Zeleným pivem za zelenou Šumavu

Zaměstnanci společnosti HEINEKEN sází nové stromkyJiž čtvrtým rokem spolupracuje HEINEKEN Česká republika a Národní park Šumava na projektu Zeleným pivem za zelenou Šumavu. Legendární třináctistupňové Zelené pivo, které pivovar Starobrno vaří tradičně k příležitosti Velikonoc, se na Zelený čtvrtek vrací na Šumavu, aby zvýšilo povědomost o naléhavé situaci na Šumavě a potřebě obnovy zdejších lesů. Již v loňském roce se zaměstnanci společnosti HEINEKEN Česká republika vydali do Národního parku Šumava, aby zde sázeli nové stromky. V letošním roce si tento zaměstnanecký výlet zopakují. Akcí chce HEINEKEN přispět k obnově usychajících lesů. Stromy jsou totiž pro oblast důležité svou retenční schopností – zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, jež pak napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství Zeleného piva v roce 2014. Toho letos brněnští sládci uvařili 4500 hektolitrů, které na Zelený čtvrtek zamíří do dvacítky provozoven v Národním parku Šumava a dále pak do přibližně 4000 restaurací v celé České republice.

„Podařilo se nám zastavit kůrovcovou kalamitu, která ovládala šumavské lesy dlouhých sedm let. Nastává doba klidu a doba, kdy se můžeme soustředit na postupné ozeleňování Šumavy. Letos osázíme více než 100 hektarů lesa a místo smrku budeme vysazovat dřeviny, které kalamitám lépe odolávají. Jsou jimi buk, jedle, javor, ale i jeřáb. Vítáme již tradiční spolupráci se společností HEINEKEN, která nám pomáhá na situaci nejen upozorňovat, ale také ji pomáhá aktivně řešit formou pomoci při zalesňování Šumavy,“ říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

„Voda představuje přibližně 95% piva a má vliv na jeho kvalitu i chuť. Hojně se využívá také při výrobních procesech. Ohleduplná práce a ochrana vodních zdrojů je proto pro nás prioritou a jedním z pilířů CSR aktivit. To jsme potvrdili i iniciováním prohlášení Voda 2014+, které společně s námi podepsali přední české společnosti,“ konstatuje Jiří Hauptmann, ředitel oddělení korporátních vztahů HEINEKEN Česká republika, a.s.

Pivovary HEINEKEN patří ve spotřebě vody mezi nejšetrnější v České republice. Průměrná spotřeba vody na jeden hektolitr vyrobeného piva činila v roce 2013 ve Velkém Březně 4,99 hl, v Krušovicích 3,92 a v Brně jen 3,08 hektolitrů. V tomto pozitivním trendu chtějí pokračovat i do budoucna a spotřebu vody tlačit ještě níž.

Slavným Zeleným pivem se letos bude slavit příchod Velikonoc už podeváté v řadě. Třináctistupňový speciál s neobvyklou barvou před lety vymyslel vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Zelené pivo zraje při teplotě 1° Celsia, čímž se chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Nezvyklou barvu tomuto pivnímu speciálu dodává bylinný výluh a likér.

HEINEKEN je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě a evropskou jedničkou mezi výrobci piva. V České republice do společnosti HEINEKEN patří tři pivovary: od roku 2003 pivovar Starobrno v Brně, od roku 2007 Královský pivovar Krušovice ve středních Čechách a od roku 2008 pivovar Velké Březno v severních Čechách. Společnost HEINEKEN Česká republika je v současnosti třetím hráčem na domácím trhu s pivem, v exportu se řadí mezi nejdůležitější vývozce. Do portfolia společnosti patří značky Heineken, Desperados, Krušovice, Zlatopramen 11°, Starobrno, Březňák, Zlatopramen Radlery, nealkoholický Zlatopramen NA, Hostan a regionální značky Dačický a Louny. Piva pravidelně vyhrávají ceny na domácích i zahraničních degustačních soutěžích, jejich výčet za uplynulé roky je ke zhlédnutí na www.heinekenceskarepublika.cz. Nedílnou součástí strategie společnosti v České republice je projekt Brewing a Better Future, jehož cílem je snižování dopadu výroby (spotřeby vody, energií a CO2) a distribuce na životní prostředí, prosazování zodpovědného přístupu ke konzumaci piva a práce s místními komunitami. Největší ambicí HEINEKENu do budoucna je tak stát se nejzodpovědnějším výrobcem piva v České republice. Více informací k těmto tématům lze najít rovněž na výše uvedených webových stránkách.

(tz)