Miroslav Volařík z Mikulova vinařem letošního roku

Makro Vinař Roku 2014 Miroslav Volařík přebírá cenu od Jana Žáka MakroNejlepším vinařem letošního roku je Miroslav Volařík z Mikulova. Porota složená z nejlepších degustátorů světa jeho šestici vín ohodnotila nejlépe z 562 vzorků přihlášených do soutěže. Ve finálovém kole soutěže se o titul MAKRO Vinař roku 2014 ucházelo celkem osm vinařství z Moravy. Stříbrnou příčku získalo Vinařství Mikrosvín Mikulov a na třetím místě se umístily Vinné sklepy Valtice. Výsledky 12. ročníku soutěže dnes byly slavnostně vyhlášeny v pražském Žofíně.

„Vinař roku dokazuje vynikající kvalitu českých a moravských vín. Uvědomují si to i zákazníci, kteří čím dál častěji vyhledávají vína domácího původu. Prodeje tuzemských vín v síti MAKRO letos opět vzrostly, nejvíce v segmentu bílých vín (o 11 %), následovaných červenými (9 %) a růžovými (8 %),” komentuje člen poroty Richard Süss, Head Sommelier společnosti MAKRO Cash & Carry. „Sortiment českých a moravských vín proto neustále rozšiřujeme. Už nyní máme v portfoliu vína od 58tuzemských vinařů, zejména ze středně velkých a menších vinařství. Od poloviny září v našich vinotékách nabídneme také vína oceněná v soutěži,“ dodává Süss.

Kromě prvních třech míst byla vyhlášena ještě ocenění ve specializovaných kategoriích. Aquila Šampionem bílých vín se stalo slámové víno Sauvignon 2012 z Vinných sklepů Skalák – Skalka u Kyjova. Cenu Krále sýrů pro nejvýše hodnocené červené víno si odnesl Pinot Noir 2011 Výběr z hroznů od Milana Sůkala z Nového Poddvorova.

Ing. František Kupsa z Vinařství Velké Žernoseky obdržel cenu Vinařské asociace ČR za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství. Ing. Jaroslav Osička z Velkých Bílovic převzal Cenu Aquatestu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství.

Vinaři přihlašovali minimálně šest různých vín a každá kolekce musela obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií. Finálové rozhodování bylo v rukou jedenácti porotců, z nichž šest patří k mezinárodní degustátorské špičce a může se pochlubit titulem Master of Wine.

 Přehled ocenění:

Vinař roku ČR 2014 – vinařství Ing. Miroslav Volařík Mikulov

Zakladatelem Vinařství Volařík, které pod tímto jménem vstoupilo na trh v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík, který našel jistotu ve výjimečných parcelách vinic kolem pálavských vrchů, v dobré strategii a v osobě sklepmistra – vinaře Filipa Mlýnka. Vinařství Volařík získalo titul Vinař roku ČR v roce 2011 a po zvýšení produkce v roce 2012 se opět vrátilo na vinařský trůn.

Stříbrný Vinař roku 2014 – Vinařství Mikrosvín Mikulov

Zástupce středně velkých vinařství z Dolních Dunajovic se v dnešní době velmi dynamicky rozvíjí. Díky ceněným parcelám na svazích Pálavských vrchů získávají kvalitní hrozny, a to zejména Ryzlinku vlašského, který je jeho největší chloubou.

Bronzový Vinař Roku 2014 – Vinné sklepy Valtice a.s.

Vinné sklepy Valtice patří mezi nejvýznamnější a nejstarší tradiční vinařství v České republice. Vinařství bylo postaveno na začátku 15. století, kdy Lichtenštejnové poznali, že na jižní Moravě jsou vynikající podmínky pro pěstování révy vinné a výrobu vína. O znovuvzkříšení vinařství se po druhé světové válce zasloužila společnost Vinné sklepy Valtice. Dnes je to velké, ale současně rodinné vinařství ryze moravského charakteru. Vinařství je navíc zároveň největším pěstitelem révy vinné u nás.

Aquila Šampion bílých vín – cena pro nejvýše hodnocené bílé víno

Vinné sklepy Skalák – Skalka u Kyjova za slámové víno Sauvignon 2012

Král sýrů Šampion červených vín – cena pro nejvýše hodnocené červené víno

Milan Sůkal z Nového Poddvorova za Pinot Noir 2011 Výběr z hroznů

Cena Vinařské asociace ČR za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství

Ing. František Kupsa z Vinařství Velké Žernoseky

Cena Aquatestu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství

Ing. Jaroslav Osička z Velkých Bílovic

O soutěži MAKRO Vinař roku 2014

MAKRO Vinař roku je prestižní nezávislá soutěž, jejímž cílem je hodnotit kvalitu vína produkovaných vinaři a vinařstvími z České republiky. Letošní dvanáctý ročník soutěže byl opět otevřen všem producentům z České republiky bez jakéhokoliv omezení.

Organizátorem soutěže je Český archív vín – společnost, která zajišťuje servis vín pro gastronomii po celé ČR.

MAKRO Cash & Carry ČR je partnerem soutěže od roku 2011. Oceněné kolekce vín ze soutěže lze zakoupit od poloviny září ve vinotékách MAKRO, ve speciálních stojanech označených logem soutěže.

Další informace najdete na www.vinarroku.cz