Chcete vydělat miliardy? Podstrčte bance falešné drahokamy!

Krása drahých kamenůPokud se chcete inspirovat kolosálním podvodem, na němž české banky prodělaly v 90. letech 20 miliard korun, navštivte výstavu Mineralia. V prostorách prodejní galerie Mineralia naproti Masarykovu nádraží v Praze v Havlíčkově ulici najdete nejen podvržené smaragdy a rubíny, ale především největší přehlídku drahých kamenů ve střední a východní Evropě.

V našem hlavním městě  jsou od začátku února totiž vůbec poprvé veřejně vystaveny ty drahé kameny, jež hrály hlavní roli v bankovních podvodech 90. let. Tuzemské banky tehdy kvůli nadhodnoceným drahokamům přišly v součtu asi o 20 miliard korun. Falešné drahokamy jsou k vidění v expozici Mineralia, která je největší výstavou a obchodem s minerály ve střední Evropě.

V expozici jsou nádherné kameny a u nich i krásné ženyVystavených kamenů je několik set, jde o smaragdy a rubíny. „Čirost těchto kamenů je velmi nízká, chybí jim i výbrus. Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že se banky nechaly takovým způsobem ošidit,“ komentoval ztráty Marian Gajda ze společnosti Mineralia.

Na přeceněné drahokamy, většinou ze zemí bývalého Sovětského svazu, poskytovaly banky úvěry hlavně v letech 1991 až 1994. „Různé společnosti od bank dostávaly na základě zkreslených znaleckých posudků až stamilionové půjčky, i když skutečná hodnota kamenů byla mnohem nižší. Společnosti pak své půjčky nesplácely a bankám zbyly tisíce kamenů s mizivou hodnotou,“ popsal Marian Gajda.

Kameny z bankovních kauz mají nyní podle tohoto odborníka hodnotu především sběratelskou.  „Pro sběratele drahých kamenů je to zajímavá kuriozita, spjatá s novodobou historií. Zájemcům proto umožníme si vybrané kameny zakoupit; budou k mání ve stylovém balení a za vskutku symbolickou cenu,“ uzavřel.

Přeceněné drahokamy si veřejnost může prohlédnout v expozici Mineralia. Jejich vystavení nebude časově omezeno, stanou se součástí trvalé expozice. Více informací lze najít na www.mineralia.cz.

(red)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA