Perníkový apríl, perníkový párek

Netušila bych, co všechno může být perníkové. Srdce, zajíc, kraslice, čuník, láhev rumu, kočár s koňmi, svícen. Židle i soudek piva. Ale také třeba kadibudka. Ano, věřte nevěřte, i starý venkovský záchod může být z perníku. Fantazie a přání zákazníků jsou nekonečné, a to je dobře. Jarmila Janurová, zakladatelka a spolumajitelka firmy JaJa Pardubice s.r.o. mne pohostila vyprávěním, které si nemohu nechat jen pro sebe.K představě perníčku se váže hlavně slovo láska. Perníkové srdce z lásky má místo v české gastronomii, patří k nakupování dárků, má spojitost s regionální turistikou. Ne každý ví, že úloha perníku je také v tom, aby lidem přinášel kromě radosti trochu veselí.

A také štěstí a chuťový zážitek. Má rovněž určitou symboliku určenou nápisem (mamince, z lásky, miluji Tě). Medový perníček do srdce chodníček – to je prastaré pořekadlo, které platí i dnes.
Duben je měsíc aprílový, tedy pověstný tím, že je takové nejen počasí, ale i člověčí šprýmy. Vzpomenete si, nad jakými perníky se vaši zákazníci hodně nasmáli? Nebo jak originální požadavek klienta jste dostali?

Z cukrářské hmoty jsme vyrobili jitrnice, které byly tak věrné, že se manžel jedné z pracovnic nechal nachytat. Jako správný gurmán po zjištění, že na něj v lednici čekají jitrnice, si nachystal prkénko na krájení, nůž, chleba a papriky. Chuťové buňky byly ve správné adrenalinové pozici. Jaké však přišlo překvapení! Žádné zabíjačkové pochoutky, žádné pravé jitrničky! Cukrářský originál!
Výrobky připomínající studenou kuchyni, chlebíčky, bagety a podobné napodobeniny bývají často předmětem smíchu. Stejně tak pobaví ty s erotickou tematikou. K tomu jsou především. Přání klientů bývá různé. Například ledvina jako orgán ve zvětšené velikosti i s cévami v barvách, že i lékaři se velmi obdivovali. Byl to dárek uzdraveného klienta doktorskému kolektivu. Jindy je to piano, plastické auto, zvířata, nač si jen vzpomenete.

Perníkových tvarů vzešlo z vaší fantazie nespočet. Jsou to nejen umělecká díla v podobě náměstíček, kostelů, betlémů či nádraží, ale také obyčejné perníčky pro pobavení, jako firemní dárky, propagační předměty. Vzpomenete na některé ty jarní?

Na jaře to bývají čarodějnice, berušky, krtečci, ale i svatební motivy. Perníčky totiž pečeme a zdobíme také na hostiny svatebčanů, rozdávají se hostům jako praktická výslužka.

Ne náhodou jsme vybrali fotografii pověst­ných domečků, aby čtenář viděl, že humor je firmě JaJa Pardubice vlastní...

Přání zákazníka je posvátné a pokud dostaneme zadání připravit právě třeba perníkové kadibudky, snažíme se i takového úkolu zhostit se ctí. A nezastírám, že i my se u toho dobře pobavíme.

Jaké propagační předměty z perníku jsou dnes módní?

Po mnoha letech zůstávají žádané perníčky ve tvaru srdíčka, podkovičky, číslice k výročí, pohádkové postavičky, zmíněné svatební motivy. Velmi oblíbené jsou perníkové dezerty i perníkové minidezerty. Efektně a slavnostně působí perníkové minidezerty v různém počtu vložené do kazet převázaných stužkou. Mají mnohé využití – dárek