„Řídím, piju nealko pivo“ vyjíždí na letní festivaly

Český svaz IMG_4963pivovarů a sladoven se letos již počtvrté účastní dopravně bezpečnostních akcí v regionech České republiky společně s Policií ČR. S projektem společenské zodpovědnosti pivovarů „Řídím, piju nealko pivo“ v létě také vyjíždí na hudební festivaly a pivní slavnosti s cílem upozornit na neslučitelnost konzumace alkoholu před či při řízení motorového vozidla.V roce 2014 se již potřetí projekt Společenské zodpovědnosti pivovarů stává součástí vybraných letních festivalů, kde se účastníci mohou zastavit ve stánku „Řídím, piju nealko pivo“. Dospělí si v něm mohou vyzkoušet tzv. opilé brýle, tedy pomůcku, která navozuje pocit jako by dotyčný požil alkohol. Díky tomu si za střízliva mohou vyzkoušet, jak dokážou zvládnout běžné úkony při uměle navozeném stavu při požití alkoholu. Po vyzkoušení jako dárek obdrží nealko pivo a alkohol tester. V loňském roce si „opilé brýle“ vyzkoušelo 1 180 osob, jejichž průměrný věk byl 37 let. Dvě třetiny účastníků tvořili muži, zbytek ženy. Cílem aktivit je upozornit na neslučitelnost konzumace alkoholu před či při řízení motorového vozidla.

Od začátku letošního roku se projekt již zúčastnil několika festivalů. 17. 5. 2014 to byla Free jízda Litovel a 24. 5. 2014 Pivovarská čtvrtka v Hanušovicích, obě akce pořádané společností PMS Přerov, a.s. Posledního května byl ještě stánek „Řídím, piju nealko pivo“ viděn na havlíčkobrodských Slavnostech piva, 8. 6. to bylo na akci Den s Policií v Letňanech kde nealko piva zajišťoval Plzeňský Prazdroj, a.s., 13. 6. na hudebním festivalu Votvírák v Milovicích s pivovarem Staropramen, s.r.o. a 14. 6. na Pivovarských slavnostech Zlatopramenu společnosti Heineken Česká republika, a.s. Samozřejmě dále nechyběl na Bernardfestu 20. 6. v Humpolci a hned 21. 6. v Nymburce na Dnu Postřižinského piva.

Dalšími plánovanými akcemi na letní měsíce jsou Rock for People se společností Staropramen, s.r.o., Pivní slavnosti v Třeboni, pořádané pivovarem Bohemia Regent, a.s.. Stánek „Řídím, piju nealko pivo“ se také zúčastní Dne otevřených vrat ve vyškovském pivovaru společnosti CBIC, a.s., Dnech otevřených dveří Starobrna, Krušovic a Velkém Březnu (všechny akce jsou pořádané společností Heineken Česká republika, a.s.) či na Dni v Budvaru v Českých Budějovicích.

„Jsme rádi, že je o projekt opětovně velký zájem“, říká Ing. František Šámal, předseda ČSPS. „Dokazuje to vysokou kvalitu projektu, při kterém se návštěvníci nejen dobře pobaví, ale zároveň jim zodpovědně vysvětlíme neslučitelnost řízení motorového vozidla a požívání alkoholu. V neposlední řadě jim také ukážeme, že nealkoholické pivo je vhodnou náhradou piva alkoholického,“ dodává.

Projektu „Řídím, piju nealko pivo“ se opakovaně účastní Bohemia Regent, a.s., CBIC Vyškov, a.s., Heineken ČR, a.s., Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, s.r.o., Pivovar Nymburk, s.r.o., Plzeňský Prazdroj, a.s., Pivovary Staropramen, s.r.o., Pivovar Svijany, a.s., PMS Přerov, a.s. a Rodinný pivovar Bernard, a.s. Cílem projektu je stejně jako v letech minulých představení a rozšíření povědomí o nápoji pro řidiče, který je plnohodnotnou alternativou z hlediska bezpečnosti a dodržování dopravních předpisů.

O ČSPS:

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 24 pivovarských společností, 7 sladoven a 20 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích.