Novým trendem jsou veletrhy technologií

Mezinárodní autosalony byly ještě nedávno hlavními událostmi automobilového businessu. Kdo nebyl v Ženevě, jako by nebyl. Dnes není výjimkou, že automobilky občas nějaký ten veletrh vynechají, a některé dokonce tyto akce ignorují úplně.

Důvody jsou zřejmé: náklady jsou závratné, zájem návštěvníků mírně upadá a asijské automobilky nastavují z hlediska honosnosti a velikosti expozic tak vysokou laťku, že je těžké jim konkurovat. V současné době evropští výrobci aut cílí spíše na technologické veletrhy, velké designové eventy či setkání start-upů. Tyto akce totiž více zviditelní technologickou vyspělost značky a posílí její image jakožto progresivního aktéra v oblasti inovací. Největší přehlídka technologických inovací na evropském kontinentu, VivaTech 2024, se uskuteční na konci května v Paříži.

Tuto akci si rozhodně nenechají ujít francouzské automobilky, aby představily na domácí půdě svoje největší technologické skvosty. Velkou show chystá například automobilka Peugeot. Na slavném pařížském výstavišti Paris Expo v Porte de Versailles vystaví zejména extravagantní koncepční vůz Peugeot Inception, který se francouzské veřejnosti představí poprvé v historii. Zajímavé je, že Peugeot Inception loni zavítal na e-Salon do Prahy, kde způsobil svým nepřehlédnutelným zjevem opravdové pozdvižení. Češi tak paradoxně zažili veřejnou premiéru tohoto ikonického konceptu o více než půl roku dříve než Francouzi. Inception má hlavní význam v tom, že značná část z jeho designových a technologických prvků se objeví i v budoucích vozech Peugeot.

Jedním z těchto prvků je nový volant Hypersquare. Toto zařízení vede k novým, přirozeným, jednodušším a intuitivnějším gestům. Řidiči mohou pouhými několika kliknutími nebo stiskem konečky prstů ovládat všechny parametry vozidla, aniž by sundali ruce z ovladače řízení. Hypersquare tak v kombinaci s technologií steer-by-wire zjednodušuje řízení a zvyšuje jeho instinktivnost. Peugeot Hypersquare a nová generace i-Cockpit®, které revolučním způsobem změní emoce a potěšení z jízdy, se v roce 2026 objeví v budoucích vozech značky.

Další převratnou novinkou, kterou na stánku Peugeot lze spatřit, je technologie Remote Driving. Jedná se o způsob, jak řídit vozidla na dálku. K tomu je třeba mobilní připojení a mnoho kamer zabudovaných do vozidla. Vozy jsou pomocí této technologie připojeny na stanici, ve které sedí vyškolený specialista schopný ovládat z jednoho místa hned několik vozidel současně. Tato technologie by mohla v budoucnu najít uplatnění například pro distribuční firmy či pro služby pronájmu vozidel.

(tz)