Jsme stále v pohybu a kreativita nám nechybí

Hledáte rozptýlení, máte sportovního a soutěživého ducha? Potřebujete vyčistit hlavu nejen jako šéf firmy, ale i jako otec, manžel, člověk přehlcený technologiemi, stresem, tlakem doby? Musíte na chvíli utéct od něčeho, čeho je až příliš? A rádi byste to dopřáli i své rodině, kolegům z práce? Pak vás možná zaujme nabídka společnosti TEPfactor, kterou založil Tomáš Chroust. Jeho aktivity najdete nejen kousek za Prahou, ale také v Polsku nebo Dubaji.

Prodáváte chytrou zábavu na Slapech, nedaleko Prahy. Co si pod tím můžeme představit?

Vycházíme z konceptu francouzské televizní soutěžní hry Pevnost Boyard, která se v roce 2016 dostala na obrazovky také za účasti českých celebrit, umělců a sportovců. Upravili jsme ji však tak, aby z ní byla týmová hra pro dva až šest hráčů, kteří si musí na­vzájem pomáhat, a jednotlivé úkoly tak společně zvládnout. Budete potřebovat zručnost, sílu, logiku, ale i trpělivost, atrakce s názvem Pirátská jeskyně totiž nabízí
25 úkolů. A jak to celé funguje? Získáte indicie, a pomocí nich otevřete čtyři bonusové místnosti. Truhlice s pokladem je jen pro opravdové týmové hráče a ty nejšikovnější. Hrajete tak dlouho, jak vám síly dovolí. Když se nějaký úkol nepovede napoprvé, nevadí. Pokusů máte neomezeně. Vrátíte se zpět za dveře místnosti a můžete vstoupit znova a pokusit se nepovedený pokus napravit. Vítězné medaile jsou pro každého člena týmu! Chceme, aby naši návštěvníci odcházeli s pocitem, že nejenže si užili skvělý čas, ale také použili své myšlení a dovednosti k překonání různých výzev.

Jezdí k vám hlavně jedinci, kteří jsou sportovně založeni. Ale také celé rodiny s dětmi. Máte pocit, že se dnes lidé chtějí více bavit, nebo více sportovat?

Lidé chtějí obojí, spíše bych naše klienty popsal jako ty s aktivním postojem k životu, ty, kteří hledají pestrou zábavu, chtějí trávit společný čas s rodinou, přáteli, partou. A na věku u nás nezáleží, tedy mohou k nám děti od deseti let. Jezdí k nám tři skupiny zájemců – školy na školní výlety, firmy na firemní akce a široká veřejnost. Cílová skupina je vlastně různorodý, pestrý mix. Jde o zábavu, společně si užít s přáteli či kolegy. Klienti nám sami posílají další nápady na vylepšení nebo návrhy na nové úkoly, co by rádi plnili. My je reflektujeme, některé herní prvky se upravují, nově jsme přidali na výběr obtížnost hry, můžete se rozhodnout pro jednu ze tří obtížností.

Zmínil jste, že máte nabídku také pro firmy, jejich teambulding. Z čeho si mohou vybrat? Připravíte jim program na míru?

Ano, rádi připravujeme program na míru, firemní akce z poptávek zabírají skoro 50 %. Kromě nejoblíbenější hry Pevnost Boyard máme i celoroční aktivity na vodě. K tomu nabízíme také ubytování ve čtyřlůžkových vnitřních bungalovech, venkovních srubech či VIP pokojích, zařídíme stylový catering nebo party, záleží na přání klienta, a samozřejmě našich možnostech. Naše aktivity jsou vyhledávané převážně proto, že jde o originální hru, která prověří komunikaci členů týmu, ochotu spolupracovat a vzájemně si pomáhat. Není to jen o jednotlivci, je to o celé skupině. Například jeden z úkolů je zdolat místnost jen po pneumatikách, pro sportovně zdatnou osobu se to bude zdát až jednoduché, přímo „brnkačka“, ale vtip je v tom, že přes celou místnost se musí přemístit všichni bez dotyku podlahy. Ale jako těžké se ukázalo to, jak to udělat, aby to zvládli úplně všichni v týmu. To je teprve ta pořádná výzva, jak spolupracovat, pomáhat si. Bez toho je tento úkol nesplnitelný.

A využívají zájemci možností více od jara do podzimu než v zimě?

Jsme otevřeni celoročně. Jarní a podzimní sezóna je nejvíce využívaná právě pro firemní akce, ty pak trvají až do Vánoc, v létě pak mezi našimi účastníky vede veřejnost. Velkým lákadlem jsou vodní aktivity, konkrétně speciálně postavený katamarán TEPcat. Na něm za pomoci motoru budete brázdit tajuplná místa a zátoky slapského jezera a podle indicií na mapě hledat ukryté terče. Ty ale nestačí jen najít, pomocí stříkacího děla na TEPcatu musíte každý terč naplnit vodou na dálku tak, abyste odkryli další indicii, která vám ukáže směr dalšího bodu na slepé mapě. Doporučuji všem vyzkoušet.

Už se zde odehrála třeba také svatba?

Ano, měli jsme historicky jednu svatbu. Ale řekl bych, že jsme na svatbu možná ideální místo, co se týče zábavy a večerní a noční party… Svatbu rádi zorganizujeme, ale nespecializujeme se na pořádání.

Firmu TEPfactor jste založil, ale ne pouze pro Českou republiku. Už má aktivity také v Polsku nebo Dubaji. Proč jste rozšířil působení právě do těchto oblastí?

První TEPfactor vznikl v Česku, na Slapech, kousek za Prahou. Já jsem nedaleko odsud trávil chlapecká léta, tento kraj mám rád, tak právě sem jsme umístili první pobočku. Připomíná mi dětství, a právě i v ten čas jsem se díval na soutěž Pevnost Boyard v televizi, líbila se mi. A tak se propojil nápad s podnikáním. Realizace trvala osm let. Další pobočky v zahraničí už byla souhra okolností, pomohla tomu i velmi rychlá a dobrá reakce našich partnerů, kteří nám pomohli projekty zrealizovat. V Dubaji byl zájem od dubajského partnera, tak jsme tomu šli naproti a využili toho. V Polsku se cítím dobře, když jsem tam poprvé přijel, vnímal jsem ho jako takové prodloužené Čes­ko, vše mi tam bylo velmi blízké. Tak tato země byla jasná volba. Poohlížíme se však i dál a do budoucna se chystáme i na další lokace.

Umějí si lidé v cizině zábavu intenzivněji užít než u nás? Dokážou shodit starosti, zapomenout na povinnosti, a jen tak si odpočívat?

Myslím, že si tuto zábavu užívají lidé všude na celém světě stejně. Princip TEPfactoru je univerzálně použitelný koncept, není omezen pohlavím, barvou pleti, náboženstvím apod. Místní lidé se prostě chtějí bavit, z toho jsem při budování zahraničních poboček vycházel. V Česku máme tu výhodu, že zde máme i ubytování, což dává všemu ještě větší rozměr.

A jak jste na tom vy sám? Dokážete přehodit myšlenky a zkrotit stres třeba právě na Slapech?

Já rád trávím volný čas aktivně. Byl jsem pět let činorodý ve skautu, rád vymýšlím nové věci pro své děti a děti mých přátel, máme takový klub darebáků, vymýšlíme aktivity spolu, třeba nás baví lézt po skalách. Zkrátka vyhledávám dobrodružné chvíle, a lidi, se kterými mohu volný čas takto prožít. A moje okolí to kvituje… A jak jsem zmínil, na Slapech to mám celkově moc rád, plním si tu své dětské sny. Vše testuji na vlastní kůži, chci nabízet jen takové služby, které by bavily mne samotného v roli zákazníka.

Co byste k dnešním službám brzy rád ještě doplnil?

Mám dlouhý seznam, do čeho bych se s chutí ještě pustil. A postupně krůček po krůčku přidáváme, novinky testujeme a zdokonalujeme naše aktivity. Některé se ujmou, jiné ne, tak to prostě chodí. Nechte se překvapit, momentálně nechci prozrazovat více. Jsme stále v pohybu a kreativita nám určitě nechybí.

otázky připravila Eva Brixi