Adventní tip: Poinsettia – Vánoční hvězda

IMG_3131Je oblíbenou vánoční pokojovou květinou, která může přinášet radost po celý advent. Stačí při nákupu a péči dodržet jednoduchá doporučení. Nečekejte na poslední chvíli a pořiďte si ji, dokud je vhodné počasí. Největší hrozbou pro vaši vánoční hvězdu je totiž mráz!

Poinsettia pulcherrima, též Euphorbia pulcherrima či vánoční hvězda se řadí do čeledi pryšcovitých. Pochází z Mexika a střední Ameriky, oblasti s relativně vlhkým létem, chladným a suchým podzimem a zimou. Tvoří polodřevnaté keře vysoké až 4 metry. Rostlina potřebuje k založení květů krátké dny, vykvétá po dvou měsících, kdy je 12 a méně hodin denního světla.Vánoční hvězdu znali už Aztékové jako „Cuitlaxoxitl“ a používali ji jako prostředek proti horečce. Květina se nazývá různě. V Mexiku se zažil název „Noche Buena“, ve střední Americe a Španělsku „Flor de Pascua“, v Chile a Peru „Crown of Andes“. Zajímavostí je v Turecku používaný název „Atatürk´s flower“. Jako květina pro vánoční období se masově rozšířila ve dvacátém století nejprve v USA, později v Evropě. V České republice se Vánoční hvězda začala pěstovat až koncem 60.let z dnešního pohledu kuriózně i na MDŽ.

Rady pro nákup a péči

· Nakupujte pouze rostliny ve vytápěných prodejnách: vánoční hvězda je citlivá na mráz, nedoporučuje se nákup ve venkovních stáncích a nevytápěných prodejnách

· Udržujte rostlinu v teple: při přenášení je potřeba rostlinu chránit před nachlazením, umístěte rostlinu do tašky či transportního obalu nebo zabalte do papíru

· Zajistěte rostlině teplo a světlo: vánoční hvězdě se nejlépe daří v blízkosti oken s dostatkem denního světla, optimální je průměrná pokojová teplota, dostačující jsou i teploty okolo 17°C

· Zalévejte málo, ale pravidelně: rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, ale je velmi citlivá na přelití, v žádném případě nesmí stát ve vodě – substrát má být polosuchý

Kupujte vánoční hvězdu od českých pěstitelů

· Česká vánoční hvězda cestuje zpravidla o dva dny méně, neprochází burzou, a proto je v lepší kondici. České firmy přepravují rostliny ve speciálních vytápěných autech, které poskytují rostlinám potřebný komfort. Přeprava ze zahraniční běžně probíhá v nevyhovujících podmínkách.

· Čeští pěstitelé před prodejem rostliny otužují, k zákazníkovi se dostávají ve stádiu rozkvětu, kdy jsou více odolné. Ze zahraničí se často dovážejí nerozkvetlé rostliny z rychlého nebo příliš chladného pěstování, které bývají levnější, ale většinou choulostivější na výkyvy teplot a nepravidelnou zálivku.

· v České republice se Vánoční hvězdy většinou pěstují v rašelinových substrátech s minerální složkou, tento substrát lépe udrží vlhkost a do Vánoc není nutné květinu hnojit. V některých zahraničních substrátech minerální složka chybí.

· Výhodou je známý původ rostliny, pokud budete s kvalitou spokojeni, můžete se na stejného pěstitele obrátit i příště, což u zahraničních distributorů není možné, protože dovozci nakupují od různých pěstitelů dle momentální nabídky.

· V neposlední řadě nákupem českých produktů podporujete české podnikatele, kteří v České republice platí daně, odvody a vyvářejí pracovní příležitosti.

www.cz-flora.cz/poinsettia-pg14.php www.svazkvetinaruafloristu.cz

www.ceska-kvetina.cz

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_hv%C4%9Bzda