Ovlivňování businessu státem „ode zdi ke zdi“ podnikání škodí

IMG_6883 kopieKdyž jsme v redakci uvažovali o osobnosti pro úvodní rozhovor v prvním vydání letošního Fresh Time, vybavil se nám mezi prvními kandidáty jednatel a generální ředitel havířovské firmy GASCONTROL, společnost s r. o., a zakladatel konsorcia dceřiných firem GASCONTROL GROUP, Mieczyslaw Molenda.
Důvod je prostý; s pár kolegy dokázal takřka z ničeho vytvořit dobře fungující soustrojí pro výrobu zařízení a technologií v oborech, jako je plynárenství, strojírenství, vodohospodářství a kanalizace, servis a další služby v uvedených odvětvích. Zaměřením na inovace, vědu a výzkum se firmám v rámci GASCONTROL GROUP daří uplatňovat moderní technologie v energetice i pokrokové materiály pro plynárenství i vodní hospodářství.
GASCONTROL GROUP je skupina několika desítek firem, které si nepotrpí na příliš vzletná slova a nadprůměrné investice do image. Sám Mieczyslaw Molenda je muž praxe a příliš času na zbytečnosti mu nezbývá. Podstatné pro něj je jedno: smysl práce, která nese užitek. Právě proto jsme ho jako rázného vizionáře oslovili hned v lednu, v měsíci, který je tou nejlepší příležitostí pro nová předsevzetí, nápady i rozhodnutí.
Začínáme odpočítávat čas roku 2014, jaký byl pro vás ten minulý?
Rok 2013 byl poměrně složitý. Recese probíhající u nás je mnohem hlubší, než se na první pohled zdá. Toto vše souvisí s nefunkčností mnoha státních institucí a vlivu bankovního sektoru na velikost investic, a tím i na funkčnost jednotlivých firem. Tyto skutečnosti ovlivnily i výkony v rámci seskupení GASCONTROL GROUP.
Poprvé v období krize jste citelněji zaznamenávali úbytek zakázek, snížení zisku, zpomalování toku financí. Jak jste to řešili a jaké je poučení?
Je to tak, jak jste uvedl. Řešení je z velké části v rukou politiků a státní správy, neboť možnosti firem jsou v této oblasti zcela omezené. Je samozřejmostí, že při snížení obratu a hospodářských výsledků dochází k nejrůznějším omezením výdajů firmy od snížení investic, regulace rozsahu oprav, pozastavení růstu mezd, omezení zaměstnaneckých bonusů a jiných nákladů. Volit správně není jednoduché, protože všechny zásahy v zájmu snížení nákladů je třeba bedlivě posoudit a uskutečnit tak, aby se co nejméně dotkly nejbližší budoucnosti firem. Druhým důležitým faktorem je větší zaměření na zahraničí, a to především na teritoria, kde je hospodářské prostředí stabilnější než v ČR.
Tím, že je ve skupině GASCONTROL GROUP více firem, mohly si svým způsobem pomoci, i když v tom renomovaní ekonomové nejsou zajedno. Využívali jste tohoto nástroje?
Ano, využili jsme a využíváme všech možností, jak si ve skupině pomáhat. Je to samozřejmé a logické. I když, jak říkáte, renomovaní ekonomové v tom nejsou za jedno, přesto je vedení skupiny přesvědčeno o správnosti takovéhoto postupu.
Svými vizemi jste dokázal spolu s šikovnými odborníky řadu možných problémů předvídat a připravit se na ně. Něco však přece jen nevyšlo, jaká je dnes zkušenost?
Na tuto otázku je složité odpovědět, protože hloubku krize ovlivňuje i množství skutečností a konkrétních podmínek, které musí řešit státní aparát. My pak v důsledku toho reagujeme na nejrůznější situace, které firmám komplikují život. A protože není možné se na ně vždy předem plně připravit, je na nás, nakolik dokážeme s notnou dávkou optimizmu a s plným pracovním nasazením si v rámci GASCONTROL GROUP poradit se všemi ekonomickými a jinými problémy, které se nás dotýkají.
Zkomplikovalo vám život umělé snížení hodnoty koruny vůči euro?
Jistě a vůbec si nemyslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Chci ale věřit, že odborníci z České národní banky věděli, co dělají, a že za tím není jiná motivace.
Jste rázný člověk i muž plný emocí, který nejednou prohlásil, že podnikat se v ČR už nedá… Co byste tedy současnému podnikatelskému prostředí vytknul a co byste úplně změnil?
To ovšem byla, jak si uvědomuji, silná slova vyplývající právě z emocí. Chci samozřejmě žít a pracovat zde, vždyť Česká republika je moje vlast. Vadí mi však určitá bezmoc vycházející z ne vždy plně a systémově fungujících státních orgánů, a tím omezení rozvoje podnikání a realizace zakázek. Byrokracie je u nás natolik rozsáhlá, že skutečně omezuje rozvoj podnikání, a tím i celé české ekonomiky. Skoro bych se přimlouval za změny v nastavení jednotlivých procesů ovlivňujících ekonomiku ve všech institucích států, a to nějakou mezinárodní společností či odborníky, kteří s tím mají zkušenosti. Při 650 tisících úředníků nemůže náš stát dobře fungovat. Jen pro porovnání, například USA má ve státní správě 97 000 úředníků na 10 milionů občanů, a to jistě o něčem vypovídá.
V energetice, plynárenství, strojírenství a vodním hospodářství se pohybujete nejvíce. Jaké problémy provázejí dnes tato odvětví a co s nimi?
Energetika je odvětví, které by mělo být kontrolováno státem, což v minulosti vždy nebylo a důsledky, teď myslím třeba fotovoltaiku, neseme všichni. Stávající opatření jsou v mnohých oblastech přísná a většina těchto opatření nyní energetice škodí. Vše u nás většinou bohužel probíhá systémem „ode zdi ke zdi“, což je špatně.
Za 21 let jste takřka z ničeho vybudoval soustavu bezmála třiceti společností, které i přes problémy, o nichž hovoříte, prosperují. Je to součet vaší energie, času i schopností a snad i trocha štěstí. Proč jste se vlastně vydal touto cestou?
Chtěl jsem podnikat, řídit a rozvíjet svou firmu a později skupinu podle svých představ tak, jak si myslím, že je to nejlepší. K tomu mne vedla i zkušenost z působení v zahraniční firmě, které nenaplnilo mé očekávání.
Jste také významným zaměstnavatelem, a stále ještě optimistou. Myslíte, že si lidé u nás obecně začnou někdy vážit práce?
V České republice je jistě mnoho poctivých lidí a stát by měl třeba lépe rozlišovat, kdo podporu potřebuje a kdo pracovat nechce. Musí dojít k zásadnější změně sociálního systému, a to nejen u nás, ale i v celé Evropě. Dnešní systém podporující povaleče není spravedlivý, což skutečně pracující lidé citlivě vnímají a demotivuje je to. Cítí se bezmocní proti nespravedlnosti, a to je špatně. Zákony a pravidla zkrátka musí platit pro všechny stejně, tedy i pro menšiny.
A vaše priority pro další úspěch skupiny GASCONTROL v letošním roce?
Mimo zaměření se na zahraničí je to celkem prosté: držet vysokou laťku v kvalitě práce odváděné investorům či zákazníkům. Neuhýbat z termínů. Být vstřícní, seriózní, ctít stejně naladěné obchodní partnery. Nadále se budeme zaměřovat na inovace, to nás baví a posouvá dál, je to naše parketa. Také hodláme rozvíjet a posilovat výzkum a vývoj ve spolupráci s EU v rámci podpory jednotlivých projektů. Rozhodně chceme všechny inovace zavádět do praxe co nejdříve, protože jen tak má naše úsilí smysl.
Nejednou jste naznačil, že byste rád přihlásil společnost GASCONTROL do soutěže o Národní cenu kvality ČR. Zkusíte to? Kvalita je kategorie, která váš profesní život provází, aniž jste se o tom zatím příliš zmiňoval…
Nevím, ještě jsme o konkrétním zapojení do této soutěže ve vedení nediskutovali, i když si důležitost kvality samozřejmě uvědomujeme a děláme vše pro její zvyšování a udržování.
ptal se Jiří Novotný