Jen čtvrtina se ozve, že nechce sedět vedle nemocného kolegy

2015_3_anketa_finalChřipková nákaza přichází každoročně. Nemocní plní čekárny lékařů a poslouchají doporučení lékařů: „Běžte se vyležet.“ Stačí pár dnů klidu na lůžku. Jenomže místo do postele míří mnozí nemocní zpátky do práce, kde především v prostředí obřích otevřených kanceláří mohou rychle nakazit spoustu kolegů.

Anketa, kterou realizoval pracovní portál Profesia.cz, ukázala, že čtvrtina Čechů vnímá nemocné kolegy na pracovišti s nelibostí. Proti loňsku se počet lidí, kteří se ozývají, přijde-li nemocný kolega do práce, zvedl z 20% na 26%.

Předvídavost osvědčuje zhruba 7 % českých firem, když nemocné pracovníky posílá okamžitě domů. Je to rozumný postoj, který podporuje i statistika příčin pracovních neschopností. Dlouhodobě ji vedou, podle České správy sociálního zabezpečení, nemoci dýchací soustavy, kde právě včasná léčba chřipky zabrání pozdějším komplikacím v podobě zánětů horních a dolních cest dýchacích. Průměrné trvání pracovní neschopnosti zapříčiněné nemocemi dýchací soustavy byla v roce 2013 16 dní, což je nejkratší doba ze všech skupin onemocnění.

Češi se bojí finanční ztráty, do práce chodí i nemocní

Pro 43 % respondentů je nemoc především finanční ztrátou, proto pracují, dokud jim to zdravotní stav dovolí. Situace se meziročně zlepšila o 5 procentních bodů. Každý desátý účastník ankety uslzené a pokašlávající spolupracovníky toleruje, protože ví, že práci za nemocné nikdo neudělá.

,,Částečným řešením, které však nelze využít ve všech firmách a ve všech pozicích, je práce z domova. Tam by nejraději své nemocné kolegy vidělo 13 % účastníků ankety.“ dodala Zuzana Lincová z Profesia.cz.

(tz)