Z české tradice mají radost v Japonsku, Rusku i v Anglii

Salmon Velvet F1 (48)Rodinná firma s tradicí, moudrem, a hlavně květinami. Vlastně takový kvetoucí business. Vyšlechtit podnikání na osivu není vůbec špatná myšlenka. Prodává se velké know-how, zúročená letitá zkušenost, k úspěchu dovedený experiment. Efekt je ohromný a dobře viditelný – rozkvetlé kousky naší planety. Voňavé emocemi nabyté radosti, které čerpáme z barevných záhonů, truhlíků, květináčů pestrých petunií a begonií nám mění pohled na svět. Vnímáme nádheru a těšíme se z ní. Jaroměřská rodinná firma Černý je významým exportérem voňavého řemesla. Kytičky z jejího osiva krášlí rozmanité kouty u nás i za hranicemi už 150 let. Dnes je specializovaným šlechtitelským a semenářským podnikem, který každou sezonu překvapuje novinkami. Od roku 1934 zde bylo vyšlechtěno více než 125 původních odrůd petunií, begonií, bramboříků, konvalinek a dalších druhů květin. Ing. Josefa Černého, ředitele, jsem se zeptala:

Pokračovat v tradici rodinné firmy je dost velký závazek. Připouštíte si to někdy?

Samozřejmě, že je to velký závazek. Na druhou stranu je však výborné, když můžete pokračovat v díle, do kterého dali vaši předci to nejlepší. Je to velká výzva obstát a posunout firmu dál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠlechtitelství je obor, kdy se na výsledky čeká dlouho. Jak je to s vaší největší chloubou, petuniemi? Kolik roků trvá vykouzlit novou odrůdu?

Šlechtění je, jak se říká, běh na dlouhou trať. Nejdříve po osmi až deseti letech pečlivé práce se můžete těšit s novou odrůdou. Dnešní doba takovýmto projektům moc nepřeje. Když se vám ale podaří vyšlechtit skutečně něco zajímavého, tak to stojí za to.

Vím, že jste hrdý i na převislé begonie, takové, jaké se zatím nikomu nepodařilo vypěstovat. Proč jste zvolil tuto květinu?

Můj dědeček a babička, kteří v 30. letech minulého století začali se šlechtěním květin, si vybrali dva hlavní druhy – petunie a begonie. Měli skutečně šťastnou ruku, petunie je celosvětově třetí nejdůležitější letničkou a begonie je v kontextu Evropy na podobném místě. Disponujeme jak znalostmi, tak i genetickým materiálem, a proto můžeme šlechtění těchto druhů úspěšně rozvíjet.

Firma však nemůže žít jen z experimentů, musí mít jak zaplatit zaměstnance, energii, investovat. Co je tedy hlavním zdrojem příjmů? Export?

Obchod s osivy květin je skutečně mezinárodní. Umělých bariér typu různých dovozních kvót a omezení je pro tuto komoditu minimálně. Vyšlechtění nové odrůdy je finančně náročné a tato práce by se prodejem osiv v tuzemsku nezaplatila. V současné době více než 80 % našich osiv směřuje do zahraničí.

Kde všude z vašeho osiva vyrůstají kytičky? Vyvážíte i do zámoří?

Největší radost máme z toho, že naše odrůdy pěstují čeští zahradníci a že kvetoucí rostliny potkáváme v truhlících a na záhonech po celé naší republice. Důležité jsou pro nás trhy v unijních státech, jako je např. Anglie, Německo. Oblíbené jsou naše odrůdy v Ruské federaci, v Bělorusku, na Ukrajině i jinde. Nejdále vyvážíme osiva do USA a Japonska. Když se spočítá, kolik rostlin se dá vypěstovat z každoročně exportovaného osiva, tak nás těší, že jsme přispěli ke zkrášlení naší planety.

Kolik novinek jste letos uvedli na trh a nač si brousíte zuby v roce 2015?

Hitem letošní sezony byly tři odrůdy zcela nové begonie bolivijské. Podobají se hlíznaté begonii, ale snesou i přímé slunce. Po celou dobu vegetace jsou obsypány květy. Několikrát byly oceněny na výstavách. Pro příští rok uvádíme novou odrůdu, která rozšíří tuto skupinu pod názvem Copacabana Bílá F1.

Už víte, co vás čeká v prosinci? Bude ve znamení Vánoc, tedy vánočních hvězd, bramboříků, výzdoby, svícnů, svátečních vazeb?

Prosinec je pro semenářské firmy obdobím pilné práce. Rozesíláme osiva tuzemským zahradníkům i do zahraničí. Pro zahradníka začíná pěstitelský rok již v prosinci výsevy begonií.

Jaké moudro předků-zahradníků jste přebral?

Zakladatel naší firmy, můj pradědeček, říkal: „Obchod s osivy je obchod s důvěrou.“ Je to tak. Zahradník pěstuje několik měsíců rostliny z osiva a bez důvěry v semenářskou firmu, že mu zaslala kvalitní osiva, by to nešlo. Tuto myšlenku jsme pevně zabudovali do firemní kultury. Asi jenom proto můžeme více než 150 let působit právě na trhu s osivy.

otázky připravila Eva Brixi