Robot už nemusí pracovat za plotem

KUKA Roboter, světový lídr průmyslové robotiky, představil na brněnském MSV ve výstavní premiéře regionu CEE průmyslový robot LBR iiwa. Tento, na světě první, sériově vyráběný průmyslový robot s citem umožňuje přímou spolupráci člověka s robotem. Vystaven je na stánku firmy KUKA na MSV v Brně od 29. září do 3. října 2014.

Jde o první průmyslový robot, který nemusí pracovat za ochranným oplocením, přitom ale poskytuje naprostou bezpečnost obsluze. Robot vnímá své okolí. V případě, že se v jeho dráze bude neočekávaně nacházet překážka, což může být i ruka nebo část těla, robot tuto interakci vnímá a ihned na ni reaguje. Například tím, že zastaví svou činnost a čeká na další povel.

Robota můžete vést podobně jako malé děcko, když jej seznamujete s okolním prostředím. Jeho pohyby a činnosti můžete naprogramovat tím, že uchopíte jeho přírubu, na které je připevněn pracovní nástroj, a pomocí vašich rukou mu přesně vymezíte činnost, kterou bude provádět. On sám si pak vytvoří algoritmus pro prováděnou operaci, kterou bude na povel provádět. S citem, a přitom mnohem rychleji a přesněji, než by to zvládl člověk.

„Našemu vývoji a výrobě se podařil převratný krok v zapojení robotů do pomoci člověku. Dnes už není rozhraní mezi strojem a člověkem. Stroj se stal třetí rukou člověka, kterou ovládá. Ale ta ruka má násobnou sílu, cit, vytrvalost a přesnost,“ představil robot KUKA LBR iiwa Radek Velebil, zástupce společnosti KUKA Roboter CEE GmbH pro Českou a Slovenskou republiku.

Představte si pomocníka, jehož paže obsahuje sedm stupňů volnosti a jeho pohyb je možné programovat snadno i s pomocí dodávaného dotykového ovladače Smart Pad. Snadno, jednoduše, s okamžitou kontrolou výsledků prováděné činnosti a s možností ihned opravit operace, které robot provádí. Stejně tak snadná může být i změna v prováděném sledu operací. Může se jednoduše prodloužit o další vložené činnosti, stejně tak zase na druhou stranu i zkrátit.

Taková již je dnešní realita. Robot KUKA LBR iiwa ukazuje na budoucnost robotiky, jejíž přelom právě sledujeme.

Společnost KUKA uvedla na český trh robot LBR iiwa jen několik týdnů po jeho světové premiéře na výstavě Automatica v Mnichově. Odbornou veřejnost zaujal kvůli otevření zcela nových možností nasazení s člověkem v montážních linkách a kompletacích.

Více informací a ukázková videa na www.kuka-lbr-iiwa.com