Olomoucké tvarůžky: sýr, který předběhl dobu

Tvaruzky - talirJe to tak. Češi pojídali tvarůžky na Olomoucku už v polovině 15. století. Těch, co si na nich pochutnávají dnes, určitě přibylo, a jsou z celé republiky i ze zahraničí. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem se specifickou chutí a vůní, kterou každý pořádný Čech dobře zná a nikdy nezapomene. Olomouckých tvarůžků se vyrobí kolem 2000 tun za rok. Z toho se 10 až 15 procent vyveze, aby ani Slováci, Poláci nebo Maďaři nepřišli o zážitek z tak úžasné lahůdky.

Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného tvarohu a díky nízkému obsahu tuku se řadí mezi jedny z nejlepších sýrů u nás. Zákazník si je může koupit v obchodních řetězcích, specializovaných prodejnách, dokonce existují i dva automaty na tvarůžky, jeden v restauraci U Coufalů v Lošticích a jeden v infocentru na radnici v Olomouci. A řekněte sami, která země má takový „vynález“?
Gurmáni by o Olomouckých tvarůžcích mohli vyprávět dlouho a dlouho, stejně tak jako vyznavači dobrého humoru, který ke tvarůžkům zákonitě patří. Stejně tak jako Ing. Jaroslav Kovář, jednatel společnosti A. W. spol. s r.o. z Loštic, pod jejíž taktovkou se děje vše, co s Olomouckými tvarůžky souvisí, od výroby až po vaše libé pocity:

Olomoucké tvarůžky – česká pochoutka dědečků, otců, synů i vnuků. Jednoduchá receptura a takový zázrak. Co je jeho základem?

Jakostní surovina – netučný kyselý tvaroh, poctivé dodržování tradičního výrobního postupu a pilné ruce našich spolupracovnic.
JK

Tím, že jde o potravinu jednoduchou, a navíc málo kalorickou, může dobře sloužit i pro ty, kteří se potřebují zbavit přebytečných kil. Nebo je to jinak?

Ano, je to zcela moderní potravina, i když má za sebou historii neuvěřitelných 500 let. Tento sýr je skutečně bohatým zdrojem bílkovin, a pokud jde o minerály, rozhodně stojí
za zmínku vysoký obsah vápníku, a to při mimořádně nízkém obsahu tuku – jen do jednoho procenta.

Získali jste pro tradiční výrobek významné regionální označení, a pouhopouhou výrobu jste povýšili řadou „přidaných“ hodnot. V Lošticích jste zřídili nádherné muzeum, dodáváte místním podnikatelům, kteří provozují například speciální restauraci a tvarůžkovou cukrárnu. Sem se musí zákazníci vracet…

Název Olomoucké tvarůžky je chráněným zeměpisným označením v Evropské unii. Naše společnost zřídila již v roce 1994 skromné Muzeum Olomouckých tvarůžků, jehož úspěch vyústil koncem června letošního roku v otevření moderního zcela nového Muzea Olomouckých tvarůžků. Během prvních tří měsíců si ho prohlédlo téměř 10 000 návštěvníků. Řada dalších podnikatelů v Lošticích (restaurace, cukrárna) nabízí

Olomoucké tvarůžky v rozličných úpravách a spolu s mnoha zajímavostmi vytvářejí atmosféru, do které se turisté opravdu rádi vracejí pro poznání i zážitky.
Vymysleli jste také řadu variant, jak tvarůžky prodávat – s kořením, v různých tvarech, baleních, k rozmanitým příležitostem. Osvědčilo se to?

Ano, velice.
_MG_1768

Tvarůžky bývaly dříve i návnadou k všelijakým taškařicím, legráckám, kanadským žertíkům, a to hlavně díky nenapodobitelné vůni, která byla příčinou nejedné poznámky v žákovské knížce… Nepřemýšleli jste o tom, že by se dala založit stránka třeba na facebooku, kam by zájemci posílali vtipy nebo humorné historky spojené s tvarůžkami? Za chvíli byste měli materiálu alespoň knížku a zas by bylo o něco veseleji…

Zatím ne.

Jak je to s konzumací – přibývá u nás milovníků této dobroty? Podchytili jste mladší generaci, anebo se gurmáni rekrutují spíše ze starších ročníků?

Určitě, stačí pozorně sledovat jídelní lístky restaurací.

Připravili jste nespočet receptů a člověk žasne, co všechno se dá s pomocí tvarůžků vykouzlit. My doma je používáme také ke zpestření zeleninových salátů. Jak je jíte nejraději vy?

Rád ochutnám jakoukoliv úpravu i ty velmi neobvyklé a kreativní.

Na jedné z tiskových konferencí jste hovořil o exportu i jeho překážkách. Naznačil jste, že fajnšmekrům v cizině tvarůžky chutnají, ale to ještě nic neznamená. Vývoz je často závislý na úplně jiných faktorech. Jak to tedy je?

Na to není jednoduchá odpověď. Jde o tradice, chuťové návyky, ale též o takové faktory, jako je vzdálenost trhu a minimální trvanlivost tohoto přírodního, konzervantůprostého sýru.

A vize, nejbližší plány?

Poctivě pracovat tak, aby Olomoucké tvarůžky zůstaly trvalou hodnotou moravského sýrařství a gastronomie.

ptala se Eva Brixi