Miliardářská loterie: štěstí, náhoda, adrenalin? Je to tady!

Přemýšlíte o vlastním šEJ-Logo+3DFond_Dots_4c_eRGBtěstí? Co to je, jaké by mělo být, co by mohlo přinést? Jestli je vůbec vidět, zda se dá pohladit, pozdržet, předat, zhodnotit? Pokládáme si takové otázky? Možná někdy, když nám osud přivane do cesty něco, s čím si neumíme poradit. Ale doopravdy je štěstí pořád s námi. Jen o tom nevíme. Ale – může ho být ještě více, když se podaří, dejme tomu, vyhrát. Třeba v loterii. Ať už to přinese jakýkoli obnos – ten můžeme darovat, určit na výzkum léků, užít si ho po svém, rozdělit dětem, přidat sousedovi, založit novou firmu. Budete na to mít. Na začátek změny, která má mysl. Pak to kousek štěstí přece jen je.

Eurojackpot, miliardářskou loterii s největšími výhrami na tuzemském trhu, si Češi mohou vsadit na terminálech Sazky od letošního 4. října. Garantovaný jackpot dosahuje 10 milionů eur, maximální výše se může vyšplhat až na 90 milionů eur. V závislosti na aktuálním kurzu tak sázející mohou vyhrát až přes 2,5 miliardy korun. Miliardářská loterie Eurojackpot je teď sdílená ve 14 zemích, na výhry se skládají všichni sázející.

Od 4. října do miliardářské loterie přistoupily také další státy, kromě České republiky Maďarsko a Slovensko. „Počet obyvatel zemí, kde se provozuje Eurojackpot, je více než 270 milionů. Právě díky vysokému celkovému počtu obyvatel v těchto státech je možno hrát až o miliardové částky,“ vysvětlil Robert Chvátal, generální ředitel Sazky. Výhra bude přepočítána podle aktuálního kurzu platného v den losování, Češi v případě výhry obdrží částky v čes­kých korunách.

Nejvyšší výhry v Eurojackpotu zatím padly ve Finsku. Ta první v přepočtu skoro 1,7 miliardy korun, druhá přes 1,5 miliardy a třetí i čtvrtá pak v Německu. Ve Slovinsku, které má jen přibližně o polovinu obyvatel víc než Praha, už Jackpot padl od roku 2012 dokonce dvakrát.

Losování Eurojackpotu probíhá každý pátek mezi 20. a 21. hodinou ve finských Helsinkách. Výsledky budou k dispozici na webových stránkách www.sazka.cz, tikety si budou moci lidé zkontrolovat také v mobilní aplikaci Sazky nebo na terminálech.

V loterii Eurojackpot stačí vyplnit sázenku a uhodnout celkem sedm čísel. Jeden sloupec stojí 60 korun, přičemž sázející tipuje pět čísel z padesáti a dvě z deseti. Na jedné sázence je možnost vsadit maximálně šest sloupců. Předplatné lze zaplatit až na šest slosování dopředu.

Společně s Eurojackpotem je možné vsadit i doplňkovou hru Extra 6, která se hraje na stejném principu jako Šance u Sportky. Do hry jde tedy šestimístný kód (výrobní číslo) sázenky. Cena účasti v doplňkové hře Extra 6 činí 40 Kč, výhry jsou pevně dané podle tabulky. Platí, že uhodnuté počty čísel musejí být od konce.

(rix, tz)

Tři otázky pro generálního ředitele Sazky Roberta Chvátala:

Než jste informovali o nové loterii, měl jste připravená svá čísla?

Ne, to jsem neměl. Žádná svá čísla nemám. Když si vsadím, tak zcela náhodně, prostě zaškrtnu, co mne napadne. Držet se dat narození, svátků, výročí, to je příliš jednotvárné. Navíc je prokázáno, že tento způsob moc nefunguje. Více vyhrávají ta čísla, která v životě člověka vlastně nic neznamenají.

Můžete jako šéf Sazky ale vlastně sázet?

Ani management ani mne jako generálního ředitele nic neomezuje, platí pro nás stejná pravidla jako pro kohokoli jiného. Takže i já sázím. Co kdyby…

A propadal jste třeba ve škole nějakým klukovským sázkám? Třeba – že nejhezčí spolužačka s vámi bude „chodit“?

S určitostí mohu potvrdit, že ne. Byl jsem pilný žák gymnázia a tahle zábava šla mimo mne. Nebo lépe – nebyl to můj styl.