Accor koupil 97 hotelů téměř za miliardu

ilustrační foto_ACCOR_02Hotelová skupina Accor oznámila téměř miliardovou transakci, ve které její obchodní divize HotelInvest odsouhlasila nákup portfolia 97 evropských hotelů za 900 milionů eur. Nákup zahrnuje 67 hotelů v Německu, 19 hotelů v Nizozemí a 11 hotelů ve Švýcarsku, celkem se jedná o 12.838 pokojů. V České republice Accor vlastní či provozuje 8 hotelů značek ibis, Novotel,Mercure a Mgallery.V rámci vnitřní restrukturalizace se v závěru loňského roku skupina Accor rozdělila na dvě části – HotelServices je provozovatelem hotelů a franšízor a HotelInvest – je majitelem hotelů a investor. Nová strategie je zaměřena na rozvoj hotelové sítě Accor do podoby nejziskovější hotelové skupiny na celém světě.

První část nákupu se týká 86 hotelů a 11.286 pokojů – v Německu (67 hotelů) a v Nizozemsku (19 hotelů), které byly provozovány sítí Accor od roku 2007 na základě smluv o pronájmu. Tento odkup se týká těchto značek – ibis (29 hotelů), ibis budget (31 hotelů), Mercure (17 hotelů) a Novotel (9 hotelů). Hodnota této akvizice je 772 milionů eur a prodávajícím jsou dva fondy – Moor Park Fund I a II.

Kromě této akvizice začala hotelová skupina Accor vyjednávat s Axa Real Estate ohledně 11 hotelů s 1.592 pokoji ve Švýcarsku. Tyto hotely byly provozovány sítí Accor od roku 2008 na základě smluv
o pronájmu a jedná se o hotely těchto značek: ibis (5 hotelů), ibis budget (2 hotely), Novotel (3 hotely)
a MGallery (1 hotel).

Tyto transakce potvrdily naši schopnost rychlé restrukturalizace portfolia HotelInvest,“ hodnotí kroky Sébastien Bazin, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Accor a dodává: „Všechny zakoupené hotely splňují naše představy i přísná kritéria – nacházejí se v hlavních evropských městech
a poskytují dokonalý servis
.“

Obě části akvizice budou zahrnuty do EBIT (zisk před zdaněním a úroky) sítě Accor za rok 2014. Na základě předběžných výsledků roku 2013 naroste díky nově vlastněným hotelům provozní zisk HotelInvest o 14 bodů na 68 %. Jedním z klíčových cílů HotelInvest, vedoucího investora v Evropě, je zvýšit tyto hodnoty na více než 75 % ve střednědobém horizontu.

Dokončení akvizice podléhá obvyklým podmínkám pro tento typ transakcí.

(tz)