Kolik dáme za oběd?

Oběd za stravenku? Většina lidí si připlácí. Díky poukázkám ale pravidelně obědvají. Zaměstnavatelé se přitom podle průzkumu PPM Factum domnívají, že stravenka na zaplacení oběda postačuje.

Lidé v Česku díky stravenkám pravidelně obědvají, při platbě za polední menu jim ale většinou jedna poukázka nestačí a na útratu si připlácejí z vlastních peněz. Podle průzkumu společnosti PPM Factum pravidelně připlácí za oběd šest z deseti lidí, kteří stravenky dostávají od svých zaměstnavatelů. Pouze za stravenku se pak vždy dokáže najíst desetina zaměstnanců a další třetina připlácí jen občas. Průměrná hodnota stravenky předávaná firmami zaměstnancům v ČR je nyní 68 korun, stát přitom zvýhodňuje stravenku až do výše 101 Kč.

Třetina lidí za oběd doplácí do deseti procent z jeho celkové ceny a dalších 37 procent vlastníků stravenek pak do dvaceti procent,“ uvedl Miroslav Sedlák, předseda asociace provozovatelů poukázkových systémů APROPOS, pro kterou PPM Factum průzkum zpracoval.

Zajímavé přitom je, že zaměstnavatelé jsou většinou přesvědčeni, že jejich zaměstnancům stravenky stačí. Podle průzkumu se to domnívá plných 61 procent firem a úřadů, které stravenky lidem poskytují.

Stravenky považují zaměstnanci za nejdůležitější benefit, který od svých zaměstnavatelů dostávají. Pokud by je přestali dostávat, plná polovina z nich by přestala zcela chodit na obědy, nebo by je výrazně omezila. Další čtvrtina by se pak podle PPM Factum uskromnila částečně. Pravidelný oběd přitom podle zaměstnanců nejen zvyšuje náladu na pracovišti, ale pomáhá i ke zvýšení produktivity práce. S tím souhlasí Christopher Wanjek, přední světový expert, který se zabývá vlivem stravování na pracovní výkon zaměstnanců. „Veřejná investice do zaměstnaneckého stravování se vrací do státního rozpočtu v podobě snížení nemocenské a zvýšení produktivity práce a pracovní morálky. Existuje tak přímá souvislost mezi vyváženou a energeticky výhodnou stravou a růstem HDP, kdy může jít o 1 % za rok,“ tvrdí Christopher Wanjek.

Průzkum se kromě zaměstnavatelů a zaměstnanců účastnily i restaurace. Dvě třetiny z nich uvádějí, že díky stravenkám mají zákazníky, kteří by k nim jinak nepřišli. Zhruba stejné procent restaurací je přesvědčeno, že stravenky jim zvyšují tržby.

Největší průměrná hodnota stravenky dle průzkumu je v Praze (77 Kč), v Čechách 64 korun a na Moravě 68 korun.

Průzkum PPM Factum se uskutečnil letos v červenci, účastnilo se ho 300 zaměstnavatelů, 300 restaurací a 400 zaměstnanců.