Olomoucký bramborový knedlík – příloha, která zaujme

Velikonoce bývají svátkem, který neprožíváme jen venku, na čerstvém vzduchu a prvním jarním slunci, ale také si při této příležitosti dopřáváme pokrmy, k nimž máme vztah, které jsou náročnější na přípravu a které nevaříme a nepečeme často. Jde o dobroty, jež si dáme jednou za čas, právě při výjimečné příležitosti. A protože jsou letošní Velikonoce poměrně brzy, na přelomu března a dubna, nikomu určitě nebude vadit sytější oběd nebo večeře. Tedy třeba s knedlíkem. Ale ne tak ledajakým…

Olomoucký bramborový knedlík:

600 g brambor
100 g hrubé mouky
150 dětské krupičky
1 vejce
sůl
150 g tvarůžků
trocha škrobové moučky v případě potřeby na doladění těsta

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout, nejlépe den předem. Studené oloupejte a nastrouhejte najemno.

Olomoucké tvarůžky nakrájejte na kostičky k přidejte k bramborám. Vsypte hrubou mouku, krupičku, osolte a spolu s vajíčkem propracujte na hutnější těsto. Pozor, solte opatrně, tvarůžky samy o sobě jsou už dost slané.

Je-li těsto řídké, zahustěte trochou škrobové moučky. Možná ji ale nebudete vůbec potřebovat. Vytvarujte dva knedlíky o průměru zhruba 6 cm a okamžitě vložte do vařící osolené vody a vařte 20 minut, nebo v páře 25 minut.

Dobrá rada: Budete-li tento druh knedlíků připravovat vícekrát, zkuste místo klasických tvarůžků použít i jejich ochucené varianty. Třeba s kmínem, cibulkou, zeleným pepřem nebo paprikové. Až porovnáte, sami poznáte, která možnost se vám zamlouvá nejvíce. Milovníkům olomoucké specialitky budou však chutnat asi všechny. A že tvarůžky k velikonocím nepatří? Jak v které domácnosti…

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz