Mezinárodní hokej v Plzni na plný plyn organizoval Vemex

IMG_02Hokej už dávno není jen sport. Utkání bývají zároveň společenskou událostí, na kterou se rádo vzpomíná. Ani marketing nezůstává stranou – prezentují se významní partneři, posiluje se image jejich i celé akce. I tyto atributy patřily k datu 25. až 26. dubna. To se totiž v ČEZ Aréně v Plzni uskutečnil již 14. ročník Mezinárodního hokejového turnaje mužstev plynárenských společností. Letos jej za podpory Českého plynárenského svazu, Moravských naftových dolů a E.On v roli Hlavních partnerů, a společností Benzina, Lukoil a Hotel Marriott jako partnerů, zorganizovala společnost Vemex, s. r. o.Stalo se tak za významné pomoci dalších plynárenských společnosti – Net4Gas ČR a Gasum Finsko. Gasum a Vemex dokonce od roku 2009 tvoří pod názvem Gasumex společný hokejový tým.
V prvém dni se spolu utkala mužstva ruského Gazprom, české Net4Gas, slovenské Gas SK, jehož tým tvoří hráči plynárenských společností SPP, Nafta Gbely a Eustream, a Gasumex. Následující den se bojovalo o první tři místa. A jaký byl konečný výsledek? Na třetím místě skončil tým Net4Gas, který v utkání s týmem Gas SK po remíze 6:6 zvítězil po samostatných nájezdech. Ve finále se v doslova lítém boji střetla mužstva Gasumex a Gazprom. Po nerozhodném výsledku 2:2 měli při samostatných nájezdech nakonec více štěstí hráči Gazprom.
Hokejový turnaj týmů plynárenských společností oslaví příští rok již 15leté jubileum. Jak vznikl a postupně se vyprofiloval do dnešní podoby, to bylo otázkou pro Ing. Hugo Kysilku, ředitele marketingu společnosti Vemex, s. r. o., který byl jedním z jeho zakladatelů:
„S nápadem zahrát si hokej na úrovni úředníků přišlo v roce 2001 pár lidí z Gazprom exportu Moskva, Gasumu Finsko a Transgasu ČR. Stalo se tak v Moskvě, kde se také sehrál i první turnaj ukončený malou oslavou vítězství Gazprom exportu v restauraci Českého domu při našem velvyslanectví. Tehdy tvořil český tým pod hlavičkou Transgas jeden představitel Transgas v Moskvě spolu s tehdejšími pracovníky našeho Zastupitelského úřadu v Moskvě. Druhý ročník proběhl v Praze na základě pozvání generální ředitelky s. p. Transgas Aleny Vitáskové. Za tým Gazpromexportu již nastoupil i jeho generální ředitel Alexandr Ivanovič Medvěděv a pozvání přijalo i SPP Bratislava, čímž se stal turnaj přelomovým – plně mezinárodním. Za finský Gasum nastoupily dokonce dvě hokejistky…
Třetí turnaj zorganizoval v roce 2004 SPP Bratislava a konal se v Rožumberoku. Další pak následovaly v Moskvě, třikrát se turnaj uskutečnilv Helsinkách, dvakrát v Praze a Bratislavě, a dále v Petrohradě, rakouském Poltzu a ve Vídni. Turnaj se postupně rozrostl o další týmy, jako Nafta Gbely ze Slovenska či Centrex z Rakouska. Postupně se měnilo i složení jednotlivých týmů, kdy namísto „bílých límečků“ se stále více zapojovali i hokejoví veteráni zúčastněných zemí. Za český tým například takové legendy jako Pavel Richter, Stanislav Hajdůšek, František Kučera nebo Dušan Salfický, za tým Gazexport například Andrej Kovalenko, Lev Berdyčevský v čele s kapitánem mužstva, generálním ředitelem Gazprom exportu a prezidentem KHL v jedné osobě A. I. Medvěděvem.“
Letošní 14. ročník, který se konal v Plzni, městě světoznámého piva a tradičního strojírenství, pod záštitou Plzeňského kraje a Hejtmana Václava Šlajse, byl v mnoha směrech výjimečný. Kromě lásky k hokeji ukázal i jednotu v plynárenském oboru, a to nejen samotnou účastí týmů plynárenských společností na hřišti, ale i přispěním dalších plynárenských organizací jako Hlavních partnerů a partnerů, jejichž řady letos doplnila společnost Benzina, Lukoil a Hotel Marriott. Průběh turnaje podpořili svou účastí nejen obyvatelé Plzně a hokejoví fandové, ale i žáci některých plzeňských škol spolu s dětmi ze tří dětských domovů z plzeňského regionu. Nejen proto zde ale panovala báječná atmosféra. Velcí, malí, dospěláci i nezletilci, Češi i cizinci, šéfové i nešéfové – zkrátka ti, kteří na hokej a dobrou náladu nedají dopustit.
Letos se v roli pozorovatelů akce zúčastnili i plynárenští partneři z firmy Kaztransgaz z Kazachstánu. Jistě by to byla pro všechny dobrá zpráva, kdyby se 15. ročníku zúčastnili i oni.
Jiří Novotný 

IMG_03Na snímku: Turnaji přihlíželi také představitelé Vemexu (zleva) Václav Lerch, ředitel úseku nákupu, logistiky a skladování plynu, a JUDr. Vladimir Ermakov, CSc., jednatel a generální ředitel, s radou Obchodního zastupitelství Ruské federace v ČR Alexandrem Turovem