Jaroslav Horák z Albatros Media pražským podnikatelem roku 2014

Majitel společnosti Albatros Media a. s. Jaroslav Horák získal včera ocenění EY Podnikatel roku 2014 hlavního města Prahy. Cenu převzal v rezidenci primátorky v Praze na Mariánském náměstí, kde se regionální vítěz nejprestižnější světové soutěže podnikatelů vyhlašoval po desáté. Celorepublikové finále, kde bude zvolen EY Podnikatel roku 2014 České republiky proběhne 3. března 2015 a vítěz se zúčastní celosvětového finále 2. června 2015 v Monte Carlu.

EY Podnikatel roku se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje v téměř 60 zemích na šesti kontinentech. Soutěž EY Podnikatel roku vzdává hold výjimečným osobnostem a jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele.

Toto ocenění mi udělalo velkou radost, je to úspěch podnikatelského příběhu Albatrosu, značky, na kterou jsme se ženou velmi pyšní a především všech lidí, kteří ve firmě pracují a o rozvoj Albatrosu se zasloužili,” komentuje svůj úspěch Jaroslav Horák.

Jaroslav Horák vstoupil jako investor do nakladatelství Albatros v roce 2008. Dobře zavedenou značku zaměřenou na dětskou literaturu koupili společně s manželkou původně jako jednu ze svých soukromých investic s cílem firmu zefektivnit a prodat. Albatros jim však přirostl k srdci, a když zjistili, že roztříštěný knižní trh představuje obrovskou nevyužitou příležitost, začali přikupovat další nakladatelství. Časem tak přibyly další značky a dnes je Albatros Media největším knižním nakladatelem v ČR provozujícím 12 samostatných značek. Vlastní také většinový podíl v nakladatelství elektronických knih eReading a má dceřinou společnost patřící k nejvýznamnějším nakladatelstvím na Slovensku. Od roku 2008 se firmě podařilo zčtyřnásobit tržby a zdesetinásobit zisk před zdaněním. A to i přes stagnující, či mírně klesající knižní trh. Jaroslav Horák se opírá o management a zaměstnance; ve firmě působí jako předseda dozorčí rady.

(tz)