Při správě vil dbáme na autenticitu majitelů

Dovolená v Chorvatsku už dávno není jen o paštikách v kempu. Oblíbená turistická destinace se rychle rozvíjí a nabízí i moderní rezorty, které je možné navštívit během celého roku. Patří k nim také Buqez nedaleko města Drage a národního parku Kornati, který si oblíbila i řada celebrit a digitálních nomádů. Jednu z vil si zde můžete pronajmout i vy, stačí se podívat na portál Buqez.eu, který provozuje majitel několika vil a správce části rezortu Jakub Čejka. Jak se mu daří reagovat na požadavky majitelů? A co podle něj nejčastěji oceňují hosté?

Proč jste se rozhodl pro rezort právě v Chorvatsku? A jak dlouho už ho pro­vozujete?

Do Chorvatska jsem s rodiči jezdil odmalička, takže jsem k té zemi měl vztah. A nyní už se tam vše rozvíjí. Buqez je navíc na krásném místě na dosah od národního parku Kornati a dalších přírodních zajímavostí i turistických atrakcí. Když jsem tam zamířil poprvé, rezort se teprve plánoval, ale přesto mě uchvátil genius loci toho místa. Před pěti lety tam tedy naše firma koupila první vilu – č. 7 a každý rok přikoupila jednu další. Náš poslední projekt je vila 54 z minulého roku a celkem jich teď máme 20. Kromě toho se ale staráme i o vily ostatních, a to prostřednictvím systému Buqez.eu, který nabízí jednak správu vil pro majitele, a jednak ubytování pro turisty. Nejvíce klientů máme v obou směrech z Čes­ka, ale i z Polska nebo Rakouska. Důležité je, že i když vilu spravujeme, chceme zanechat majiteli plnou autenticitu. Nejde nám čistě o provizi, ale chceme, aby měl ten člověk stále radost z toho, že si našetřil na vilu a splnil si sen o podnikání na pláži. Domy tedy spojujeme se jmény jejich majitelů a oni to to oceňují. To znamená, že nejde jen o vilu číslo X, ale děláme facility management se vším všudy v souladu s potřebami vlastníků i návštěvníků.

Co všechno správa takového ubytovacího zařízení obnáší?

Hlavní je neustálá pozornost, péče o zákazníky a komunikace s nimi. Sami opravdu děláme téměř vše, včetně například právních služeb, ale i údržby a oprav. Teď jsme například prováděli detailnější revizi, která probíhá vždy na jaře a na podzim. Kromě svých vlastních vil obsluhujeme dalších 12–15 domů, takže máme komunikačně i marketingově dost napilno. Nedělám pochopitelně všechno sám, mám několik spolupracovníků, ale i tak každý měsíc do rezortu jezdím, abych zkontroloval, že všechno funguje, jak má. Osobní kontakt je zkrátka nutností, jako v každém podnikání.

Je možné si vilu i koupit, nebo jen pronajmout? A jak se pohybují ceny?

Primárně domy pronajímáme, to je náš core business. Občas se ale nějaká vila prodává. Z 90 % kvůli tomu, že majitel nemá čas na údržbu. A právě teď se jedna vila uvolnila, pokud by tedy měl někdo ze čtenářů zájem, rád předám více informací. Je ale potřeba jednat rychle, protože kupce většinou najdeme zhruba do měsíce.
Cena pronájmu se odvíjí od sezóny. Nejlevnější je samozřejmě ubytování v zimě a pak máme ještě vedlejší a hlavní sezónu. A zároveň samozřejmě zohledňujeme svátky. Peak v létě je velký, ale i tak se snažíme o přívětivé ceny. Já třeba nejraději jezdím do Buqez v říjnu a v listopadu, a pak v březnu. Často tam trávím i Silvestra, kdy je krásných 15 °C. Pobyt v rezortu tedy může být zajímavý celoročně, zvlášť, když si vyberete vilu se saunou a jacuzzi. Na cyklovýlety nebo návštěvy okolních atrakcí je naopak chladnější počasí i lepší.

Obsazenost rezortu přes zimu je asi menší… Daří se vám hosty nalákat na nižší ceny?

Ano, v létě je plno a přes zimu máme také třeba 30–40 % kapacity obsazených. Neměli jsme ale tolik času na marketing. Pokud se na to příští rok zaměříme, věřím, že zaplníme více než polovinu, možná i 60 % míst. Vedou samozřejmě vily s vířivkami, ale i ostatní jsou skvěle vybavené, mají kvalitní wi-fi připojení, moderní sound systém, televizi i Playstation a jsou vyhřívané. Hodně se jezdí na kola, a na elektrokola, anebo lidé chtějí jen změnit prostředí, aby měli klid na práci.

Buqez si oblíbily i známé osobnosti. Co si nejvíc chválí?

Ano, jezdí k nám i řada českých celebrit, například Kristýna Kohoutová, Luděk Šmehlík, Nicol Švantnerová, Veronika Kopřivová nebo Taťána Kuchařová. A velmi rádi se k nám vracejí i manželé Hejlíkovi. Všichni si chválí hlavně výborný přístup k moři, design vil a dojezdovou vzdálenost k atrakcím v okolí. Do národních parků Krka a Kornati je to od nás autem opravdu pár minut, a blízko je i Zadar nebo Šibenik.

A další výhody oproti klasickým hotelům a rezortům?

Dále je to přirozená ohraničenost a bezpečnost celého rezortu, který je díky tomu vhodný i pro děti. Vybavenost vil je také skvělá, řekl bych na chorvatské poměry nadstandardní, takže není vůbec problém pracovat z pláže.

Kolem Buqez jsou útesy, které poskytují příjemné soukromí a pláže nejsou přeplněné. Z 95 % tam narazíte jen na návštěvníky rezortu. Vily jsou v mírném svahu a celý rezort je pěkně členitý, v takovém amfiteátrovém stylu. I z vil dál od moře je tedy vidět na pláž a na ostrovy národního parku Kornati. Navíc nemusíte chodit nikam daleko přes rušnou ulici a brát si s sebou svačinu na celý den. Máte tam svoje zázemí a vše je blízko.

Kdo navrhl designovou podobu rezortu?

Autorem je slovinská firma Oikos, která má svůj specifický styl. Fasáda je dělaná ze severského smrku – z opalovaného dřeva, které má typickou bílošedou barvu a nazývá se yakisugi. Nejsou to žádné tiny housy, ale opravdu dřevostavby s nádhernými vitrážovými okny a velkou terasou. A po celém rezortu rostou nádherné oleandry a olivovníky. Ve většině případů jsou vily uzpůsobené pro čtyři až šest osob, mají nádherné koupelny, zabudované skříně i moderní nábytek a doplňky. Vše, včetně gauče, lamp nebo kuchyně, přitom pochází od designových evropských značek, které pracují jen s velmi kvalitními materiály.

Co si představit pod deklarovanou udržitelností?

V první řadě je výhodou skvělá izolace a promyšlený systém klimatizace, díky kterému je ve vilách příjemně v zimě i v létě. Celý rezort si zakládá na tom, aby byl udržitelný, abychom třídili odpad a vše bylo energeticky účinné. Časem plánujeme jít i cestou solárních panelů apod., ale to je spíš hudba budoucnosti. Už nyní nás ale zajímá zahradní kultura, v okolí vil vysazujeme olivovníky a oleandry, a napomáháme tak obnově přírody. Nepovažujeme se za striktní ekology, ale majitelé rezortu jsou ze střední a západní Evropy a mají v tomto směru hodně pokrokové názory, což samozřejmě vítáme. Dále je v plánu i půjčovna elektrokol.

Chystáte rozšíření rezortu nebo plánujete podobných projektů do budoucna více?

Ano, teď budeme v rámci Chorvatska spouštět více projektů, půjde o další služby v rámci této země, tedy například support při zakládání firem a pořizování nemovitostí. Už nyní s naší advokátní kanceláří spolupracujeme s partnerskou pobočkou v Záhřebu a jsme schopni tam zajistit i marketing. V každém případě je to návazný projekt, který by se měl spouštět zhruba během dvou měsíců.

Na jaké novinky se mohou návštěvníci těšit?

Konkrétně v Buqez se plánujeme více zaměřit na děti a sportovní aktivity i v rámci rezortu, abychom motivovali ještě větší množství lidí. A dále chceme rozšířit spolupráci s atrakcemi v blízkosti. Jde třeba o zábavní park Dalmatia Land, kde už teď mají naši hosté 10% slevu, a pak to jsou i restaurace a kavárny s nižšími cenami a různými dalšími výhodami speciálně pro nás.

připravila Dana Halušková