Chcete úsporný spotřebič? Scanujte energetické štítky!

Poradenská aplikace ecoGator je nově k dispozici už i českým spotřebitelům. Aplikace, jejíž vývoj podpořila EU, pomáhá srovnat energetické štítky u různých spotřebičů. Při nákupu černé i bílé elektroniky ji dosud využívali spotřebitelé v osmi evropských zmích, ČR se tak stává 9. zemí, kde je aplikace ke stažení zdarma a v lokálním jazyce, tedy v češtině.

Aplikace ecoGator funguje na všech chytrých telefonech a zájemcům pomůže vybrat energeticky nejúspornější výrobky ve všech kategoriích domácích spotřebičů.

Stačí naskenovat energetický štítek spotřebiče přímo v prodejně, aplikace následně zobrazí celkové roční náklady u daného spotřebiče i konkurenčních výrobků, což dokáže značně usnadnit nákup. Rozdíly ve spotřebě elektřiny jsou totiž u některých spotřebičů nečekaně velké a za dobu životnosti výrobku mohou dosáhnout mnohatisícových částek.

V režimu „asistence při nákupu“ nabízí ecoGator nestranné rady a doporučení pro výběr televize, lednice, pračky i dalšího zboží při nákupu v kamenném obchodě i na internetu. ecoGator zároveň nabízí řadu doporučení, jak ušetřit elektřinu v domácnosti. Jejich čtením si můžou zájemci smysluplně ukrátit čas třeba při jízdě v MHD.

Aplikaci ecoGator vyvinul tým odborníků z 9 zemí za finanční podpory EU, je bezplatně k dispozici v obchodech Google Play a App Store. Na přípravě jeho české verze se podílelo SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie.