Žemlový knedlík s jarními kopřivami – příloha, která zaujme

Přesto, že jaro pokročilo mílovými kroky a příroda je o měsíc napřed směrem k létu, jarních bylinek je všude stále ještě dost. A nadšení lidí z jejich účinků stoupá. Přibývá těch, kteří s oblibou vaří bylinné čaje, polévky ze svěží zeleně, anebo přidávají stále častěji byliny či jedlé květy do nejrůznějších pokrmů. Knedlíky jsou jako stvořené k tomu, abychom s nimi tak trochu experimentovali. Lze do nich přidávat mnoho nejrůznějších ingrediencí tak, aby pokaždé byly trochu jiné. Kopřivy jsou k tomuto účelu víc než vhodné.

Žemlový knedlík s jarními kopřivami

3 hrsti mladých kopřiv
100 g hrubé mouky
150 g anglické slaniny
250 ml mléka
3 vejce
10 rohlíků nebo housek
špetka muškátového květu
sůl
trocha strouhanky pro případné zahuštění

Pečivo nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Vajíčka rozdělte. Bílky nechte zatím stranou a žloutky přidejte k nakrájenému pečivu.

Slaninu nakrájejte, opečte na pánvi a přesuňte k namočenému pečivu. Z kopřiv odstraňte silnější stonky a řapíky a posypejte muškátovým květem a moukou. Dobře propracujte. Případně přidejte malé množství strouhanky. Smíchejte s namočeným pečivem. Z bílků udělejte sníh a zlehka vmíchejte do těsta. Z hmoty vytvarujte dva pevnější knedlíky. Šišky zabalte do potravinářské fólie a vařte v páře 25 minut.

Dobrá rada: Nebojte se nového receptu. Ten strach za to nestojí. Na vaření knedlíků není nic složitého, a pokud se přece jen potýkáte s obavami, věřte, že jakmile budete mít za sebou první zkoušku, půjde vám to už jako ostřílenému kuchaři. Pokud nemáte rádi kopřivy, můžete zkusit snítky mladé dobromysli nebo petrželky. Možná by se hodil i libeček, ale ve velmi malém množství, protože je to bylinka se značným aroma. Knedlíky také nemusíte nutně krájet na kolečka, ale na větší kousky, kratší válečky lze našikmo překrojit a získat velmi atraktivní tvary, které na talíři zaujmou.

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz