pláži je ta na mysu v oblasti Kovačine. Například v zátoce v moři u Meli budete uneseni jemným pískem, křišťálově čisté moře si užijete na plážích Sveti Ivan a Modrá jeskyně, které se nacházejí pod vesničkou Lubenice.
  3. vesnička Lubenice: ta je umístěna na útesu nad mořem. Nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu a moře a je ideálním místem pro procházky a fotografování.
  4. městečko Osor: starobylé městečko v jižní části ostrova, kde se dochovala řada památek, především kostelů. Veřejná prostranství zdobí sochařská galerie pod širým nebem na téma „hudba“.

Tato místa a aktivity nabízejí nezapomenutelné zážitky a dovolují vám poznat krásu a bohatství ostrova. K tomu patří i olivové háje, ne nadarmo je ostrov Cres nazývám ostrovem oliv a olivového oleje. Na své si zde přijdou i milovníci středomořské kuchyně, která je velmi chutná a plná oliv, ryb, mořských plodů, ovčího sýra či na rožni pečeného jehněčího.

Stačí si jen vybrat, co vás nejvíce zaujme, a vydat se na dobrodružnou či objevnou cestu po této malebné chorvatské destinaci.

(tz)