Konopí hýbe českým businessem

Konopnyshop-Litomerice (1)V České republice roste zájem o konopné produkty. Kromě pěstitelů a výrobců kosmetiky i potravinových produktů se o něj zajímají provozovatelé lázní a restaurací. Úspěšné jsou franšízové Konopné lékárny. Po celém Česku je jich již dvanáct v provozu. Značka Carun má úspěch doma i ve světě. Na prestižním veletrhu v Londýně získala konopná mast Carun druhé místo v kategorii Nejlepší nový přírodní produkt roku 2014.

Lékárnami specializovanými výhradně na prostředky z léčivého konopí se může pyšnit již více než deset měst v Česku. Jsou mezi nimi metropole Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, ale i menší města jako Havířov, Litoměřice, Chrudim, Benešov, či Frýdlant nad Ostravicí. Sezónně pak i na zámku Konopiště. Vždyť zámek získal na věhlasu i jméně nejen díky tomu, že sloužil jako hlavní a poslední sídlo rakouského arcivévody Františka Ferninada d´Este, ale jmenuje se právě po historických konopných polích v okolí.

„Jedná se o velmi inteligentní koncept, která má, myslím, velký ohlas,“ míní Jiří Stabla, majitel franšízy Konopná lékárna s tím, že prodávané produkty mají jen stopové množství THC, zato mají jiné léčivé cannabinoidy, zejména canabidiol. „Právě tyto látky pomáhají na bolesti či proti zánětům. Konopí je obsahuje jako jediná rostlina na světě,“ doplňuje.

Zastoupení je v zahraničí i lázních

Konopnou péči nabízí Carun například v lázních ve Volarech. Zastoupení je i v zahraničních městech jako je Bristol v Anglii. Díky účasti a umístění produktů na prestižním londýnském veletrhu se počet zemí může mnohonásobně zvýšit.

Toto ocenění považujeme za obrovský úspěch. Na spolupráci s námi nyní čeká 70 mezinárodních korporací, které chtějí naši značku přinést do jejich země. Jde například o Kuvajt, Hongkong, Spojené státy americké, Kolumbii či Portugalsko. Naše společnost nabízí nejkomplexnější dostupnou konopnou péči na světě,“ potvrdil Jiří Stabla, majitel Carun Pharmacy a zakladatel značky konopných výrobků Carun.

Návštěvníci konopných lékáren

Mezi návštěvníky Konopných lékáren je široké spektrum lidí. Převážně jsou to nemocní, kteří zanevřeli na klasická léčiva a příznivci zdravého životního stylu, přírodní medicíny a hlavně ti, kteří se konopí a odéru zakázané rostliny nebojí, protože si jsou naprosto vědomi léčivých účinků, které tato starobylá bylina má. Lékárny často navštěvují handicapovaní spoluobčané.

„Chodí nám jak lidé, kteří o konopí něco vědí, tak i ti, kteří nevědí zhola nic. Mohu říci, že to je tak půl na půl. Překvapilo mě však povědomí o konopí a jeho účincích mezi starší generací, ti mají větší přehled než čtyřicátníci. Mladí lidé zájem mají a o konopí vědí hodně,“ uvažuje Nikol Haasová, vedoucí Konopné lékárny v Brně.

Podle Petra Čejky z litoměřické Konopné lékárny jsou mezi návštěvníky lidé s roztroušenou sklerózou nebo maminky s dětmi. „Kupříkladu kvůli ekzémům, na které jsou malé děti náchylné. Používají na to mast a mýdlo. Starší lidé zas chodí nakupovat masti kvůli bolestem a mají zájem o konopné semínko,“ říká Petr Čejka.

Majitelka Ivana Vojtíšková z Konopné lékárny v Chrudimi si všimla ještě jiných podrobností. „Nerada nějak kastuju lidi, ale musím říci, že k nám chodí zejména lidé s lepším postavením, movitější, inteligentnější, sečtělejší. Jde to na nich poznat na první pohled. Lidé, kteří o sebe pečují již podle zevnějšku a zajímají se o své zdraví, životní styl. Co se týče věkových skupin, je to různé,“ zamýšlí se Vojtíšková z lékárny v Chrudimi.

Zájem je hlavně o mast a semínko

Co se týče prodávaného sortimentu, všichni se jednohlasně shodnou, že nejlépe jde na odbyt konopná mast či semínko. Právě konopná mast Carun je vyrobena z celých rostlin konopí a má tak prokazatelné účinky přisuzované léčivému konopí.

„Mezi produkty, které se u nás v Havířově nejvíce prodávají, jsou určitě mast a konopné semínko. Nyní před létem to je i konopný olej. Sezónně před zimou si vzpomínám, že šel na dračku zejména konopný sirup a čaje. To řádila chřipka i kašel a zrovna tyhle produkty jsou na to ty pravé,“ potvrzuje Michal Kylar, majitel Konopné lékárny v Havířově.

Zájem mají i cizinci, kteří jsou častými návštěvníky Konopné lékárny v Praze na Václavském náměstí. Vzhledem k poloze na nejrušnějším turistickém místě v Praze do pobočky uvítají zejména turisté. Převažují Rusové, Angličani, Italové, Norové. „Zájem mají o tělový a pleťový krém. Semínko zejména proto, že je chutné, vnitřně se člověk po něm lépe cítí, což mohu osobně potvrdit. Nabíjí energií. Mast má skutečné účinky. Hodí se do domácnosti na všestranné použití. Starší lidé si ji kupují zejména kvůli problémům s klouby a pohybovým ústrojím,“ vysvětluje Beáta Samiecová, majitelka Konopné lékárny na Václavském náměstí v pasáži Fénix.

Konopí není jen módní výstřelkou

V konopí je určitě budoucnost. „Například zástupci starší generace chodí a říkají, jak zamlada běhali v konopných polích. To dnes již není. Lidé jsou otevřenější, chtějí, aby se rostlina konopí vrátila zpět lidem, což je i naším posláním. Určitě je v konopí budoucnost,“ myslí si Nikol Haasová z pobočky v Brně.

Souhlasí i Karel Jedlička, majitel lékárny ve Frýdlantu nad Ostravicí. „Jsem přesvědčen, že to není jen krátkodobá záležitost, nýbrž dlouhodobý stav. Lidé se zajímají o zdraví a zjišťují, že konopí dokáže vyléčit celou řadu nemocí a odstranit mnoho každodenních problémů. Věřím, že zájem bude růst ruku v ruce s osvětou,“ věří Jedlička z frýdlantské apatyky.

O Konopných lékárnách

Síť Konopných lékáren provozuje společnost Carun Pharmacy. Obchodní značka CARUN zaštiťuje široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, prodávaných po celé EU. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR Konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Carun Pharmacy s.r.o. má v nabídce univerzální konopnou mast Carun, jediný zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu Cannabis Sativa. Na rozdíl od krémů z drogerií a běžných lékáren obsahuje mast extrakt ze zelené části rostliny konopí setého s povoleným obsahem THC do 0,3 procenta. Obávané psychotropní THC, v ní téměř není, hlavní je spojené působení ostatních léčivých cannabinoidů. Masti a další výrobky z léčivého konopí produkuje za přísných farmaceutických podmínek. Dále má společnost v nabídce loupaná konopná semínka, lístky, konopné mýdlo či konopný pleťový krém. Konopí a produkty, jako mast, krém či olej, pomáhají podle odborníků při léčbě desítek nemocí. Konopný výtažek se řadí mezi nejúčinnější, nejlevnější a dokonce nejšetrnější léky na zmírnění příznaků rakoviny. Vysoký potenciál má při léčbě cukrovky a na úrazy a popáleniny. Konopí nemá nežádoucí účinky jako farmaceutické léky a doposud nebyl zaznamenán jediný případ úmrtí po jeho užití.

Název konopná lékárna? Používání je povoleno, potvrdili právníci

Před nedávnem se objevily na veřejnosti spekulace, zdali se mohou provozovny Konopnyshop.cz označovat za konopné lékárny. Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli. „Není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, a tedy nedochází ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího. Netvrdíme, že naše produkty jsou léčiva. Ačkoli se mělo již dávno dostat konopí označované za léčiva na pulty klasických lékáren, nestalo se tak. Termín se neustále posunuje a lidé zatím trpí, vyčkávají a rostliny si pěstují sami. Jediné o co se snažíme, je vyjít pacientům vstříc a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy s tím, že vše je potvrzeno právníky. Ve stanovisku k problematice tzv. konopných lékáren vypracované renomovanou Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák advokátní kancelář potvrdila, že ve veřejnoprávních předpisech České republiky není – na rozdíl od řady jiných pojmů – zakotvena legální definice pojmu lékárna, ani zde nejsou přesné podmínky používání tohoto pojmu.

Výrobce CARUN je výhradně českou výrobní a obchodní společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz.