Olomoucké tvarůžky jsou českou specialitou, na niž vlastenec nedá dopustit

Venecky_125gČeši konzumovali sice tvarůžky na Olomoucku už v polovině 15. století, ale až v roce 2010 získaly Olomoucké tvarůžky ochranu Evropské unie, přesně Chráněné zeměpisné označení. Olomoucké tvarůžky jsou jedním ze tří sýrů, po Jihočeské nivě a Jihočeské Zlaté nivě, které toto označení vlastní a řadí se k dalším desítkám produktů u nás, jež evropskou ochranu používají.„O zápis do rejstříku chráněných označení jsme museli dlouze bojovat, i přes letitou historii a tradici výroby a kvalitu produktu, a díky námitkám vznesenými některými členskými zeměmi EU se proces protáhl až na šest let,“ sdělil Ing. Jaroslav Kovář, jednatel A. W., spol. s r. o., Loštice a dodal: „Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem se specifickou chutí a vůní. Výroba tohoto sýru se dlouhodobě pohybuje na úrovni 2000 tun za rok, přičemž 10–15 % produkce se vyváží, např. na Slovensko, do Maďarska anebo Polska.“
Know-how receptury Olomouckých tvarůžků jakožto zrajícího sýru vyrobeného z odstředěného mléka, s ojedinělou pikantní chutí, typickou vůní a typickým povrchem se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem, je nenapodobitelné. Díky nízkému obsahu tuku se řadí mezi jedny z nejlepších sýrů u nás. Chutnají však i Francouzům, jejich obchodníci se však obávají jedné z předností – nízkého obsahu tuku, a tvrdí, že by takový výrobek nešel u nich na odbyt, ježto je francouzský strávník zvyklý na sýry tučné. Při výrobě se nepoužívají geneticky modifikované suroviny. Tvarůžky se vyrábějí bez přídavků syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Neobsahují látky, které způsobují celiakii, a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Rovněž v nich nenajdete prvky způsobující fenylketonurii. Chuť a vůně se nejlépe rozvinou při pokojové teplotě, proto je nejíme hned po vyjmutí z chladničky, ale chvíli posečkáme.     (tz, rix)
www.oznaceni-eu.cz
www.tvaruzky.cz

CHOPRECEPTY:
Olomoucké tvarůžky, čerstvý chléb s máslem, vychlazené pivo… To zná asi každý milovník tohoto sýra.
Ale tento původně stolní sýr má v české kuchyni mnohem širší využití. Proto několik inspirativních receptů.

Plněná vejce
4 natvrdo uvařená vejce
60 g Olomouckých tvarůžků
50 g másla
pažitka, sůl, ledový salát,
1 větší cibule, olivový olej
Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, utřeme je s máslem, postrouhanými tvarůžky i nasekanou pažitkou a podle chuti dosolíme. Touto směsí naplníme poloviny uvařených bílků. Cibuli nakrájíme na kolečka a krátce orestujeme. Naplněná vejce pokládáme na list ledového salátu, který jsme pokladli opečenou cibulí, lehce zakápneme olivovým olejem a přizdobíme plátky rajčat.

Loštická česnečka
3 cibule
3 větší brambory
30 g Olomouckých tvarůžků
150 g slaniny
palička česneku
sůl, pepř, majoránka, kmín
1,5 l vody
Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme doměkka. Ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem, rozdělíme do misek, do jednotlivých porcí přidáme nakrájené tvarůžky a v předehřáté troubě krátce zprudka zapečeme.

Plněná
kuřecí prsíčka
4 porce kuřecích prsou
100 g Olomouckých tvarůžků
1 cibule
sůl, pepř, olej, černé pivo
Do jednotlivých kousků prsíček nařízneme kapsu a naplníme ji pokrájenými tvarůžky. Porce spíchneme jehlou nebo párátky, mírně osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji ze všech stran. Potom je podlijeme pivem, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Pokud je ještě třeba, podléváme už jen vodou či vývarem, pivo patří pouze na začátek přípravy. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.

Tvarůžkové lívanečky
8 ks Olomouckých tvarůžků
150 g hladké mouky
1 dl mléka
1 vejce
sůl, olej, borůvkový džem,
šlehačka, kompotované nebo
čerstvé ovoce
Z mouky, mléka, vejce a soli ušleháme husté těstíčko. Do lívanečníku nalijeme trošku oleje, naběračkou trochu těsta, vložíme tvarůžek a opět zalijeme těstem. Pomalu smažíme, než zezlátnou. Hotové lívanečky zdobíme borůvkovým džemem, šlehačkou a ovocem dle vlastní chuti.