IT je obor, kde se to vtipálky jen hemží

438Zdá se mi, že se někdy humor z našich stresovaných duší vytrácí místo toho, aby nám dodával odvahy řešit kdejaký problém, průšvih, malér. Aby pomáhal tam, kde argumenty nestačí, a povzbuzoval v okamžiku, kdy setsakramentsky platí zákony zemské přitažlivosti. Strašně bych si přála, aby do každodenní rutiny přiskákaly vtipy z ulice, ty zemité, přesto plné nadsázky a nečekaných point. Aby humor léčil a pomáhal, aby nás vyváděl z omylu, když si myslíme, jací jsme úžasní, nejlepší, nejžádanější… Abychom se víc smáli než mračili. Abychom do každodenní rutiny dostali pár úsměvů navíc.  V legraci je energie, kterou potřebujeme. 

Odpovídá Jiří Hub, místopředseda představenstva a výkonný ředitel Asseco Solutions, a.s. Jak vidí tohle téma čeští manažeři? Je k něčemu? Je potřebné?

Kdy je v IT nejvíc veselo?

Vždy na přelomu roku. Jednak proto, že nám náš parlament téměř každoročně nadělí množství nových zákonů, které platí od 1. ledna a musí být samozřejmě včas promítnuty do našeho softwaru. Navíc posledním dnem kalendářního roku nám končí i rok fiskální, a tak vše, co se do té doby nestihlo, je třeba dohnat během několika týdnů. V takové situaci není místo pro stres či nervozitu a naopak optimistický duch pomáhá.

Často jsem vás viděla se smát, vím, že máte rád nadsázku a humor že patří do vašeho života jako chleba a sůl. Pomáhá vám to vidět svět z jiného úhlu?

Jsem životní optimista. Někteří lidé o mně říkají, že mám dar špatné věci nevidět. Já bych ale neřekl, že je nevidím, jen o nich zanedlouho už prostě nevím. Mým životním postojem je nezabývat se dlouhodobě negativními věcmi nebo negativními myšlenkami. To k ničemu nevede. Podle mého názoru jde o určitou formu energie, která se pak v člověku usadí a nemůže z ní být nic dobrého. Naopak lidé od přírody optimističtí dokáží své pozitivní myšlení přetavit na mnoho užitečného a přenést je i na lidi kolem sebe.

Absolvoval jste v posledních měsících opravdu úsměvné firemní jednání?

Slovo „úsměvné“ ve mně v souvislosti s firemním jednáním trochu evokuje výsměch, což by znamenalo, že to jednání nebylo příliš úspěšné. Na žádné takové tedy vzpomínat nechci. Ovšem úsměvné jednání, ve smyslu odlehčené absolvuji poměrně často, a to s lidmi, kteří mají společný zájem se dobrat řešení věcí. Taková jednání jsou pak plná úsměvů, probíhají rychle a vedou ke kýženému výsledku. Ač to tak na první pohled nevypadá, věřte mi, že takových lidí je okolo nás poměrně dost.

Dovedl vás humor k nějakému parádnímu obchodu?

Nevím, který obchod bych mohl označit za „parádní“, nicméně každý je dobrý, jestliže jsou obě strany spokojeny. Ale přece jen – moje náklonnost k humoru vedla k tomu, že před lety, kdy se naše firma přestěhovala do blízkosti pražské  Dobešky, jsme se dostali do blízkého kontaktu s divadlem Sklep, které od té doby podporujeme. A podpora divadla Sklep nám mimo jiné napomohla i k některým zajímavým obchodům. Takže vlastně ano, dovedl.

Máte rád kreslené vtipy? Nebo raději posloucháte v hospůdce u piva?

Miluji kreslené vtipy! Takový kocour Garfield nebo vtipy Vladimíra Renčína jsou humorem, který mě doslova dokáže vystřelit ze židle. Nicméně nejlepší na světě jsou zcela jistě vyprávěné vtipy. A já je nejen rád poslouchám, ale k smrti rád je také vyprávím. Naprosto nejlepší situace nastane, když člověk narazí na podobného milovníka vtipů, jakým je on sám. To pak dokážeme stíhat jeden vtip druhým i mnoho hodin, nedá se to zastavit.

Ruší vás někdy smích? Kolegů, dětí, manželky?

Nedokážu si představit situaci, kdy by mi smích kohokoli mohl vadit. A když jsme u toho – neznám lepší věc na světě, než je dětský smích.

Kdy vám do smíchu v poslední době moc nebylo?

Když mi náhle umřel soused – kolega a kamarád…

A co vtipné ženy? Berete je? Nebo jsou lepší ženy mlčenlivé, zdrženlivé, dobré kuchařky?

Beru kohokoli, kdo je vtipný, ženy nevyjímaje. Dobrá kuchařka je sice fajn, ale já si umím pro sebe sám obstarat vše, co potřebuji, včetně jídla. Navíc se domnívám, že dobrých kuchařek je dost. Naopak žen, s nimiž můžete projít životem s humorem a optimismem, těch zas tolik není.

V jaké životní či pracovní situaci vám humor pomohl?

Chce se mi odpovědět, že mi pomáhá neustále. Pro mě je to životní styl, pomáhá mi překonávat překážky a neutápět se v něčem, co třeba nevyšlo. Pomáhá mi naopak soustředit se na věci, které vás z takové situace rychle dostanou.

Myslím, že patří i do marketingu a reklamy. Chystáte něco, o čem se ještě nesmí mluvit?

Naprosto souhlasím, že humor patří do marketingu a propagace. A naopak bych si chtěl na tomto místě postěžovat, že komunikace většiny firem je v posledních letech naprosto fádní, nezajímavá a bez špetky humoru. Takový typ reklamy mi vadí, připadá mi naprosto odtržený od života.

Co se týče druhé poloviny otázky: určitě chceme i nadále v naší komunikaci udržet odlehčení. I když nápad s maketami bomb na telefonních budkách, který jsme realizovali před pár lety, a který určitě přišel vtipnější nám, než přivolané policii, nemáme v úmyslu zopakovat.

Umíte si udělat legraci i sám ze sebe?

S tím, kdo si sám ze sebe neumí udělat legraci, musí být neskutečně těžké vyjít. Protože fakt, že si neumíte udělat sám ze sebe legraci, je jen důkazem toho, že nedokážete vyjít sám se sebou.

Co byste vzkázal sucharům, zamračeným, nevlídným a zapšklým?

To samé, co optimistům. Že pokud si budou něco opravdu hodně přát, s největší pravděpodobností se jim jejich přání vyplní.

Je obor IT jen o jedničkách a nulách, nebo taky o srandičkách?

IT je jednoznačně jedním z oborů, kde se to vtipálky jen hemží. Koneckonců vtipů z oblasti IT je také přehršel. Myslím si, že to je logické. Jako v přírodě vše směřuje k vzájemnému vyrovnávání, tak i v oboru, který na první pohled působí nudně a sucharsky, je třeba hodně humoru, jako koření. Pak je vše v perfektní harmonii.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi