Pražské Puškinovo náměstí zdobí básníkova busta

IMG_0103aPoezie sice nemá na růžích ustláno a svět technologií krásné slovo zahnal do kouta, ale jméno jednoho z největších světových literárních velikánů Alexandra Sergejeviče Puškina zná každý. Jeho obdivovatelé se mu mohou poklonit nyní v našem hlavním městě. Od 6. června stojí na Puškinově náměstí v pražské Bubenči busta tohoto proslaveného ruského básníka jako vzpomínka na jeho genialitu i projev úcty k jednomu ze zakladatelů moderní ruské literatury. Nádherné umělecké dílo bylo odhaleno u příležitosti 215. výročí narození A. S. Puškina za účasti Velvyslance Ruské federace v ČR Sergeje Borisoviče Kiseleva, představitelů Městské části Praha 6, Rusko-české smíšené obchodní komory a jejího Nadačního fondu, a tvůrce díla, ruského sochaře Vladimira Alexandroviče Surovceva.

Zbudování Puškinova pomníku na stejnojmenném náměstí bylo jedním z prvních počinů Nadačního fondu Rusko-české smíšené obchodní komory. Přispěly také společnosti Lukoil Czech, Rosatom, ČKD Asset a partnerský region Prahy 6 – Priostrovký rajon S. Petrohradu. Je to absurdní, ale na Puškinově náměstí jakýkoli symbol této osobnosti ruské kultury dlouho chyběl. Zhruba před třemi lety se uvažovalo o zhotovení sochy, ale nakonec se Praha 6 při jednáních s RČSOK a jejím Nadačním fondem přiklonila k jiné variantě v podobě zmíněné busty výtvarníka Surovceva.

Každý, kdo na Puškinovo náměstí nyní zavítá, jistě sám uzná, že umístění této zdařilé výtvarné práce zde bylo dobrým počinem. Dílo v hodnotě něco přes milion korun dokumentuje nejenom zájem Rusko-české smíšené obchodní komory o podporu vzájemného obchodu a rozvoj podnikatelských aktivit ruských a českých firem, ale také o další formy spolupráce. Konec konců je to také šestý pražský obvod, kde Komora a její Nadační fond sídlí, stejně jako i Velvyslanectví Ruské federace v České republice. Věřme, že diskuze na téma Puškinův pomník jako neprůhledný dar Praze 6 brzy ztratí na aktuálnosti a Pražané je tak jako tak nebudou brát vážně.

Jiří Novotný