Nechceme být továrnou na letenky

DSC09691Zítra letíte do Moskvy a pak vás čeká Řím a Londýn, musíte jednání stihnout během dvou dnů, zařiďte si to, jak chcete – celkem obvyklý požadavek šéfa na členy managementu. Klient nečeká a o zakázky je boj. Vše je třeba řešit okamžitě. Tím spíš se vyplácí spoléhat na partnera, sázet na jistotu. Mít po ruce službu s přidanou hodnotou. Na tomto jednoduchém principu funguje pražská letecká cestovní agentura INVESTA TRAVEL spol. s r.o. více než dvě desítky let. Cestu zařídí okamžitě, starosti můžete pustit z hlavy. Ukazuje se, že je velmi často užitečnější i rychlejší spoléhat na osobní komunikaci než pracně vyhledávat přes internet, byť z pohodlí kanceláře nebo domova. Proč? Na to jsem se zeptala ředitelka Radky Buriánkové.

Jste leteckou agenturou s českým kapitálem postavenou na dobrých základech – důvěře klientů. Na trhu působíte 22 let. Jak charakterizovat vaše konkurenční schopnosti?

Jsme ryze česká agentura, tedy bez zahraničního kapitálu a na trhu jsme opravdu již 22 let. Nevkládáme obrovské prostředky do reklam, tak jak to činí konkurenční agentury a cestovní kanceláře, ale naopak do zkušených pracovníků a odborníků přes leteckou dopravu. Všechny naše pracovnice mají diplom IATA-UFTA, což je důkaz o velmi obtížné zkoušce z letecké dopravy a praxi minimáně 15 let. Plyne z toho, že se každému klientovi mohou maximálně a hlavně profesionálně věnovat. Ve velkých agenturách a cestovních kancelářích to tímto způsobem tolik nefunguje a právě reklama a nikoliv odbornost má přilákat klienty.

Zejména mladší generace se naučila svůj život převádět na internet. Jeho prostřednictvím se nejen nakupuje, ale také vyučuje, seznamuje, rodí se partnerské vztahy na celý život, přes internet se léčí, diskutuje, sdílí se zábava, šíří umění. Takřka každý si dokáže sestavit itinerář zahraniční cesty z pohodlí domova, zdánlivě vaše služby nejsou potřeba. Ale má to přece jen háček…

Máte pravdu, internet vládne světu a koupě letenek přes internet se řadí na první místo v nákupu zboží online. Mladí lidé hodně využívají možnost koupit nejlevnější letenky přes různé webové vyhledávače a musím souhlasit, že mnohdy ušetří velmi pěknou částku. Bohužel však internetové prohlížeče nabídnou tu nejlevnější variantu, nikoliv však nejoptimálnější. Klient si tak pořídí nejlevnější dostupnou letenku, ale již si nepřečte podmínky tarifu. Takže se běžně stává, že si zakoupí letenku bez nároku na zavazadlo, které si poté musí doplatit u checkinu a letenka se najednou prodraží, anebo že chce termín cesty změnit či letenku refundovat, ale má zakoupenou letenku se 100% stornem a bez možnosti změny. A to jsou ta úskalí koupě zboží na internetu. Mnohdy nejlevnější řešení není to nejoptimálnější.

Naznačila jste – koupit letenky, to není jen o nich, ale o určitých znalostech. Hledat na internetu je znalostně i časově docela náročné. Kdo není zběhlý, ne vždy hned najde, co potřebuje. V čem je ještě vaše pomoc klientovi zajímavější než prostředí online?

Naše agentura se zabývá především zahraničními služebními cestami. Klientům se tedy letecké spojení hledá přímo dle jejich přesných požadavků, dle termínů jednání a dbá se především na komfort cestování. Není možné, aby cestující čekal v přestupním bodě několik hodin nebo aby přiletěl na jednání pozdě, protože je letenka o 2000 Kč levnější. Klienti jsou v dnešní době velmi nároční, pracují i během cesty, jak na letišti, tak i v letadle. Mají bonusové programy různých leteckých společností, využívají speciální služby před odletem i na palubě letadla. Žádají o nadváhu zavazadel, přepravu golfových bagů, sportovního vybavení, přepravu zvířat, upgrade do business třídy a další nadstandardní služby. A to je právě výhoda naší agentury, všechny tyto požadavky jim splníme prostřednictvím jednoho telefonátu či jednoho e-mailu.

Nejdražší fenomén v životě člověka je právě čas. Vaše agentura ho umí lidem dobře ušetřit. Jak?

Toho jsme si vědomi a umíme to. Stačí zaslat jeden jediný e-mail s termínem a destinací zahraniční cesty a my již zajistíme optimální letenku, vízum – pokud je potřeba, ubytování, pronájem auta a cestovní pojištění. Klient od nás obdrží vše v jednom balíčku a nemusí hledat a kombinovat donekonečna na internetu, a hlavní nemusí stát frontu na ambasádě při podání žádosti a následně při vyzvednutí dokladů.

Proč se k vám tedy klienti vracejí – přebíráte jejich starosti, mohou se na vás spolehnout? Určitě máte v rukávu ještě nějaký trumf.

Máme velkou radost, že jsou nám klienti stále věrni a noví přibývají. Vždyť s některými z nich komunikujeme přes 20 let, známe jejich rodiny, jejich radosti i problémy, posílají nám fotky narozených dětí a vnoučat, dostáváme pozdravy z dovolených. Je hrozně milé, když v dnešní uspěchané a přetechnizované době si na vás zákazník vzpomene, přijde na návštěvu nebo vám přiveze pozornost z cesty. Nechceme být „továrnou na letenky“, kdy klient neví, s kým momentálně hovoří a je neustále přepojován na někoho jiného či mluví s automatem. Naši klienti nás znají a my známe je. Stačí, aby klient vyslovil jméno, a my již víme, že nejčastěji létá do Shanghaie, bude chtít sedadlo u okna a bude požadovat vegetariánskou stravu.

Co byste poradila firmám, které zatím nemají zkušenosti s vysíláním pracovníků do ciziny, ale v blízké době je to čeká? Mohou se s vámi osobně poradit? Doporučíte i to, jak jim pobyt v zahraničí vaším prostřednictvím zpříjemnit?

Každému klientovi rádi poradíme. Může se s námi spojit buď telefonicky na čísle 234 063 113, nebo stačí zaslat e-mail na naši adresu letenky@investa-travel.cz s požadavkem (termín cesty, destinace, počet osob a zda požaduje ubytování či další služby) a my se s ním okamžitě spojíme a zašleme optimální nabídku, včetně informací o vízových povinnostech. Klient od nás vždy obdrží několik nabídek, takže má možnost výběru.

Do jakých destinací můžete zájemce přepravit?

Letenky zajišťujeme po celém světě. Nejvíce prodávanou destinací je momentálně Shanghai. Stále častěji se ale létá do zemí v bývalém Sovětském svazu a samozřejmě z Evropy je nejvíce prodávanou destinací Paříž a Brusel. Nemohu ale ani vynechat Nový Zéland, kam jsme tento rok přepravili velmi mnoho klientů. A pro ty, kteří směřují do USA, je patrně nejžádanějším místem New York.

otázky připravila Eva Brixi

www.investa-travel.cz