Parádní novinka: auta levněji, bez starostí a s komfortem

Hájek Jaromír LeasePlan (13)Je na trhu doslova pár dní. Ty ale napovídají, že půjde o žádaný produkt, který přinese malým firmám a drobným podnikatelům pohodlí, finanční úspory a méně starostí o firemní automobily. Jmenuje se LeasePlan Go a prostřednictvím prvního tuzemského e-shopu s auty, u nichž dodavatel garantuje náklady na jejich provoz až po dobu pěti let, ho bude nabízet společnost LeasePlan. Jak to funguje?Zákazník si na stránkách www.LeasePlanGo.cz vybere automobil a také doplňkové služby, které firma nabízí v přednastavených balíčcích. Ty mu zásadně usnadní užívání vozidla, zároveň mu pomohou od administrativy, která je se služebními auty spojena.
Klient bude platit konstantní měsíční splátku, která zahrnuje financování vozu, ale i sjednané služby: pojištění auta a jeho předepsaný servis, sezonní pneumatiky, dálniční známku, vystavení palivové karty, non-stop asistenční službu a podobně. Jejich cenu dodavatel garantuje po celou dobu smlouvy. Ta může trvat až pět let, záleží na úvaze klienta. Po skončení pronájmu vrátí vozidlo externí společnosti, a to bez dodatečných nákladů. Dodavatel navíc garantuje i zůstatkovou cenu vozu, na rozdíl od úvěru anebo finančního leasingu proto zákazník zaplatí ve splátkách pouze rozdíl mezi pořizovací cenou automobilu a jeho cenou na konci smlouvy. Po vrácení auta si ihned může objednat nové. V nabídce jsou všechny značky a modely, které jsou významněji zastoupeny v tuzemských firemních autoparcích. Většina řidičů tak může do týdne jezdit.
O podrobnostech jsem hovořila s generálním ředitelem společnosti LeasePlan Česká republika Jaromírem Hájkem (na snímku):

Leasingový trh jste právě v těchto dnech překvapili atraktivní novinkou. Je jí e-shop určený pro auta k podnikání a produkt pojmenovaný LeasePlan Go. Už máte první zájemce?

V době, kdy spolu mluvíme, funguje e-shop www.leaseplango.cz teprve několik dní. Přesto už se nám ozvali první vážní zájemci. Do konce roku bychom chtěli prostřednictvím produktu LeasePlan Go dodat řádově stovky vozů. První reakce napovídají, že to není nereálný cíl. Podnikatelům se naše novinka líbí – pomocí
Lease­Plan Go převedou starost o auta na nás a v měsíční splátce zaplatí pouze rozdíl mezi pořizovací cenou vozu a jeho zůstatkovou cenou na konci pronájmu.

Nabídka je určena menším firmám, podnikatelům, živnostníkům, tedy těm, kteří dosud například o operativní leasing příliš nestáli, byl pro ně drahý. Tento argument nyní padl, služba by měla být naopak velmi cenově výhodná. Je to tak?

Spočítali jsme si, že když si koupíte za hotové třeba Škodu Octavia 1.6 TDI 77 kW ve verzi Ambition, což je takové typické firemní auto, pak vás při ročním nájezdu 15 000 kilometrů vyjde každý měsíc na téměř 13 000 korun. Jestli si ji pořídíte na pětiletý finanční leasing, musíte si připravit téměř 11 000 korun, v případě úvěru asi o 900 korun méně. Ale když si vůz objednáte na pět let prostřednictvím LeasePlan Go, vyjde vás i se všemi službami jen na 7603 koruny měsíčně. Všechny vozy i doprovodné služby, které si klienti objednávají v přednastavených balíčcích, nabízíme za zvýhodněných podmínek. Profitujeme totiž ze své pozice na trhu: v České republice provozujeme téměř 18 000 vozidel, a to je pro všechny obchodní partnery atraktivní číslo.

Z jakých oborů očekáváte největší zájem?

Typickými zákazníky LeasePlan Go budou nejspíše firmy, které nemají více než deset aut, a drobní podnikatelé – advokátní nebo realitní kanceláře, menší IT společnosti, soukromí lékaři, finanční poradci, ale třeba i řemeslníci.

Vyhovíte ale i velké firmě, která má rozsáhlejší vozový park?

Pro velké firmy, které mají ve flotile desítky nebo stovky vozů, máme připravené jiné produkty. Díky nim mohou využívat služby, které jdou nad rámec LeasePlan Go, třeba propracovanou elektronickou knihu jízd, podrobný on-line reporting a podobně. Navíc jim poskytujeme odborné poradenství při správě autoparků, časté jsou osobní konzultace přímo u klienta. To vše ale vyžaduje jeho aktivní spolupráci. Naproti tomu LeasePlan Go je sestaven tak, aby veškerá komunikace byla co nejsnazší a nejrychlejší.

Služba by mohla být velmi zajímavá pro ženy – majitelky firem, které někdy k technice a administrativě týkající se aut příliš netíhnou. Chystáte se tento segment oslovit nějakou cílenější nabídkou?

Speciální variantu LeasePlan Go jenom pro ženy nechystáme. Ale máte pravdu, že právě podnikatelky by tento produkt mohly ocenit. Ačkoli ženská emancipace postupuje překotným tempem, přece jen snad ještě platí, že starost o auto je mužská záležitost a ženy spíše obtěžuje.
LeasePlan Go jim prakticky od všech povinností spojených s vozy uleví – budou platit konstantní měsíční splátku a o všechno ostatní se postará LeasePlan. To by se ženám, které se věnují svému businessu, mohlo líbit.

Dá se spekulovat i o tom, že možnosti, které jste představili, napomohou alespoň nepatrně obměně vozového parku u nás? Auta na našich silnicích v porovnání se stářím automobilů v zemích Evropské unie jsou spíše veteráni než ukázka zodpovědného vztahu k bezpečnosti silničního provozu…

Operativní leasing obecně, a tedy i LeasePlan Go, určitě napomáhá omlazování vozového parku. Typický klient si totiž auto pronajme nejvýše na pět let a pak je vymění za nové. Tím se vyhne vysokým nákladům, které jsou s provozem staršího vozu spojeny, a navíc má jistotu, že svým automobilem skutečně reprezentuje. To je v podnikání velmi důležité.

otázky připravila Eva Brixi