Pšeničné Krušovice vyhrály u pivařů

Krušovice pšeničnéČeští spotřebitelé zvolili pivo Krušovice Pšeničné za novinku roku 2014 v kategorii Pivo. Výsledky byly vyhlášeny včera v hotelu Ambassador – Zlatá Husa v Praze. Díky vítězství Krušovice Pšeničné získaly roční licenci na logo a označení Volba spotřebitelů – nejlepší novinka 2014.Volba spotřebitelů – nejlepší novinka je program, který už čtrnáct let podporuje a oceňuje nové výrobky, které byly uvedeny na český rychloobrátkový trh během předchozího jednoho a půl roku. Přihlásit se mohou mezinárodní i domácí výrobci. Za dobu existence soutěže jí prošlo celkem 973 výrobků, z nichž vzešlo 308 vítězů.Výrobci své novinky do soutěže přihlašovali od září 2013 do ledna 2014. Během února a března se uskutečnil spotřebitelský průzkum na reprezentativním vzorku 4000 respondentů. Jeho výsledky tak určily vítěze v jednotlivých kategoriích.

Krušovice Pšeničné byly uvedeny na trh na jaře 2013. Tento svrchně kvašený nefiltrovaný pšeničný ležák má obsah alkoholu 4,5 % a vyznačuje se velmi lehkou a harmonickou chutí, doplněnou o ovocné tóny. Prodává se v půllitrových lahvích nebo čepovaný ze sudů ve vybraných pivnicích. Zavedením pšeničného piva do svého portfolia obnovil Královský pivovar Krušovice v Čechách tradici vaření pšeničných svrchně kvašených piv, která u nás převládala až do poloviny 19. století, než je vytlačila piva z ječného sladu.

Krušovice byly jako jediný pivovar u nás po sto let ve vlastnictví české královské koruny, když ho v roce 1583 koupil král český a císař římský Rudolf II. Od té doby zde krušovičtí sládci vaří pivo bez přerušení. Do portfolia krušovického pivovaru patří Krušovice Černé, světlé výčepní pivo Mušketýr ze čtyř druhů sladů, polotmavý 13° speciál Malvaz, Krušovice Pšeničné a především pořádná krušovická Desítka a Dvanáctka, vařené na přání spotřebitelů podle dobových receptur z osmdesátých let 20. století. Krušovická piva pravidelně vyhrávají prestižní degustační soutěže doma i v zahraničí. Výrazným úspěchem se v roce 2013 staly stříbrné medaile pro Desítku a Dvanáctku ze soutěže Monde Selection – Quality Award. Z domácích soutěží v roce 2013 získaly Krušovice první místo za Mušketýra na Zlaté pivní pečeti v Táboře, a dále první místa za Krušovice Černé a Dvanáctku a třetí místo za Krušovice Pšeničné na Pivu České republiky v Českých Budějovicích. Na soutěži v Žatci na druhých místech ve svých kategoriích uspěly Desítka a Krušovice Černé. Desítce patří i Certifikát vyrovnané kvality z brněnského Pivexu. Pivovar je známý i svými exkurzemi, v roce 2013 přivítal rekordní počet 52 975 návštěvníků. Od loňska pořádá i speciální exkurze a kursy pivního sommeliérství pro opravdové pivní znalce.

(tz)