Den českého piva oslaví 4 tisíce hospod

Den českého piva_plakátPo velmi úspěšném pilotním ročníku, uspořádá i letos Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) Den českého piva – celonárodní svátek všech milovníků piva. V letošním roce se aktivně zúčastní pětkrát více restauračních zařízení, než v loňském roce. Akce se opět uskuteční 27.září, v předvečer svátku sv. Václava, který je patronem českého piva.

Letošní ročník podpoří desítky pivovarů a minipivovarů, jež celkově tvoří více než 95 % tuzemského pivovarského trhu. Přestože spotřebitelé mohou Den českého piva oslavit v kterémkoliv svém oblíbeném podniku, akci navíc aktivně podpoří více než 4 000 restauračních zařízení po celé České republice, které si pro tento připraví nejrůznější speciální nabídky, jako například speciální pivní menu, pivní speciály nebo návštěvu místního sládka.

Cílem Českého svazu pivovarů a sladoven je vybudovat dlouhodobou tradici oslav Dne českého piva.  27.září se tak stává celonárodním svátkem připomínajícím a oslavujícím to nejlepší z české pivovarské historie i současnosti.

„Hlavním cílem Dne českého piva je přimět konzumenty k oslavě svátku českého piva v podnicích, kde se pivo čepuje. Vybraná restaurační zařízení nabídnou hostům speciální nabídky, vytvořené právě pro tuto příležitost,“ uvedl Vladimír Balach, výkonný ředitel ČSPS. „Může se jednat o speciální pivní menu, ochutnávku netradičních piv či pivní degustační menu,“ dodal Balach.

Další informace o letošním ročníku Dne českého piva budou dostupné na webových stránkách http://www.denceskehopiva.cz, kde bude k dispozici i aktualizovaný seznam podniků se speciálními nabídkami.

O ČSPS:

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 23 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích.

(tz)