Tři názory šéfů firem na přijetí eura

Diskuze kolem eura pokračují. Co si myslí o jeho přijetí šéfové firem v České republice? Přinášíme názory tří z nich, kteří odpovídají na otázky, zda jsou pro, či proti přijetí eura a v čem konkrétně by tento krok ovlivnil fungování firmy.

  1. Jste pro, nebo proti přijetí eura v ČR?
  2. V čem přesně by to vaší firmě nejvíce pomohlo, či naopak?

Milada Skutilová
generální ředitelka Kärcher Česká republika

  1. Jako generální ředitelka české pobočky nadnárodní společnosti, která působí po celém světě, jsem jednoznačně pro přijetí evropské měny v České republice. A jsem toho názoru, že ještě důležitější než ekonomický vliv je politický rozměr tohoto rozhodnutí. To by totiž znamenalo ještě pevnější ukotvení ČR v evropských strukturách. Tento krok považuji, v dnešní rozkolísané době, rozhodně za dobrý.
  2. Naše společnost Kärcher Česká republika nakupuje zboží v eurech, takže by nám odpadly často náročné činnosti spojené se zajišťováním kurzového rizika. Nicméně již dnes značná část našich prodejů českým firmám je realizována v eurech, a to i bez přijetí eura v ČR.

Martin Kůs
zakladatel a spolumajitel české módní značky Vuch

  1. Z pohledu naší společnosti, která se věnuje vývoji, výrobě a prodeji oblečení a módních doplňků ve 30 evropských zemích, jsme určitě pro přijetí eura. Bylo by samozřejmě výrazně snazší fungovat v celém systému nákupu vstupů, výroby, dopravy, distribuce a prodejů obchodním partnerům v této měně. Uspořila by se nutná účetní administrativa a předcházeli bychom také měnovým ztrátám. Jelikož naše výrobky prodáváme napříč Evropou, byla by i lehčí správa v oblasti cenotvorby.
  2. Aktuálně držíme měny na 30 účtech a v různých bankách, což je administrativně a celkově dost nekomfortní. Myslím, že i pro naše mezinárodní partnery by to byla výrazná úleva.V neposlední řadě je pro firmu výhodné půjčovat si peníze v eurech, jelikož jsou daleko „levnější“. I zde by opět odpadla administrativa navíc. Přijetí eura sice není pro firmu hlavní prioritou, ale rozhodně by tento krok zjednodušil náš provoz a zlepšil efektivitu a profitabilitu podnikání.

Ruslan Skopal
spolumajitel největšího e-shopu s pánským spodním prádlem Trenýrkárna.cz a zároveň vlastních značek Styx a Nedeto

  1. Pro přijetí eura jsem, a to hned z několika důvodů, které vnímám jako trvalé výhody nejen pro firmy, ale také pro jednotlivce. Za tu nejdůležitější výhodu považuji odstranění kurzového rizika, které by zavedením jednotné měny zmizelo. Další přínos vidím zejména v poklesu úrokových sazeb, a s tím souvisejícím zvýhodnění úvěrů, které zaznamenaly státy, v nichž už bylo euro zavedeno. Také bych rád zmínil i bankovní platební procesy, se kterými se nyní musejí potýkat firmy obchodující v zahraniční měně, a po zavedení eura by se nejen zjednodušil platební styk, ale také účetnictví těchto firem.
  2. Tuto problematiku vnímáme již mnoho let, avšak nyní intenzivněji od okamžiku, kdy došlo před třemi lety k navýšení sazeb u úvěrů, které jsou poskytovány firmám v českých korunách.

(tz)