Barumka je HAPPY!

barumK propagaci prestižní automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín 2014 i celého regionu vznikl originální videoklip, který tanečním rytmem a pozitivní atmosférou rozvlnil tisíce lidí. Tvůrci ze skupiny Reklamní inženýři se při tvorbě inspirovali hitem Happy zpěváka Pharrella Williamse. V originálním díle si pak zahrálo až 269 účinkujících a k vidění bylo 958 nenucených úsměvů. Nechyběly ani celebrity jako valašský král Bolek Polívka, Olga Lounová či závodník Roman Kresta. Online kampaň byla spuštěna před začátkem motoristického podniku a videoklip má dodnes na YouTube přes 90 000 zhlédnutí. Převzala jej přední česká i zahraniční média a doplňují ho fotografie i komunikace na sociálních sítích, vše propojené na vlastních webových stránkách www.happyrally.eu.

Virální video „Barum Czech Rally Zlín is Happy“ je důkazem toho, že originální nápad v provedení se spontánní pozitivní atmosférou dokáže mít úspěšný mediální zásah i s minimem finančních prostředků a bez použití vulgarit, násilí či zesměšňování. Videoklip pochází z dílny Reklamních inženýrů.

„Cílem bylo připravit nejlepší komunikační kampaň na podporu rally a cestovního ruchu na světě. S velkým srdcem, geniálním nápadem a minimálním rozpočtem,“ říká Tomáš Šula ze společnosti Reklamní inženýři.

Čísla? 269 tančících a 958 úsměvů

Klip je založen na jednoduchém, ale originálním nápadu, kdy na píseň Happy zpěváka Pharrella Williamse tančí „celá Barumka“. Jeho síla tkví v autenticitě a pozitivním naladění. Hvězdami virálu jsou sami lidé přímo či nepřímo spojení se závodem. Dle informací tvůrců je v klipu 269 vystupujících, kteří vyloudili 958 spontánních úsměvů, během tří natáčecích dnů bylo zaznamenáno 34 hodin materiálu, z nichž byl sestřihán asi tříminutový videoklip. Před samotným finálním videoklipem tvůrci navnadili diváky „teaserem“.

Tančí známé osobnosti, záchranné složky i sami diváci

Aktéry samotného virálu jsou kromě populárních osobností Bolka Polívky, Olgy Lounové a závodníka Romana Kresty rovněž sami diváci a fanoušci, místní policejní příslušníci, hasiči, záchranáři, mažoretky, fanoušci hokejového klubu nebo koně z nedaleké obce Želechovice. „Autentické záběry regionu, ze samotného Zlína, z lázní Luhačovic, zámku Lešná a z přilehlých obcí povyšují mediální hodnotu virálu na evropskou úroveň,“ míní Jan Čada ze společnosti Reklamní inženýři.

Co říkají sami účinkující?

„Jé, to je boží. Budu sdílet!“ Olga Lounová, zpěvačka, rally jezdkyně.

„Naprosto špičkové HAPPY video z Barumky!“ Pavel Valoušek, rally jezdec.

„A big well done for happy rally video.“ François Ribeiro, Motorsport Director, Eurosport Events.

„Tleskali nebo pískali?“ Bolek Polívka, populární herec a Valašský král.

Enormní mediální zájem

Jak informují sami tvůrci prostřednictvím webu www.happyrally.eu nelze úspěch upřít. Zájem ze strany předních (nejen) českých médií budiž tomu důkazem. Videoklip převzala média jako například Eurosport, TV Nova, Prima TV, aktualne.cz, kultura21.cz, eWRC.cz, GripTV, AutoJournal, Autoweb, Autosport nebo Rallye-magazin.de.

Zásah více než milionu diváků a tisíců dalších uživatelů

Videoklip se těší značné oblibě rovněž na YouTube, kde jej vidělo již přes 90 000 uživatelů, více než 52 000 uživatelů (20 000 lajků) na Facebooku, stránky www.happyrally.eu navštívilo více než 11 000 lidí a celkově bylo osloveno 1 250 000 diváků. Ekonomický přínos pro Barum Czech Rally Zlín a jeho partnery se odhaduje až na 4 miliony Kč. To vše bez investice do reklamy. Výhradně organickým šířením využitím sociálních médií jako právě Facebooku či pomocí kanálu YouTube.

Počet…
účinkujících 269
(nenucených) úsměvů 956
zhlédnutí na YouTube 90 000
fanoušků na Facebooku 52 000 (20 000 lajků)
návštěv na www.happyrally.eu 11 000
natočených hodin 34 ve 3 natáčecích dnech
Celkový počet oslovených 1 250 000

Světový závod, společenská i kulturní akce

Barum Czech Rally Zlín je populárním motoristickým podnikem, který jako automobilová soutěž patří do prestižních seriálů FIA ERC a MMČR. Její věhlas už dlouhá léta daleko přesahuje hranice České republiky, a to nejen díky kvalitní organizaci a pravidelně bohaté jezdecké účasti, ale zejména díky obrovské divácké návštěvnosti a unikátní atmosféře v celém regionu během závodu. Právě díky fanouškům už Barum Czech Rally Zlín není jen sportovním podnikem, ale také významnou kulturní a společenskou událostí.

Jak uvádí ředitel závodu Miloslav Regner: „Barum Czech Rally Zlín to není jen špičkový motoristický podnik evropské extra třídy. Jsou to i osudy dvou set tisíc fanoušků a návštěvníků, kteří každoročně zavítají do Zlínského kraje, který se právem honosí přívlastkem kraj s kouzlem rozmanitosti. Při natáčení tohoto videa nebyl nikdo zraněn a nikdo se nemračil. Každý z účastníků natáčení byl honorován tím nejcennějším, co na závodech máme – dobrou náladou a úsměvem. Děkujeme všem!“

Celý videoklip včetně dalších materiálů, jako jsou fotografie z natáčení nebo další informace o originální mediální akci, je k vidění na stránce http://www.happyrally.eu/ nebo na https://www.youtube.com/watch?v=NH_sioW4Qy8.

Zkrácený teaser pak na: https://www.youtube.com/watch?v=OZhpq_3JkMA

Web s případovou studií:

http://www.happyrally.eu/case-study/

https://prezi.com/c_omsbvskhfi/untitled-prezi/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Hráli:

Bolek Polívka, Milan Kladníček, Lubomír Nečas, Martina Daňhelová, dívky v minisukni se šroubovákem, Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, Josef Tichánek a Avion Big Band, Roman Kresta, Petr Uhel, HC PSG Fans, Marta Regnerová, Olga Lounová, Ladislav Samohýl, Jan Salač, Karolína Jugasová, Jan Karásek, Frank Christian, FC Baťov, Policie ČR, Silvie Mikulíková, Vendula Březinová, Pavel Tureček, Šárka Janečková, Miroslav Houšť, Tomáš Halamík, Václav Pech, Marek Toman, Městská policie Zlín, Jan Regner, kněz Libor Churý, andělé Seraf, chrabré hasičky z Želechovic, Diana Fabušová, Sepp Wiegand, ženich s nevěstou, Tomáš Kostka, koně z Želechovic, rozhledna Maruška, CzechBikers, Miroslav Bednařík, Eugenie Štýsová, Lenka Gregorová, Juraj Pipiš, Jiří Stěhule, Jiřina Tinková, Zámek Lešná, Miroslava Hradilová, Lázně Luhačovice, Markéta Piknová, Libor Kameníček, Ondřej Bartošek, Jan Straka, Klára Drábková, Kristýna Pitrmanová, Ivana Hrazdirová, Mažoretky TŠ Mědílkovi Zlín, Rádio Zlín, Nikola Hofmanová, Markéta Polášková, pramen Ottovka a další!