Populaci ohrožuje specifická forma podvýživy

Zkušenosti českého výrobce nejkomplexnějších kolagenních arthronutraceutik se shodují s výsledky šetření CZVP SZÚ v Brně. Pro lidské tělo potřebné minerály, vitamíny a další látky, kterých je dnes v potravinách nedostatek, poskytují v dostatečné míře pouze kvalitní komplexní doplňky stravy.

„Závěry aktuálního hodnocení jsou alarmující, nás ale nepřekvapují. O nedostatečném příjmu většiny potřebných prvků z potravin u naší populace víme dlouho. Z tohoto stavu ostatně vycházíme v celém pětadvacetiletém působení naší firmy,“ říká ing. Kateřina Marie Dušková, spolumajitelka a jednatelka společnosti ORLING z Ústí nad Orlicí. Reaguje tak na výsledky šetření Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) v Brně. Odborníci této příspěvkové organizace Ministerstva zdravotnictví České republiky potvrdili, že přísun řady minerálních látek a vitamínů z potravin u české populace je dlouhodobě nedostatečný a nevyvážený. To způsobuje řadu zdravotních problémů ve všech věkových skupinách obyvatelstva, včetně nesprávného vývoje kostry a imunitního systému dětského organismu.

„Například snížené hladiny železa a mědi v krvi lidí jsem často vídala už při své klinicko-biochemické praxi snad před třiceti lety,“ konstatuje ing. Dušková ze společnosti ORLING, specialistka na klinickou biochemii pojivových tkání. Výsledkem tohoto deficitu je chudokrevnost hlavně u mladých dívek, těhotných a kojících žen a dětí. Chudokrevná generace pak trpí poruchami plodnosti, únavou a poklesem výkonnosti. Snížená hladina železa a mědi je také příčinou poruch tvorby kolagenu a pojivových tkání pohybového aparátu.

Aktuální studie CZVP SZÚ prokázala snížený příjem prostřednictvím běžné potravy také v případě zinku, selenu, vápníku, hořčíku a dalších prvků a mikroprvků, a to zejména u dětí, mládeže a žen ve fertilním věku. To je velmi vážný stav a je zřejmé, že celkový buněčný a tkáňový metabolismus není dostatečně doplňován. Česká populace tak trpí typickou formou civilizační podvýživy, protože dlouhodobě nedostává to, co potřebuje. Nejlepší by bylo tento nedostatek doplnit takzvanou vyváženou stravou, ale ta už v dnešní době velmi často potřebné živiny v potřebné míře neobsahuje.

Přestože o nezbytnosti zdravé a pestré výživy nikdo nepochybuje, v ovoci a zelenině vyprodukovaných průmyslovou výrobou a dostupných na našem trhu potřebné množství minerálů a vitamínů nenajdeme. Podobné je to i se složením dalších běžně dostupných potravin. Například většina masa na trhu kvůli svému opracování většinu potřebných prvků včetně kolagenu, tak důležitého pro pohybové ústrojí, v podstatě postrádá. Diskuse o kvalitě potravin je tedy zcela opodstatněná a nutná, protože v sázce je celkový zdravotní stav populace.

„Uvědomoval si to už Hippokratés a řada jeho následovníků, lékařů a vědců. Čerstvé šetření CZVP SZÚ v Brně pouze opět potvrdilo, že v dnešní stravě důležité prvky jednoduše chybí. Proto nezbývá, než je dodávat prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Přitom je nutné vybírat takové, které potřebné složky obsahují ve využitelných formách,“ zdůrazňuje Kateřina Dušková s tím, že všechny výrobky od firmy ORLING tyto důležité prvky ve vysoce využitelných organických formách a v komplexech s vitamíny a látkami potřebnými pro výživu lidských buněk a tkání obsahují.

ORLING patří k největším světovým výrobcům kombinovaných kolagenních přípravků. Rodinnou firmu v roce 1992 založili Kateřina Dušková s manželem Petrem a se svým otcem prof. MUDr. Milanem Adamem, DrSc. Tento významný český revmatolog a přední světový odborník na biochemii pojivových tkání v roce 2003 v Paříži obdržel prestižní cenu UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě. Výsledky práce pardubického rodáka prof. Adama, který zemřel v září 2008 ve věku 80 let, se staly základem dodnes nejúčinnějšího a světově nejpoužívanějšího kolagenního arthronutraceutika Geladrink. Ten je stále jediným komplexním přípravkem na světě s účinností objektivně potvrzenou klinickou studií podle zásad Medicíny založené na důkazech. Klinickou studii pro její objektivitu v roce 2007 přijal Kongres EULAR v Barceloně.

„Ve formě různých doplňků stravy zajišťujeme produkci v oboru nejkomplexnějších a nejefektivnějších kolagenních arthronutraceutik, přinášejících úlevu lidem trpícím potížemi pohybového aparátu. Unikátnost našeho Geladrinku i ve světovém měřítku spočívá zejména v optimální kombinaci přírodních kolagenních peptidů, vitamínu C, symptomaticky působících látek označovaných jako SYSADOA a řady dalších látek s nutričním a fyziologickým účinkem. Toto osvědčené složení vzniklo jako výsledek dlouhodobých výzkumů, průběžného vyhodnocování praktických klinických zkušeností a poznatků odborných společností,“ říká jednatelka společnosti ORLING Kateřina Dušková.

Odpovědí společnosti ORLING na nedostatečný příjem minerálních látek a vitamínů z potravin u nejmladší generace je unikátní kolagenní doplněk stravy pro komplexní výživu kostí a kloubního systému u dětí v růstu. Přírodní přípravek s názvem Geladrink Junior obsahuje souhrn důležitých látek potřebných pro správný vývoj kostry dítěte, takže již není nutné podávat další, třeba multivitamínové doplňky. Výjimečnost tohoto světově nejkomplexnějšího a nejúčinnějšího arthronutraceutika pro děti od tří do čtrnácti let spočívá v unikátní kombinaci vysokých obsahů přírodních kolagenních peptidů, vitamínů a minerálů a jemných bylinných extraktů působících protizánětlivě a posilujících imunitní systém dětského organismu. Vývoj přípravku Geladrink Junior trval asi 10 let, přičemž odborníci z orlickoústecké firmy vycházeli z požadavků a poznatků pediatrů, sportovních lékařů a ortopedů. ORLING tak jako první výrobce v oboru kloubních výživ vyvinul přírodní produkt, který svým vyváženým složením surovin té nejvyšší kvality plně odpovídá potřebám dětí v růstu.

„Naše kolagenní arthronutraceutikum uleví od takzvaných růstových bolestí a podporuje správný vývoj kvalitně utvářených kostí a kloubů, které tak budou i později ve stáří mnohem odolnější vůči civilizačním chorobám. Dá se říci, že čím více hydrolyzovaného kolagenu budou rostoucí dětské kosti přijímat a poté obsahovat, tím budou pevnější, silnější a hustší, neboť právě na kolagen se v kostech váže vápník a další minerální látky,“ vysvětluje Kateřina Marie Dušková, jednatelka společnosti ORLING. Nejde však pouze o kolagenní peptidy, ale i o řadu dalších důležitých prvků jako jsou například vápník nebo hořčík. A právě u nich vývojáři z Ústí nad Orlicí dlouhodobým výzkumem a uplatněním firemního know-how dosáhli takových specifických forem, které zajišťují jejich velmi vysokou využitelnost pro lidský organismus. Podle ing. Duškové je to jeden z mnoha dalších vkladů orlickoústecké firmy v boji s prohlubující se specifickou civilizační podvýživou všech věkových skupin české populace.

Rodinná firma ORLING z Ústí nad Orlicí, která zaměstnává 35 lidí, letos podle plánu prodá 135 tun kombinovaných kolagenních přípravků. Společnost počítá s celkovými tržbami 76 milionů korun, což představuje téměř 9procentní meziroční nárůst. O téměř 6 procent se zvýší export, který v roce 2017 dosáhne 36 milionů korun. Kolagenní doplňky stravy ORLING vyváží do Srbska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, na Kypr, do Polska, Slovenska, Bulharska, Ruska, Litvy a Lotyšska, ale také do Vietnamu.

Až 70 procent celkové produkce firmy ORLING je určeno pro humánní užití. Zbylá část doplňků stravy napomáhá ochraně a výživě kloubů a pohybového aparátu zvířat. Významnými tuzemskými odběrateli kolagenních přípravků z Ústí nad Orlicí jsou ViaPharma, Phoenix lékárenský velkoobchod, Pharmos, Alliance Healthcare, Henry Schein nebo Vivantis.

(tz)