Češky nosí mobil v podprsence, Češi ho na toaletě odkládají do úst

Češi vnímají mobilní telefon jako toho nejvěrnějšího společníka. Berou si ho do ložnice, na toaletu, nosí ho na místech, kde by to nikdo nečekal a vypínají ho jen 0,2 % z nich. Celých 92 % Čechů se pak bez mobilu cítí nesvá a má pocit, že jim něco někde uteče. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio pro virtuálního operátora Tesco Mobile.

„Češi bez mobilu neudělají ani krok, neustále ho kontrolují, a to i ve chvíli, kdy vědí, že jim nikdo nevolal ani nepsal,“ komentuje výsledky průzkumu Branko Gugleta, marketingový ředitel Tesco Mobile. Z průzkumu vyplynulo, že pokud Češi dříve nosili mobily v pouzdrech, dnes je nosí bez pouzdra co nejvíce na „dosah“. Zatímco ženy nosí mobil nejčastěji v kabelce nebo tašce (41 %), muži v kapse kalhot (51 %). Jedna žena ze sta pak mobil nosí za ramínkem podprsenky. A muži – módní policie třes se! – ve stejném počtu případů v ledvince!

Mobil si Češi berou dokonce i do ložnice. 84 % z nich totiž spí s mobilem v ložnici. Téměř polovina si ho odkládá na noční stolek, necelých 10 % si ho pak navzdory varování lékařů dává pod polštář. Důvod? Jednak ho nejčastěji používají jako budík, a jednak – opět – chtějí mít jistotu, že kdyby jim někdo volal, telefon uslyší. Vedle v místnosti si telefon nechává jen 14 % lidí a pouhá 0,2 % dotázaných si mobil úplně vypíná.

„Ložnice ale není to nejintimnější místo, kam si podle průzkumu telefon nosíme. Tím je asi toaleta,“ upozorňuje na zajímavé výsledky Branko Gugleta. Téměř polovina dotázaných nepřeruší telefonát, když potřebuje na toaletu, a stejné procento si tam telefon bere, aby byli stále na příjmu. A když už tam jsou, kam jej odloží? Nejčastěji do kapsy kalhot (26 %) nebo na podlahu (8,6 %). Muži pak nezřídka při vykonávání potřeby drží mobil ústy.

„Mobil je zkrátka pro Čechy předmětem, bez kterého si nedokážou představit život. A i když právě on je tím kanálem, kterým si nejčastěji sdělují nepříjemné věci nebo se dokonce rozcházejí, jen 14 % z nich už mobil někdy ve vzteku rozbilo,“ doplňuje Gugleta.

(tz)