doc. Ing. Jiří Martinek Ph.D. – mezinárodní rozhodčí ve floristických soutěžích

Jiří Martínek

Svaz květinářů a floristů České republiky (SKF ČR) je členem FLORINTU, evropské floristické asociace. V roce 2011 se Svazu společně se statutárním městem Havířov podařilo uspořádat EUROPA CUP 2011, poprvé v České republice. Na přípravě této prestižní evropské floristické soutěže se velice aktivně a o její úspěch a velmi kladné hodnocení zasloužil i Jiří Martinek.

Po několika letech snažení se Jirkovi podařil další skvělý úspěch. Stal se mezinárodním rozhodčím ve floristice. Sám k tomu říká: „Jsem velmi šťastný, že se s vámi mohu podělit o novinku. Vloni těsně před Vánocemi jsem dostal ten nejúžasnější floristický dárek. Po dlouhém snažení se mi podařilo úspěšně složit zkoušku ICJFD (International Certified Judge in Floristry Design) organizovanou evropskou floristickou asociací FLORINT. Po složení prvního stupně hodnocení národních soutěží (NCJFD, Weihenstephan 2020) a díky projektové podpoře mojí alma mater (Mendelova universita v Brně, Zahradnická fakulta se sídlem v Lednici) jsem se vloni na jaře osmělil a zkusil podat přihlášku, se záměrem pokusit se absolvovat i druhý, mezinárodní stupeň (INJFD). Zadařilo se a byl jsem vybrán! Tušil jsem, že to bude náročné, ale takovou „jízdu“ jsem nečekal. Koncem srpna jsem si užil soutěž EUROPA CUP 2022 v Polsku z naprosto jiné perspektivy. Dostalo se mi té cti a stal jsem se součástí Technické komise, kde jsme si užili vrchovatě nejen nádherných květin, floristické dovednosti soutěžících či odbornosti při sledování pravidel a jejich dodržování soutěžícími, ale i spousty krásných chvil s přáteli,“ uvedl Jiří Martínek.

„Zkoušku jsme skládali dva, já a Ferenc Kruzslicz z Maďarska, se kterým se poměrně často potkávám na floristických soutěžích. Po úžasném floristickém klání v ještě úžasnějším prostoru multifunkční haly v Katowicích, jsme se oba museli vrhnout do zpracování „domácího úkolu“ v podobě dvou esejí o naplánování, organizaci a hodnocení nové floristické soutěže pro mladé floristy či porovnání hodnotících systémů používaných na floristických soutěžích. Po jejich vyhodnocení odbornou hodnotící komisí FLORINT následoval třetí krok, ústní závěrečná zkouška. Vše se podařilo a ten nejkrásnější floristický vánoční dárek je tu. Děkuji všem blízkým či nápomocným za podporu, hodnotící komisi za trpělivost a těším se na brzké setkání na floristické soutěži,“ dodal.

Práce Jirky a jeho odborné erudice si velice vážím a oceňuju ji. Jménem SKF ČR i jménem svým mu k tomuto úspěšnému získání druhého mezinárodního stupně hodnocení floristických soutěží blahopřeji. Věřím, že toto jeho ocenění přispěje k dalšímu zviditelnění floristiky a jejího vnímání mezi občany nejen v České republice, ale i na mezinárodním poli.

Ing. Jiří Horák