VZP hradí nový lék na rakovinu prostaty

VZP od července nově hradí svým klientům vysoce inovativní lék na rakovinu prostaty, který prodlužuje celkové přežití při zachování kvality života u pacientů v pokročilém stadiu nemoci. Jde o vůbec první obdobný přípravek v Česku, doposud pro nemocné v tomto stadiu chyběla uspokojivá léčebná možnost.

Nový přípravek s názvem Jevtana je určen pro muže s pokročilým karcinomem prostaty, kteří již byli dříve léčeni chemoterapií, ale onemocnění se po čase vrátilo.

Výsledky studie s lékem Jevtana prokázaly statisticky významné 30% snížení rizika úmrtí
v důsledku rakoviny prostaty. Jevtana se stala prvním lékem, který umožnil prodloužení celkového přežití a zachování uspokojivé kvality života v tzv. 2. linii chemoterapie zhoubného nádoru prostaty, který nereaguje na chirurgickou či hormonální léčbu. Jde o pacienty, kteří již byli předléčeni standardně v tzv. 1. linii chemoterapie.

Na základě těchto výsledků byl přípravek schválen americkým úřadem FDA a evropským úřadem EMA. Tato terapie se stala součástí jak doporučených postupů České onkologické
i České urologické společnosti, tak evropských i amerických doporučení. Nový lék je vázán na péči ve specializovaných onkologických centrech.

V České republice představuje rakovina prostaty 13,5 % všech zhoubných nádorů diagnostikovaných v mužské populaci. Podílí se 2,6 % na celkové úmrtnosti mužů. Výskyt onemocnění stoupá s věkem a vrcholu dosahuje mezi sedmdesátým a osmdesátým rokem.

Pro pacienty v nejpokročilejším stadiu karcinomu prostaty bylo doposud dostupné pouze minimum terapeutických možností. Z toho žádná, která by prodlužovala život.

(tz)