Dárky a dárečky, hrnky a hrnečky

čaj setMiluji dárky a dárečky, nadmíru pak hrnky a hrnečky, šálky a podšálky, kafáče a mocca mrňousky i obří hrnky na bylinné čaje, které se spíš hodí k recesi než k popíjení lahodného nápoje. Ty, které pocházejí z dílny mistrů Českého porcelánu v Dubí u Teplic, jsou, měřeno pohledem laika i citlivým okem zkušeného obchodníka, nepřebernou studnicí nápadů, tvarů, dekorů, zhmotnělých názorů, designérských extravagancí i klasiky a tradice. Ať jsou pruhované, puntíkované, kytičkované, jednobarevné, se srdíčky Valentýnskými, nebo motýlími křídly, vždy to jsou předměty, které patří k nám, domů. Na stůl, na poličku, do skříňky, do ruky.

A což teprve ty s cibulákovým vzorem s jemným dekorem kobaltových ornamentů! Určitě je znáte, většina z vás z takových krásných pokladů pila kávu při nejedné všední i slavnostní příležitosti. Porcelán ze severu Čech je ušlechtilý stejně tak jako ušlechtilé jsou inovativní myšlenky a činy generálního ředitele Ing. Vladimíra Feixe. Jeho nápadům ve fabrice nikdo nestačí, a ani jeho tempu práce. Často je to on, který vymýšlí, jak který hrnek bude vypadat, k jaké příležitosti by měl sloužit. Z katalogu produktů vyčtete, že sto tvarů hrnků je stále málo a že přibývají postupně další a další. Je také autorem moderního pojetí cibuláku, který, jak říká, se hodí nejen k velikonočnímu stolování nebo do firemních kultovních zasedaček, nýbrž klidně i na chalupu, k avantgardním designovým obývacím pokojům či k snídaňové kultuře v paneláku.

A sortiment z Dubí doplňuje ten, který se vyrábí nedaleko, v továrně Royal Dux v Duchcově, která ke značce Český porcelán již patří. I tady se vyrábějí hrnky, které potěší k svátku, narozeninám, jen tak jako vkusný prezent pro přátele firmy, pro vybavení kaváren a cukrárniček.

DSCF9411

Obě slavná města nejen svojí historií, ale především porcelánkami, přinášejí do našich domovů, kanceláří i reprezentativních prostor noblesu, ducha a pohlazení. Nabízejí nám ochutnávku ušlechtilých nápojů v ještě ušlechtilejším obalovém materiálu řečeno slovem technika. Hrnky a hrnečky však nejsou jen proto, abychom z nich usrkávali cosi voňavého, co nás zahřeje a povzbudí. Jsou proto, aby rozehřívaly duši, naše vnitřní já pohledem na cosi, co je krásné, inspirativní, nad čím se pousmějeme a co se nám prostě a jednoduše líbí. Ráda nakupuji hrnky a hrnečky a s poselstvím je dávám těm, kteří si z nich dokáží vychutnat den.

Eva Brixi