Bánkéři se vydali do škol

Vladimír Šolc, Sberbank, Gymnázium KladnoCelkem 20 vrcholových manažerů bank, mezi nimi 9 generálních ředitelů, dnes ve čtvrtek 18. září 2014 vyrazilo do 21 středních škol v Čechách a na Moravě. V rámci projektu Bankéři jdou do škol si každý z nich připravil osnovu speciální vyučovací hodiny s cílem přiblížit studentům bankovní sektor očima nejpovolanějších a zároveň posilovat odpovědný vztah mladých lidí k financím. Projekt organizuje Česká bankovní asociace (CBA) v úzké spolupráci se společností SCIO.

Na snímku Vladimír Šolc, předseda představenstva a generální ředitel Sberbank přednáší na kladenském Gymnaziu

Cílem projektu je studentům pootevřít dveře k hlubšímu poznání světa financí prostřednictvím setkání s výraznými osobnostmi českého bankovnictví. Rozvíjet informace, které studenti získávají během školní výuky. Zároveň studentům poskytnout osobní příklad úspěšných manažerů, kteří se jim mohou stát inspirací v budoucí profesní kariéře.

Spolu s dalšími bankéři si dnes na vlastní kůži vyzkoušel vyučovat studenty i Pavel Kavánek, předseda dozorčí rady ČSOB a zároveň prezident České bankovní asociace. „Dvě hodiny jsem diskutoval se studenty a bylo to velmi příjemné setkání. Překvapilo mne jejich zaujetí i znalosti. Užil jsem si i dost otázek na tělo, ale tak to má být. Potěšilo mne, že za mnou studenti chodili i po skončení hodiny a dále se ptali. Dokonce říkali, že je můj osobní příklad povzbudil,“ sdělil své bezprostřední dojmy ze setkání se studenty v pražském Gymnáziu Na Vítězné pláni Pavel Kavánek.

„Projekt Bankéři jdou do škol je příkladem, že banky se i přes ostrý konkurenční boj chtějí v tak důležité věci, jako je vzdělávání dětí, spojit a udělat něco společně,“ říká Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. Ondřej Šteffl, ředitel společnosti SCIO, která je odborným partnerem projektu, dodává: „Vedle podpory finančního vzdělávání vidím velký přínos projektu Bankéři jdou do škol zejména v osobních příbězích manažerů. Protože vzdělávat se jenom ve škole dnes už nestačí. A právě zde mohou být manažeři, kteří jsou v českém bankovnictví špičkou, studentům silnou inspirací.“

Dalším z cílů projektu je získat od studentů zpětnou vazbu na to, co si mladá generace myslí o bankách a bankovnictví, a o jaká bankovní témata se studenti zajímají, čemu rozumí a čemu ne. „Letos vnímáme projekt Bankéři jdou do škol jako pilotní ročník. Naší ambicí je tuto akci každoročně opakovat a ukázat jiným sektorům ekonomiky, že i sami manažeři mohou svou osobní angažovaností změnit něco k lepšímu a přispívat ke kvalitnějšímu vzdělávání,“ dodává Jan Matoušek z ČBA.

K projektu Bankéři jdou do škol se připojily vybrané školy v těchto městech: Beroun, Brno, Český Brod, Hořovice, Jindřichův Hradec, Kladno, Mladá Boleslav, Nové Strašecí, Nymburk, Neveklov, Praha, Příbram, Slaný a Vlašim.

Manažeři bank, kteří se projektu Bankéři jdou do škol účastní jako lektoři:

Air Bank Michal Strcula, generální ředitel
Air Bank Zdeněk Románek, ředitel retailového bankovnictví
Air Bank Jakub Petřina, ředitel marketingu
Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Holland) N.V.Prague Branch Vladimír Šulc, Senior Manager
Citibank Europe plc, organizační složka Michal Nebeský, generální ředitel
Česká exportní banka, a. s. Ing. Petr Križan, ředitel odboru komunikace
ČSOB Pavel Kavánek, předseda dozorčí rady ČSOB
Equa bank Leoš Pýtr, člen představenstva, správní ředitel
Hypoteční banka Vlastimil Nigrin, člen představenstva a vrchní ředitel pro oblast obchody a klienti
Hypoteční banka Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel
Komerční banka Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel
Poštová banka, a.s. Ing. Ivan Ivančo, ředitel pobočky Česká republika
Raiffeisenbank Mario Drosc, předseda představenstva a generální ředitel
Sberbank CZ Vladimír Šolc, předseda představenstva a generální ředitel
Stavební spořitelna České spořitelna, a. s. Ing. Jiří Plíšek, MBA, předseda představenstva
UniCredit Bank Jakub Dusílek, člen představenstva, ředitel Global Banking Services
WSPK Gerhard Hufnagl, místopředseda představenstva
WSPK Ewald Höbarth, člen představenstva
Wüstenrot David Chmelař, člen představenstev finanční skupiny Wüstenrot, Rezort vývoje produktů a treasury
ZUNO Bank Peter Lakata, ředitel ZUNO Česká republika

—-

O České bankovní asociaci

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 37 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankoví federace a Euriboru.

 

Další informace obdržíte na adrese:

 

Jana Čechová
Account Manager, Native PR

+420 603 574 631

jana.cechova@nativepr.cz

 

Jan Matoušek
Náměstek výkonného ředitele, Česká bankovní asociace

+420 224 422 080

matousek@czech-ba.cz