CENTROPEN se Číny nebojí

Jaroslav Maršán_Centropen_ Tornado Cool_modréČeská společnost Centropen, která se zaměřuje na výrobu a vývoj psacích potřeb, dokázala obstát i v konkurenci levných psacích potřeb z Číny. Jako jedna z mála společností nepřesunula svoji výrobu do Asie, a navíc dlouhodobě drží ceny na nejnižší možné úrovni, přičemž respektuje neustálý vývoj, zdokonalování i zdravotní hledisko a bezpečnost svých produktů. „Cestou k zákazníkům je snaha držet ceny na odpovídající úrovni se zachováním kvality a bezpečnosti produktů,“ vysvětluje Jaroslav Maršán.

Centropen, který sídlí v jihočeských Dačicích, se už roky drží v čele trhu s psacími potřebami. Nic na to nezměnil ani dovoz levných a nekvalitních psacích potřeb z Asie. Společnost přitom stále dbá především na zdravotní nezávadnost potřeb. Při výrobě a vývoji totiž společnost myslí na koncového zákazníka, kterým jsou v řadě případů děti. Snaží se jednak respektovat fyziologii dětské ruky, zaručovat jim pohodlí při psaní a jejich ruku nezatěžovat a ani při delším psaní neunavovat.

Proto, že Centropen při vývoji svých produktů aktivně spolupracuje například s pediatry a psychology písma a cizí společnosti nejsou ani inovace, je již naprostou samozřejmostí, že psací potřeby této společnosti disponují ergo úchopem, řada z nich má i masážní body a v neposlední řadě obsahují také vypratelný a zdravotně nezávadný inkoust.

Při vývoji speciálního Nácvikového adaptéru, který je určen dětem předškolního a školního věku pro správný nácvik a zdravé psaní, jsme spolupracovali s pediatry a kroky ve výrobě jsme s nimi konzultovali. Našim cílem bylo usnadnit dětem i rodičům nácvik zdravého psaní, se kterým má čím dál více dětí problémy,“ vysvětluje Jaroslav Maršán, Generální ředitel Centropenu a dodává, že vývoj Nácvikového adaptéru trval bezmála 10 let.

Další vlajkovou lodí společnosti je i oblíbené pero TORNADO. Při jeho vývoji bylo cílem přinést psací potřebu, která lehce píše a nemusí se na ní tlačit, což je zásadní zejména u dětí, které s psaním začínají. Právě první zkušenosti se psaním dovedou děti dlouhodobě ovlivnit a utvořit jejich vztah ke psaní. V Centropenu proto mysleli na snadné a lehké psaní bez námahy a únavy. Svoji pozornost dále výrobce zaměřil i na inkoust, u něhož počítal a rizikem vložení pera dítěte do úst. Inkoust je proto zdravotně nezávadný, vypratelný a zmizíkovatelný.

Centropen však zároveň dbá na cenovou dostupnost svých psacích potřeb. Ve firmě si velmi dobře uvědomují riziko nákupu nekvalitních čínských psacích potřeb, které mohou dětem psaní nejen znechutit, ale mohou způsobit i zdravotní problémy nebo únavu. Společnost tak drží ceny na minimální úrovni, kdy například pera TORNADO jsou k dispozici již od 20 Kč.

„Cestou k zákazníkům je snaha držet ceny na odpovídající úrovni se zachováním kvality a bezpečnosti produktů,“ dodává Jaroslav Maršán.

(tz)