Do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích

Muzeum 1Také si stále častěji říkáte, že z bludného kruhu zaneprázdnění a pod tlakem nejrůznějších povinností musíte trochu změnit směr? Hledat odpočinek, relaxaci, pozornost mysli i těla nasměrovat jinam? Někdo utíká ke sportu, jiný třeba k literatuře faktu, další miluje výlety po České republice. Rádi bychom vám dali tip na místo, kde určitě pookřejete. Vydejte se do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích.

Olomoucké tvarůžky jsou netučným pod mazem zrajícím sýrem s charakteristickou chutí a vůní, který si dříve lidé vyráběli podomácku na každém hanáckém statku. Svůj název získaly podle města, ve kterém se s nimi na trhu obchodovalo. Dnes se vyrábějí už jen v Lošticích, které jsou od Olomouce vzdáleny pouhých 30 km.

Společnost A. W., která Olomoucké tvarůžky ve jmenovaném městě vyrábí pod značkou zakladatele firmy Aloise Wesselse, vybudovala tomuto jedinečnému sýrovému skvostu muzeum již v roce 1994, avšak umístění uvnitř výrobního závodu omezovalo jeho rozvoj. Nových prostor se dočkalo vloni v létě, kdy bylo slavnostně otevřeno vskutku noblesní bezbariérové muzeum, které v moderně pojatých expozicích představuje historii Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů do současnosti. Vystaveny jsou i některé originály strojů z 20. století, z nichž část je plně funkční. Forma individuálních prohlídek dá každému možnost výběru podle jeho zájmu a časových možností. Pro návštěvníky, kteří zatouží o rozšířený výklad nad rámec audiovizuálních programů, jsou v muzeu k dispozici tři informační místa vybavená stolním počítačem s programem Panorama, kde je možno vyhledat podrobné informace.

Doba prohlídky trvá dle osobního zájmu zhruba jednu hodinu. V podnikové prodejně, která na muzeum navazuje, mají návštěvníci možnost si zakoupit Olomoucké tvarůžky a spoustu lahůdek z nich.

Muzeum je otevřeno celoročně sedm dní v týdnu, od 9 do 17:30 hodin. Přijměte tedy naše pozvání, těšíme se na vás.

Kontakty:

tel: +420 583 401 217

e-mail: awmuzeum@tvaruzky.cz

www.tvaruzky.cz

Objednávkový systém: rezervace.tvaruzky.cz/