Stan proti melanomu i pro vás

Letos se bude konat již osmý ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě. Akce začM7_NFO_Banner_melanom_900x250px_V01ne 28. a 29. dubna 2014 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, pokračovat bude 12. května v Brně na a končit bude 13. května v Ostravě. Průměrný občan České republiky má ve svých 25 letech 7 pigmentových znamének. V 50 letech už má průměrný Čech znamének 15, tedy více než dvojnásobek. Na jejich vzniku se podílí především genetika a ultrafialové záření. Tématem letošního ročníku akce jsou pigmentové skvrny. Lidé se často mylně domnívají, že pigmentové skvrny jsou pouze projevem stárnutí či hříchem z opalování. Stává se také, že se jich ženy pokoušejí neodborně zbavovat. Přitom i takové skvrny mohou být nebezpečné a měly by být nejprve řádně vyšetřeny dermatologem, který by měl také zvolit vhodnou formu jejich odstranění.

I takové projevy ale mohou být nebezpečné a měly by být vyšetřeny dermatologem. Počet nových případů melanomu (incidence) každoročně přibývá a za posledních 40 let se zesedminásobila. „Průměrně je v České republice zachyceno 21 nových případů na 100 000 obyvatel,“ říká MUDr. Monika Arenbergerová, PhD. Snažíme se o to, aby se lidé chránili proti slunci a zároveň aby rizikoví jedinci navštěvovali preventivní prohlídky kůže. Těmito dvěma kroky můžeme snížit riziko vzniku rakoviny kůže na minimum.

V Praze budou ve Stanu proti melanomu zdarma vyšetřovat v šesti ordinacích lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Využívána bude ruční i digitální dermatoskopie, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu vyšetřovaného kožního útvaru. Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit.

Partnery letošního projektu jsou Avéne, Bioderma, Bristol-Myers-Squibb, ČDS ČLS JEP, Daylong, Dopravní podnik města Brna, Eucerin, Fenistil, FNKV, La Roche-Posay, Medonet, Novartis a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

„Počet klientů VZP, kteří se léčí s melanomem, za poslední tři roky stoupnul o 4,3 % – loni jich bylo 13 757. Průměrné roční náklady na kompletní zdravotní péči o jednoho pacienta s melanomem tak více než dvojnásobně převyšují průměrné náklady na běžného pojištěnce VZP,“ uvedl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. I proto největší tuzemská zdravotní pojišťovna začala letos celoročně přispívat na vyšetření znamének. „Příspěvek mohou klienti VZP získat buď na vyšetření optickým dermatoskopem nebo digitálním dermatoskopem, a to až do výše 500 korun,“ doplnil Honěk.

Mediálními partnery jsou Český rozhlas Praha, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Region, Lidové noviny, Reflex a Zdravotnické noviny.

Akce „Stan proti melanomu“ je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci.

„V roce 2013 jsme v rámci této akce vyšetřili 4423 návštěvníků, bylo zjištěno celkem 128 zhoubných kožních nádorů (konkrétně 78 bazaliomů, 19 spinaliomů a 31 melanomů)“, říká přednosta Dermatovenerologické kliniky FNKV v Praze 10 a předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA., a pokračuje: „Stan navštívily téměř 2/3 žen. Ve stanu byl velký zájem i o vyšetření dětí a mladistvých, kteří tvořili více než 8 % zájemců o preventivní prohlídku.“

Melanom patří mezi nejagresivnější nádory vůbec. U nás jím v současnosti onemocní 2100 osob za rok a toto číslo každoročně stoupá. V roce 2014 počítáme s nárůstem nových případů na 2439 melanomů za rok. Zhruba pětina tohoto počtu na něj zemře.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže. Odborníci odhadují, že 45-50 % lidí, kteří se dožijí 65 let, budou mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

 

Jaký projev by vás měl přivést do Stanu?

  • zvětšování do plochy
  • změna barvy (černá barva nebo přítomnost více odstínů)
  • vyvýšení nad úroveň kůže
  • velikost více než 5 mm v průměru
  • krvácení, svědění, přítomnost stroupku, červený lem
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
  • větší množství pigmentových znamének (> 50)

Podrobné informace o projektu jsou uvedeny na oficiálních stránkách projektu www.melanom.cz.