Mistr Pavel z Levoče je ražený do zlata a stříbra

Majster_Pavol_z_Levoce_balení_AgGeniálního pozdně gotického řezbáře a sochaře mistra Pavla z Levoče připomíná nová nízkonákladová emise zlatých a stříbrných pamětních ražeb. Motivy, původně určené pro slovenskou minci o nominální hodnotě 10 euro, vypracoval výtvarník Miroslav Hric. Ve zlatém provedení vzniklo pouhých dvacet exemplářů.

Program Pražské mincovny, díky němuž „ožívají“ odložené návrhy mincí, pokračuje dvojicí ražeb připomínajících mistra Pavla z Levoče, slavného řezbáře a autora hlavního oltáře v kostele svatého Jakuba v Levoči.

Podobně jako ostatní ražby z tohoto programu, také titul Majster Pavol z Levoče patří mezi raritní. Stříbrných exemplářů ve verzi standard a patina vzniklo jen po dvaceti, zlatých dokonce jen po deseti dvojicích (provedení proof a standard).

Číslovaná emise

Majster Pavol_kompletNejpočetnějších a rovněž cenově nejdostupnějších ražeb v provedení proof (špičková kvalita) vznikne rovných dvě stě dvojic. „Zájemce určitě potěší, že každá jednotlivá ražba nese své unikátní pořadové číslo na hraně,“ poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík. Zlaté i stříbrné varianty jsou vyrobené pouze z kovů o nejvyšší čistotě. Tyto parametry definují hodnoty 999,9/1000 Au a 999/1000 Ag, které najdeme na hraně každé jednotlivé ražby. Ryzost a další parametry dokládá také přiložený certifikát ze Státní tiskárny cenin. Podrobnější parametry a obrázky je možné najít na stránkách www.Zlate-Mince.cz, pro snadnější vyhledání stačí ve vyhledávacím řádku zadat heslo: Majster Pavol sada.

Autorem všech čtyř stran obou ražeb je výtvarník Miroslav Hric, který patří k nejznámějším současným slovenským medailérům.

Foto: www.prazskamincovna.cz