Vyvíjí v Americe hry podle filmových trháků

Adam_Konrad_SSSVT (1)Jedním z úspěšných absolventů Soukromé střední školy výpočetní techniky Praha (SSŠVT) je Adam Konrád (30). Vývojář počítačových her, který aktuálně spolupracuje na projektech pro filmový průmysl, jako jsou webové hry pro filmy Inception (Počátek) či nový sci-fi trhák kin: Interstellar z dílny režiséra Christophera Nolana. Přestěhoval se do Spojených států, kde působí ve vývojářské společnosti Escalation Studios.

Adam Konrád vyvíjí počítačové hry v Americe pro celý svět. Dle vlastních slov je hrdý, že může dělat to, co jej baví. Tím se může v dnešní době pochlubit jen málokdo. „Z pracovních úspěchů jsem pyšný na naše projekty pro filmový průmysl, webové hry pro filmy Inception a Interstellar. Zatím největší výzvou byla aplikace Disney Infinity: Toybox pro iPad. Nejvíc jsem však hrdý na současný projekt, o kterém vám bohužel nemůžu nic prozradit. Snad jen to, že je to fakt pecka,“ nechává si zatím pro sebe třicetiletý Adam Konrád, který SSŠVT absolvoval roku 2004.

Při vysokoškolských studiích na České zemědělské univerzitě v Praze spolupracoval na tvorbě populárního televizního pořadu věnovaného počítačovým hrám: GamePage a také s herním časopisem Score. Ve spolupráci s oblíbeným herním časopisem vyvíjel vlastní hru FPScore. Dnes pracuje jako herní vývojář v Escalation Studios v americkém Dallasu. Jeho specializací je online backend a webové služby. Je vlastníkem certifikace a specialistou na Amazon Web Services.

První kroky na SSŠVT a pokračování na ČZU

Mladý vývojář se narodil v roce 1984 v Berouně, ale nikdy tam nežil. Dětství a mládí strávil v pražských Vršovicích. „Vzpomínám si, že jsem se byl na SSŠVT poprvé podívat na jednom ze dnů otevřených dveří rok před tím, než jsem tam nastoupil, tedy asi na přelomu let 1998 a 1999,“ vzpomíná Konrád s tím, že škola tenkrát ještě sídlila v původní budově, ale už tehdy měla škola vybavení a počítačovou síť, kterou by jí ostatní školy mohly v té době jen závidět. „Na střední školu jsem se přihlásil po neúspěšném pokusu o přijetí na gymnázium. Můj otec tehdy rozhodl, že bych měl chodit na gymnázium, a to i přes mou touhu specializovat se na počítače nebo elektroniku. Nakonec to dobře dopadlo a rodiče mě podporovali ve studiu na SSŠVT,“ říká Konrád. Na školu vzpomíná rád. Pomohla mu specializovat se a najít své silné stránky v některých oblastech informačních technologií, zejména v sítích, databázích a programování. Zkušenosti, které od pedagogů načerpal, se mu v praxi mnohokrát hodily.Například dekomponovat zadání a pokročilou práci s databázovým jazykem SQL uměl už na střední. Cení si zejména toho, že si mohl na škole spoustu věcí vyzkoušet. Zhruba v polovině studia se plně věnoval fyzice a matematice, což se mu pak hodilo na vysoké škole a jak sám říká: „Něco si zkrátka musíte odedřít a něco jde samo“. Na SSŠVT také poznal dobré přátele, se kterými se pravidelně potkává, a dodnes mají hodně společného. Rodiče mu tehdy zaplatili nový počítač, který si sám postavil a jenž ho provázel celé středoškolské studium. Po maturitě se rozhodoval mezi Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT) a Českou zemědělskou univerzitu (ČZU). Nakonec zvítězila ČZU, obor Informatika, zejména protože chtěl mít více času na svoje koníčky a projekty.

Cesta vedla do Ameriky

Rok před dokončením hry FPScore s kamarádem vyrazil Adam Konrád na roadtrip do USA, kde získal kontakty v tamním herním průmyslu. Hru dokončil a později získal práci jako konzultant. „Na magisterském studiu jsem si hrál s počítačovou grafikou a napsal sponzorovanou diplomovou práci o renderingu voxelů v hardwarové a softwarové architektuře CUDA od společnosti NVIDIA. Ještě před dokončením studia jsem přijal nabídku na hlavní pracovní poměr v Americe. Vysokou školu jsem dokončil a přestěhoval se,“ doplňuje ze života programátor.

Návrat zpět do ČR? V Česku chybí tolerance, převládá xenofobie

Vrátit se zpět do vlasti Adam Konrád neodmítá, ale zatím není připravený se stěhovat. V Česku se přesto cítí doma. Zahraniční zkušenosti jsou však velmi cenné, protože dle jeho slov se spousta věcí ve Státech dělá opravdu jinak než u nás. V Česku mu chybí určitá velkorysost a tolerance lidí k okolí. Například míra xenofobie je podle vlastního vyjádření u nás šokující. „Amerika je velmi tolerantní multikulturní země, což mi vyhovuje. Mám rád místní pestrou nabídku produktů, služeb a obecně možnosti, které poskytuje místní obří trh. Jsou samozřejmě i věci, které mi tady hodně vadí – imigrační politika, systém místního vzdělávání,“ hodnotí a vyjmenovává.

Spolupráce s GamePage

Nějakou dobu Konrád spolupracoval na tvorbě pořadu GamePage. Poprvé v době, kdy se spolužáky založili fanouškovské stránky hry DOOM3. Dostali se tam přes spolužáka Dana Lederera, jehož otec byl režisérem GamePage. Natočili asi dva rozhovory o jejich webu a zhruba rok poté se mu z natáčení ozvali, jestli by nechtěl na pořadu spolupracovat. Natočili společně několik úspěšných dílů herního pořadu.

Pro zajímavost:

Adam Konrád se narodil roku 1984 v Berouně. Dětství a mládí prožil v pražských Vršovicích. Maturoval na Soukromé střední škole výpočetní techniky Praha v roce 2004. Poté vystudoval pražskou Českou zemědělskou univerzitu. Mezi jeho zájmy patří počítače, programování, sci-fi filmy a literatura, v hudbě má rád rap a breakbeat. Velmi rád cestuje, nejraději do Asie. Ze sportů jej baví bikram jóga, lyžování a kolo. Nedávno dokončil potápěčskou certifikaci.

O Soukromé střední škole výpočetní techniky Praha (SSŠVT)

Soukromá střední škola výpočetní techniky, s.r.o. je střední odborná škola s dlouholetou tradicí, fungující od r. 1994. Studentům nabízí studium specializací: grafické systémy a tvorba webových stránek, správa počítačových sítí, programování a databázové systémy. V současné době patří mezi nejmoderněji softwarově i hardwarově vybavené školy v ČR. Jejím výrazným kladem je také kvalita pedagogů. Jak vyučující odborných, tak i všeobecně vzdělávacích předmětů, kteří jsou ve svých oborech fundovanými profesionály. Kvalita výuky se každoročně odráží ve vysokém počtu absolventů přijímaných na vysoké školy. O absolventy školy je rovněž značný zájem na trhu práce. Uplatňují se v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS. Více informací o společnosti naleznete na http://www.sssvt.cz.