Konopné lázně ve Volarech je jen jedno z prvenství

DSC_0687Jiří Stabla je hyperaktivní prvek českého i světového businessu. Nedá si pokoj, dokud není první. Ale nedělá z toho zas až takovou vědu. Pro to, aby se konopí stalo celospolečensky uznávanou plodinou, která do našeho regionu vždy patřívala a lidem přinášela užitek, se dokonce asi před třemi lety odstěhoval do Benešova kvůli Konopišti. Není to demonstrativní experiment, je to součást jeho přístupu k životu a seberealizace. Být nablízku všemu, co může být člověku prospěšné, ať již to jsou poznatky z historie, nebo vývoj revolučních kosmeticko-zdravotních přípravků z konopí, jimiž před pár lety začal se společníkem Jiřím Vlkem zásobovat nejen českou veřejnost. Dnes je o výrobky firmy CARUN PHARMACY s.r.o. zájem v 27 zemích světa, Afriku nevyjímaje. S velkým úspěchem začala společnost nedávno dodávat konopné prostředky do Velké Británie.
DSC_0769Působíte jako větrná smršť. Rozhýbal jste diskuzi kolem účinků konopí na lidský organizmus a zatím jste na této cestě, byť s malými prohrami, vždy zvítězil. Čím to?
Nemám strach. Strach je strůjcem stagnace, je to brzda myšlení, svazuje vás. Každé ráno, když vstanu, si řeknu, co bych udělal, kdybych se nebál. Abyste něčeho docílili, nesmíte se bát. Asi to zní v době, kdy se diskutuje o tom, zda má business morálku, nebo ne, docela legračně. Není to ale, doufám, jako nějaký špatně opsaný citát z knih, které nabádají k úspěchu. Přesvědčil jsem se o tom mnohokrát: nebát se znamená jít kupředu a dělat dobré a prospěšné věci. Denně studuji mnohé souvislosti týkající se konopí, od legislativy až po účinky, jež tlumí bolest nebo napravují stav pokožky, vím tedy, proč je konopí naprosto bezpečné a k čemu všemu se dá použít. Snažím se to všechno aplikovat do praxe. Přiznávám, někdy mi z toho třeští hlava, i když sám na konopí, například na konopné semínko v pokrmech, spoléhám.
Znáte určitě i kuriozity…
Z konopí se údajně kdysi vyráběl papír, karoserie aut známé značky, bez konopí se ještě před pár desítkami let neobešel žádný instalatér, tkanina z konopných vláken je dnes módní a drahou záležitostí. Konopné semínko je potravina, kterou by měli užívat mladí, staří, sportovci i těhotné, nemocní i zdraví. No, a jestli je jistou kuriozitou i skutečnost, že jsme společně s Městským úřadem ve Volarech otevřeli první konopné lázně v Evropě, možná i na zeměkouli, tak to mne pochopitelně těší a mám z toho obrovskou radost. Připravovali jsme je rok.
Viděla jsem je, absolvovala jsem jednu vířivku, je to tam skutečně báječné. Na jakém principu fungují?
Konopné lázně Volary jsou unikátním projektem v celé Evropské unii. Nachází se v hotelu Bobík v centru města, v suterénu, objekt je totiž dobře podsklepen. Časem se prostory ještě rozšíří. Město financovalo rekonstrukci a vybavení lázní, CARUN PHARMACY dodává jako exkluzivní partner konopné přípravky k lázeňským procedurám.
K dispozici mají zájemci multifunkční vanový box, suchou masážní vanu, vířivou lázeňskou vanu, ošetření rázovou vlnou, masáže, poradenství. Konopné produkty se zde samozřejmě dají i koupit. Hotel nabízí pobytové balíčky, dnes je téměř vyprodáno, zájem je velký, a to i ze sousedního Německa. Zejména z důvodu blížících se Vánoc.
Konopná péče, kterou dnes v lázních představujeme, byla řadu let studovaná farmaceutickými odborníky a vyrábí se v nejvyšší kvalitě podle přísné certifikace. Nejsem sám, kdo tvrdí, že konopí má obrovský význam v prevenci. Obsahuje látky zvané cannabinoidy, které se nacházejí v zelené části byliny. Zatím není na světě rostlina, která má tolik pozitivního vlivu na lidský organizmus bez vedlejších účinků. A to nejlepší, které z konopí dokážeme získat, mají k dispozici lázeňští hosté.
Komu lázně doporučit především?
Když řeknu, že všem, budu za blázna. Proto tedy: těm lidem, kteří trpí kožními a bolestivými nemocemi, to je celkem známé. Doporučil bych však právě těhotným ženám, sportovcům i dětem. Ale také podnikatelům a manažerům, kteří trpí stresem, únavou, vyčerpáním, depresemi, což souvisí s dnešním podivuhodným životním stylem. Netvrdím, že nejsem jeho obětí – i já, když jsme připravovali otevření lázní, jsem byl na pokraji sil. Doplňuji však energii konzumací konopného semínka, stačí lžíce denně, a veganskou stravou bez obsahu mléka a masa, díky čemuž se dá získat nadměrné množství energie.
Ještě k lázním – poskytují konopné koupele s bylinnými extrakty, konopné masáže, vibrační masáže, aromamasáže, konopné a rašelinové zábaly, lymfodrenáž, infrasaunu, parní saunu a řadu dalších procedur. Přípravky, které dodáváme, jsou se zvýšeným obsahem účinných látek, tedy speciálně pro lázně vyrobené, mohou s nimi pracovat jen odborníci.
Naše firma CARUN PHARMACY s.r.o. má špičkové produkty z konopí, schválené pravidly EU, vyráběné z rostliny Cannabis Sativa, které obsahují maximálně 0,3 % THC.
Vaše prvenství týkající se lázní není jediné, mnozí o vás mluví v samých superlativech… To říkám schválně, vím totiž, jak budete reagovat…
Nedělejte si ze mne srandu. Víte sama, že nejsem nadutec, jsem normální člověk, ale jedno mám v podvědomí pevně zakořeněno: v tom, co dělám, chci být nejlepší, první, unikátní. Jinak to nemá smysl. Chci dělat nejlepší věci. Jsem přesvědčen, že výborné reference od zákazníků na naši CARUN univerzální konopnou mast nejsou jen nějakým vychvalováním. Je to první registrovaný zdravotnický prostředek z konopí třídy I v České republice. Splňuje podmínky ISO 13485. Obsahuje výtažek z legálního bio konopí českého ekologického zemědělství. Jedná se o povolené pěstované odrůdy, které se vyznačují velmi nízkým obsahem psychotropního tetrahydrocannabinolu, ale vysokým obsahem ostatních účinných cannabinoidů, zejména CBD.
Tato mast pomáhá zvládat lupénku, ekzémy, akné, opruzeniny, opar, suchou a popraskanou pokožku.
Jiným prvenstvím je řada konopných lékáren, které postupně otevíráte po celé ČR.
Ano, z toho mám velikou radost. Je s tím spojeno hodně problémů, ale jak se říká, příklady táhnou. První takové pracoviště jsme dali do provozu v Praze v nákupním centru Letňany. Které jsme bohužel museli nedávno zavřít kvůli naprosto neúnosné ceně nájmu v obchodním centru. Nyní hledáme nové místo pro konopnou lékárnu, kde budeme moci opět pomáhat nemocným Pražanům. Tímto se lidem moc omlouváme, ale jinak to nešlo. Brzy přibyly další, naposledy jsme otvírali v Ostravě. Máme lékárnu v Brně, Benešově, přechodně na Konopišti. Naše lékárny jsou krásné, čisté, a prodej je spojen s poradenstvím, vlídným slovem, povzbuzením. Vedeme si seznamy referencí, dostáváme děkovná slova a nesmírně si toho považujeme. Klientela se nám začíná tvořit i ze zahraničí.
Pozornost jste na sebe upřel před pár lety internetovým portálem Konopnyshop.cz. Věnuje se mimo jiné osvětě, šíření pokrokových názorů ke zdravému životnímu stylu. Seznamujete zde s celým sortimentem, který nabízíte, a samozřejmě s novinkami.
Tomuto portálu jsem dal kus života a jsem tomu rád. Má vysokou návštěvnost, co jiného si lze přát?
Od loňských Vánoc je na trhu Pleťový krém CARUN. Je to luxusní výrobek s extraktem z celých rostlin Canabis Sativa s obsahem protizánětlivých cannabinoidů. Ten náš krém se od jiných, které se běžně dají koupit, liší tím, že je v něm právě výtažek, o němž jsem se zmínil. V tom je jedinečnost – je protizánětlivý a antibakteriální. Nerad bych touto formou dělal reklamu, ale neznám zatím nikoho, kdo by mi řekl, že to nefunguje.
Vím, že sám rád zdůrazňujete možnosti tělového a pleťového konopného oleje, konopného bio mýdla, prvý jmenovaný se doporučuje dokonce i při léčbě bolestí kloubů, svalů, zad, páteře, na křečové žíly, artritidu a četné záněty.
Nemělo by to znít jako samochvála. Nebylo by to fér. Nicméně o tom, co se píše v propagačních materiálech našich výrobků, jsem přesvědčen a stojím si za tím. Zatím mi nikdo nedokázal, že to je lež.
O tom, že máte rád pravdu a nesnášíte přetvářku, jsem se přesvědčila při každém setkání. Dal jste se do podnikání, k němuž patří odvaha, houževnatost, ale i jistá otrlost. Business je, sarkasticky řečeno, také někdy pořádná komedie, umění komunikace skoro jako prkna, která znamenají svět. Neničí vás to?
Nemluvím o tom, protože nezbývá, než problémy tlumit. Jsem pozitivně laděný typ. Když jsem se před pár lety začal o účinky konopí zajímat, věděl jsem jedno: v této rostlině je tolik dobrého, že jsem cítil, že je třeba to zprostředkovat i dalším lidem, že poznatky je třeba šířit, a ne si je nechat jen pro sebe. Dal jsem se na cestu dlážděnou nejen radostí, ale i sem tam nedůvěrou, nepřejícností, závistí, pomluvami, ale k prosazování nových směrů to patří, a tak si to zas tolik nepřipouštím.
Takže – můžeme čekat novinky?
Ano. Ještě do konce letošního roku. Prozradím například projekt „Vegan Burger“, což je občerstvení z veganských surovin. Nazývám to „inteligentní gastronomie“. Rovněž spustíme stránky http://www.veganskerecepty.cz/, takže se lidé určitě mají na co těšit.
Neživí vás ale jen výroba zázraků z konopí a konopnyshop.cz. Vaší vášní je muzika, jste známý dýdžej, to je kus vašeho srdce. Také pronajímáte reality světovým hotelům v zahraničí a máte černý pásek v bojových uměních. Netříští se těch vášní až mnoho?
Ne, proč? Nabízím VIP servisy na tanečním a pohádkovém ostrově Ibiza jako společník projektu http://www.ibizaeliteelement.com/. Zvolil jsem si cestu a jdu po ní. Jednou vymýšlím design obalů na konopné produkty, podruhé hraju ostatním pro jejich pohodu. Jsem původem kuchař, a tak si také lámu hlavu nad tím, jak učit lidi zdravě se stravovat. Dělal jsem vyhazovače z hospody, závodně jsem boxoval. V současné době jsem držitelem černého pásku (dan) ve smíšených bojových uměních. Udělil mi jej Jiří Hrabal, bývalý trenér reprezentace karate a pro mě stále nejlepší bojovník. Nikdy jsem neměl problémy s komunikací a dokázal jsem si vždy poradit. Přesto mne určité nálady v podnikání ubíjejí, to je pravda. Těžko se žije, když na vás ze všech stran padají slova o tom, že všechno je problém, že na vše musí být razítka, že se krade jen tak pro zábavu.
Ale to jen tak na okraj. Nestěžuji si, protože ten, kdo si začne stěžovat, nejde dál. Já řeším.
Máte nějaké heslo či motta, které vás ženou kupředu?
Určitě a ne jedno. Řídím se rčením Aut Caesar, aut nihil – chci být buď Césarem, nebo ničím, a druhé „Gladiátor se rozhoduje v aréně“ z latinského „Gladiator in arena capit consilium. V neposlední řadě „Budu konat hned“.
rozmlouvala Eva Brixi