Jan Perner vyražen do zlata a stříbra

Perner_stříbrná sadaOd narození geniálního projektanta a stavitele železnic Jana Pernera uplynou letos dvě století. Pražská mincovna u příležitosti tohoto výročí uvedla sadu tří pamětních ražeb ze stříbra. Emise je zajímavá velmi nízkým celkovým nákladem a mincovna medaile razí v několika provedeních a dvou velikostech. Celé emisi dominuje zlatá sada, která existuje pouze ve dvou exemplářích.

Jan Perner se narodil 7. září 1815 v Bratčicích. Do učebnic dějepisu vstoupil především jako projektant a úspěšný stavitel železnic především na území Čech a Moravy. Také díky němu mohl před sto sedmdesáti lety vyrazit první osobní vlak z Olomouce do Prahy.

Návrhy na minci ČNB

Pod návrhy tří pamětních ražeb, které tvoří ucelenou dárkovou nebo sběratelskou kolekci, jsou podepsaní známí čeští medailéři: Majka Wichnerová, Zbyněk Fojtů a Luboš Charvát. Zajímavostí je, že všechny motivy pochází ze soutěže na stříbrnou minci 200 Kč, kterou Česká národní banka vyhlásila loni. „Komise pro posuzování návrhů na české peníze může pro realizaci mince vybrat pouze jeden návrh. Těch opravdu kvalitních nápadů se ale v soutěži pochopitelně sešlo víc a byla by škoda, aby zůstaly v zapomnění. A právě z těch nejzajímavějších vybírala emisní rada Pražské mincovny motivy pro tuto kolekci,“ vysvětlil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Extrémně nízký náklad

Pamětní ražby Jan Perner vznikají ve dvou velikostech: o průměru 34 a 37 milimetrů. Přičemž ty větší, určené hlavně sběratelům, mají na hraně vyražené unikátní pořadové číslo. „Zájemci mohou vybírat ze tří různých úprav povrchu, kromě leštěného, označované jako proof, je to standardní mincovní kvalita a nechybí ani stále populárnější patina,“ upřesnil mincmistr.

Za zmínku stojí velmi nízký náklad jednotlivých verzí. Například větších stříbrných odražků v patinové úpravě vzniklo pouhých pět exemplářů. Nejpočetnější a zároveň nejlevnější je pak kategorie ražeb o průměru 34 milimetrů v provedení proof: těch mincovna vyrazí 500 sad. Distributoři kolekci s Janem Pernerem v této verzi nabízejí za necelých 2 400 korun a je určena především jako reprezentativní dárek.

Vrcholem nabídky je pak sada tří zlatých ražeb. Existuje však pouze jako jediný exemplář v provedení proof a jediný ve verzi běžná kvalita. Minimálnímu nákladu ovšem odpovídá i cena: budoucí majitel si tuto unikátní kolekci pořídí za čtvrt milionu korun.

Podrobnější informace o celé emisi poskytují numizmatické stránky www.zlate-mince.cz. Do vyhledávacího okénka stačí zadat heslo PERNER SADA.

Foto: Pražská mincovna