Ničeho se nebojím, protože si myslím, že nejsem špatný člověk

Jednatřicetiletý podnikatel a popularizátor léčebného konopí v ČR se jmenuje Jiří Stabla. Vystudoval obor kuchař-číšník, poté pracoval pro společnost VlP, která stála u zrodu registrované kosmetické značky Carun. Společnost Carun Pharmacy, s. r. o., je výhradně českou firmou, již založil se společníkem Jiřím Vlkem v roce 2012. Provozuje síť 13 Konopných lékáren. Mezi těmi hlavními jsou lékárny v Praze, Ostravě Hrabůvce, Ostravě Mariánských horách a Hulvákách, Olomouci, Havířově, Benešově, dvě v Brně, pak Litoměřicích, Chrudimi, Frýdlantu nad Ostravicí či sezonní na zámku Konopiště, který získal své jméno právě kvůli historickým konopným polím v okolí. Konopnou péči nabízí například i v lázních ve Volarech. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR Konopný shop.Obchodní značka Carun zaštiťuje široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, prodávaných po celé EU. V současné době se pod jejím názvem vyrábí jediný zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu Cannabis Sativa, známá mast Carun. Na rozdíl od produktů jiných subjektů obsahuje mast extrakt ze zelené části rostliny konopí setého s povoleným obsahem THC do 0,3 procenta. Obávané psychotropní THC  v ní téměř není, hlavní je spojené působení ostatních kanabinoidů. Konopný výtažek se řadí mezi nejúčinnější, nejlevnější, a dokonce nejšetrnější léky na zmírnění příznaků rakoviny. Vysoký potenciál má při léčbě cukrovky, úrazů a popálenin. Konopí nemá nežádoucí účinky jako farmaceutické léky a doposud nebyl zaznamenán jediný případ úmrtí po jeho užití.

O léčivých účincích konopí toho víte hodně a myšlenky šíříte dál, zejména prostřednictvím výrobků značky Carun. Který je nejnovější a který nejprodávanější?

Náš sortiment patří k tomu nejkomplexnějšímu, co se z konopí dá v ČR sehnat. Nejen v gastronomii, ale i kosmetice. Jsme schopni zasáhnout i do lázeňství a zajistit kompletní konopnou péči. Co se však týče jednotlivých produktů, dlouhodobě vede univerzální konopná mast, která má prokazatelné účinky díky léčivým kanabinoidům. Dále je hojně žádané i konopné semínko. Má obrovský podíl vitaminů, proteinů a prospěšných rostlinných sterolů pro lidský organizmus. Se začínajícím teplým počasím a nástupem léta mizí z pultů i intimní mycí gel či novinka v podobě ústní vody. V zimě šel hodně na odbyt i sirup, protože se doporučuje jako podpůrný prostředek při chřipkách a kašli. Do budoucna chystáme konopný šampon.

Nalezneme je ve speciálních internetových lékárnách konopnyshop.cz a také je lze dostat u smluvních franchizových partnerů v jejich „kamenných“ lékárnách. Jedna taková je v Praze na Václavském náměstí v pasáži Fénix. Právě tam jste představili zajímavou novinku – konopné vložky do bot. Co je na nich ale tak úchvatného?

Na uvedení nápadu do života se podílel i jeden známý český vynálezce Josef Hanák (zajímá se o chodidlo a celkovou stavbu člověka). V budoucnu by se mohly v lékárně prodávat dokonce i boty. Chceme, aby měly pěkný, moderní až kultovní design. Měly by být univerzální – aby je lidé mohli nosit na vycházku i k obleku. Zatím si tedy zájemce může dát do bot alespoň konopné vložky resp. biomechanickou aktivní stélku. Dobré jsou například na kyčle. Nohy navíc ani v horku „nemají problém“, protože díky materiálu z konopí se nedaří bakteriím. Stélku i boty vyvíjíme ve spojitosti s autorem nápadu a zároveň i výrobcem patentované biomechanické obuvi, již zmíněným Josefem Hanákem, jehož snahy ocenil i bývalý český prezident. Stélka
plně respektuje lidské chodidlo po stránce jeho funkce, morfologie i biomechaniky a dokonale nahrazuje bosou chůzi na přírodním podloží, jako byste třeba chodili po trávě.

Vložky do bot jsou jen příkladem toho, že konopí skýtá snad až nekonečné možnosti využití. Co všechno by si osvěta o této zázračné rostlině u nás zasloužila? Nač byste rád veřejnost upozornil?

Podle některých zdrojů před tisíci lety Číňané objevili pravý poklad – žádné zlato, žádné drahokamy, byla to jednoduchá rostlina, která jim zpříjemnila život. Měla rozměry menšího stromku, většinou měřila 2 až 3 metry, ale někdy dosahovala až pětimetrové výšky. Na dlouhých stoncích rostly listy, které připomínaly ruku s mnoha prsty. Jejich plody přinášely semena výborné chuti a stonky byly plné vláken, jemných a přesto nezničitelných. Dnes víme podle archeologických nálezů, že původ rostliny konopí je dokonce v oblasti naší republiky.
Rostlinu lidé nacházeli na různých druzích půdy, nejčastěji tam, kde byla hluboká půda a hodně vody. Její semena brzy sloužila jako potrava, její listy léčily bolesti a z vláken jejích stonků se dala vyrobit látka, která chránila tělo před větrem a mokrem. Konopí má skutečně široké použití, slouží jako potravina, využití má v kosmetice, jako krmivo a podestýlka pro zvířata, může být zdroj paliva a energie, také jako papír, textilie, při výrobě barev a laků, či dokonce plastů. Ano, konopím lze nahradit i umělé hmoty. Široce se dnes uplatňuje i ve stavebnictví. Rostlina je vynikající alternativou dřeva (od stavebního řeziva po překližku a dřevotřísku), které navíc dřevo svými vlastnostmi v ledasčem předčí.

Nedávno jste naznačil, že se budete podílet na jeho pěstování, protože osetých ploch je stále málo, přitom konopí se v Čechách pěstovalo kdysi zcela běžně, byla to nedílná plodina zemědělství, která patřila k samozřejmostem života našich předků. Jak jste to myslel?

Je to v souvislosti s naší možnou žádostí o licenci na pěstování konopí. Byli jsme se i podívat v Izraeli, zemi, kde mají s léčbou konopím mnohaleté zkušenosti. Naše schůzka v Izraeli více než naplnila očekávání. Konopných lékáren po celém Česku totiž přibývá, navštěvují je nemocní lidé, kteří se dotazují na možnosti využití konopí. Situaci denně monitorují desítky našich pracovníků v terénu. Poptávka tedy je. Obdobně jako v Izraeli, kde se zatím legálně léčí kolem 13 000 lidí a dalších 40 až 100 000 lidí čeká na schválení legální léčby konopím. Přibývají další zájemci. Zavázali jsme se mlčenlivostí, a tudíž mohu říci jen to, že určité know-how je cesta, jak bychom mohli konopí pěstovat a zaručit veškerou bezpečnost v Česku. Věříme, že se nám spolupráce povede. A proč Izrael? Země má dlouholeté zkušenosti s výzkumem, distribucí, ale také ochranou před zneužitím. Mají inteligentní systém pěstování, kde se při cestě od semínka až po hotový produkt k pacientovi neztratí ani gram. Navíc se odpad vrací zpět do výroby. Izraelci docílili velké tradice v legální léčbě konopím. Máme se tedy od nich co učit. I v Izraeli však probíhá válka argumentů a emocí, kdy je potřeba vysvětlovat, že konopí není droga, ale lék. Izrael je dokonalý příklad země, která má technologie, jež i naší vládě mohou poskytnout jistotu, že se bude konopí zpracovávat naprosto dokonale. V Izraeli je vše pod kontrolou, která tady zatím chybí, a to včetně zaškolení lékařů.

Ano, stále je mnoho těch, kteří konopí nevěří a spojují ho jen s negativními projevy. Na druhé straně rychle přibývá nadšenců, kteří jeho vlastnosti docenili, ať již ve vašich přípravcích, nebo v potravinách, do nichž se přidávají. Vy sám jste autorem řady receptů na pokrmy s konopným semínkem. Proč je doporučujete jako nedílnou součást stravování?

Konopné semínko se konzumovalo tisíce let, byla to hlavní obživa lidí, než nám to před pár lety zakázali. Výborné je preventivně jako pomocník pro pacienty s mentálními poruchami či poruchami imunitního systému, třeba pro lidi s roztroušenou sklerózou. Semínko se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, sacharidů, prospěšných rostlinných sterolů, obsahuje všechny základní aminokyseliny a další velmi důležité látky pro lidský organizmus. Vyznačuje se ideálním poměrem (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolizmu. Zvyšuje množství kyseliny gamma-linolenové (GLA). Nezapomínejme také na děti, vždyť semínko hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku, podporuje koncentraci a snadnější učení se novým věcem. Pouhá lžíce konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku všech potřebných živin. Vaří s ním i česká legenda kulinářství Roman Hadrbolec. Také je možné ho přidávat prakticky do všech jídel a je především chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Ve studené kuchyni si semínko zachová všechny potřebné živiny. Konopná loupaná semínka můžeme použít i na výrobu rostlinného mléka. Konopné semínko, které dodáváme na trh my, je přísně kontrolováno. Dnes se začala dovážet konopná semínka i z Číny. Ale my razíme ryze českou cestu a nadále budeme hodně přemýšlet, jaké dodavatele vybereme. Dnes máme mezi zákazníky osmdesát procent lidí, kteří jsou nemocní a potřebují kvalitní konopné semínko, a to hned.


V konopných lékárnách nebo v internetovém obchodě vaší firmy se dá koupit i konopný čaj. K čemu se zejména používá? A prý je z konopí pěstovaného na Jesenicku a Šumpersku, lístky se sbírají za úplňku… Není to už magie?

Konopí se využívá tisíce let k přípravě čajů, odvarů, nálevů, tinktur, homeopatik, parních lázní nebo aromaterapií. Nejčastěji mladý květ a lístky slouží k přípravě čaje, který je znám svými vysoce preventivními vlastnostmi na lidský organizmus. Napomáhá při léčbě migrén a nespavostí. Konopný čaj se doporučuje i dětem při astmatických potížích a celkových problémech dýchacího ústrojí. Lístky jsou ručně sbírány za úplňku a následně se suší podle dochované tradice místních obyvatel. Tento rituál se praktikuje několik staletí a v moderně známých termínech bychom ho označili za psychoenergetický. Ve všech herbářích se dočteme, že konopí a jiné byliny mají při úplňku největší energii, ta pak přechází do člověka. Konopné lístky Carun jsou pečlivě a s láskou pěstovány v Jeseníkách v nádherné panenské přírodě, kde konopí roste už tisíce let. Konopí se hojně využívalo pro domácí lázně, především pro jeho hojivé, antibakteriální, protizánětlivé, regenerační a revitalizační účinky. Pozitivně působí na kůži a imunitu. Mladé lístky jsou velice vhodné také pro kosmetická studia, lázeňské komplexy i farmacii. V oblasti alternativních léčiv hraje konopí velkou důležitost. S pozitivními farmakologickými účinky nastupuje do role medicínské, ale také především prevenční. Konopí je vhodné nejen pro děti a těhotné ženy, ale také pro kojící matky. Matka kojením automaticky předává dítěti látky, které obsahuje také rostlina konopí. Vědci zjistili, že tyto látky se starají v centrální nervové soustavě člověka o základní funkce (pohybové, rozmnožovací, informační), tyto látky se nazývají endokanabinoidy. Vědecké práce už dnes nelze zpochybnit a pravda o úžasných účincích konopí je denně vystavována veřejnosti.

Jistě připravujete další novinku. Nač se můžeme v nejbližších týdnech těšit? A podle čeho se rozhodujete, jaký výrobek na trh umístit?

Novinkou je konopná ústní voda obohacená o rostliny konopí, řepík, přeslička, šalvěj, hřebíček, skořice, máta a stévie, které působí díky účinným rostlinným látkám na dutinu ústní antibakteriálně, protizánětlivě, analgeticky a mají výrazné prevenční a zklidňující účinky. Uvedli jsme i konopný krém navíc s vzácným druhem plodu jojoba. Rozšířili jsme řadu SPA. Předpokládám, že velký úspěch začne sklízet konopný intimní mycí gel Carun. Nad jeho vývojem jsme strávili rok a půl. Chtěli jsme použít jen přírodní látky, které příliš nepění. Vynaložili jsme spoustu času hledáním nejvhodnějšího poměru složek, abychom se vyhnuli chemickým přísadám. Připravujeme šampon na vlasy či balzám na rty. Sortiment není náhodný, vyplývá z požadavků pacientů. Připravené máme i konopné sérum, o které projevili lidé obrovský zájem. Čekáme
na podporu. Troufám si tvrdit, že již dnes nemáme konkurenci.

O tom, že nejste snílek, svědčí zájem zahraničních odběratelů. Kam se již konopné přípravky exportují a na jaké trhy se chystáte?

Dnes je o výrobky firmy Carun Pharmacy, s. r. o., zájem v řadě světadílů, Afriku nevyjímaje. Naše konopné loupané semínko Carun je hit. Mohu prozradit, že jsme byli nedávno na největším evropském veletrhu v Londýně, kde naše firma sklidila obrovský úspěch. Z více než 450 účastníků jsme vybojovali 2. místo v kategorii Nejlepší nový přírodní produkt (Best New Organic Product). Ocenění získala hlavně mast Carun, což považujeme za obrovský úspěch. Více na www.naturalproducts.co.uk/natural-organic-awards/.
Na spolupráci s námi nyní čeká 70 mezinárodních korporací, které chtějí naši značku přinést do své země. Jde například o Kuvajt, Hongkong, Spojené státy americké, Kolumbii či Portugalsko. Málokdo to ví, ale naše společnost nabízí nejkomplexnější dostupnou konopnou péči na světě a produkty budou stále přibývat.
To, že jsme jedni z mála na zeměkouli, kdo pracuje s extraktem z celé rostliny konopí, nám rozhodně pomohlo. Dnes už i veřejnost poznala, že pouhý olej ze semínek nemůže disponovat správnými účinky, kterých se dosáhne jen díky léčivým kanabinoidům obsažených v zelené části rostliny.


Se svým společníkem jste vybudoval značku Carun z ničeho, byl to nápad bez peněz. S čím jste vlastně začínali a jak?

Celý svůj život jsem se zajímal o zdravý životný styl. Před šesti lety, než jsem se pustil do podnikání s konopnými výrobky, jsem pracoval u společnosti, která se zabývala doplňky stravy. Už tehdy jsem si všiml, kolik lidí touží po zdravých přípravcích, které by jim pomohly od nemocí. Postupem času jsem si řekl, proč nezačít podnikat. Tehdy jsme s přítelkyní narazili na konopí a prostudovali si jeho příznivé účinky na lidský organizmus. Se společníkem Jiřím
Vlkem jsme se tedy do toho pustili naplno. Na trhu nebyl jediný přípravek, který by měl prokazatelně dobré účinky. Také jsme si uvědomili, že o zdravých účincích konopí není v Česku žádné povědomí, převládala jen negativa. Pustili jsme se tedy do osvěty o jeho farmakologických přínosech. Tehdy vznikla rovněž myšlenka, že pokud se uvolní české zákony, na čemž jsme se chtěli aktivně podílet, budeme usilovat o pěstování legálního konopí v Česku. Za předpokladu, že nám to stát umožní. Po shromažďování informací jsme nastartovali i výrobu našich přípravků Carun, nejprve konopné masti, kterou jsme ohlásili jako první zdravotnický prostředek z léčivého konopí u Ministerstva zdravotnictví ČR.
Začali jsme s produkcí dalších výrobků, prodejem například na webu Konopnyshop.cz, což následně vedlo ke vzniku Konopných lékáren, které zaštiťují široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí. První franchisovou prodejnu jsme otevřeli na Konopišti, a protože měla úspěch, rozhodli jsme se ve franchisingu pokračovat. V současné době už franchisových Konopných lékáren máme několik, nedávno jsme otevřeli již zmiňovanou v Praze na Václavském náměstí v pasáži Fénix, která nahradila uzavřenou v Letňanech, lékárny najdete v centru Olomouce na ulici Ostružnická či ve Frýdlantu na ulici Kadlčákova, a jednu máme dokonce ve Velké Británii v Bristolu, a další pobočky jsou v plánu. Pomohli jsme při vzniku prvních konopných lázní. Dnes už máme i zaregistrovanou značku Konopná lékárna, a tak ji můžeme i používat. A naše úsilí investovat do marketingu se vyplatilo, konopné výrobky jsou čím dál tím více žádanější. Pomalu se prolamují i legislativní bariéry a my se můžeme naplno soustředit na zrealizování myšlenky pěstování konopí pro léčebné účely. Připravujeme i lázně v Německu a pobočku v Londýně.

Nezpychnul jste, jdete za svým snem. Máte ideály, ale také jste se poučil tím, že úspěch je tvrdě vykoupen, a to zejména nepřejícností hlupáků. Se svou přítelkyní navrhujete obaly, promýšlíte marketing, zdokonalujete prodej, cestujete za budoucími odběrateli do ciziny. Nemáte management, jen PR agenturu. Dá se to pořád ještě zvládnout?

Upřímně – ano, ale to se již opakuji. Zvládám to proto, že jsem vegan. Spím tři hodiny denně místo osmi. Ale ve skutečnosti nejsem sám. Je tisíce lidí, kteří o Carunu ví a pomáhají. Můj nápad to být může, ale k realizaci jsou další lidé potřeba. Zároveň je potřeba hlídat naši pozici v tom, že nejsme jen prodejci, ale hlavně poradci. V týmu jsou vědečtí pracovníci, lékaři, kteří zjišťují účinky konopí a našich produktů. Rovněž máme výbornou mediální podporu díky PR agentuře Just Communication. Několik fandů, kteří se z jejích informací o nás mohli dozvědět, s námi spolupracují a pomáhají nám. Důležité je vše tvořit s láskou a poctivě. Základní pravidlo úspěchu, které mě žene kupředu, je dělat vše beze strachu. Ničeho se nebojím, protože si myslím, že nejsem špatný člověk. A mám skvělý tým. Navíc rozjíždím i projekt na Ibize, i tam se mi plní sny.

ptala se Eva Brixi