Korunovace Karla IV na mincích

Karel IV-medaile-řím_600

Výročí korunovace Karla IV. císařem Svaté říše římské si ve středu připomněli také ve Vatikánu. V tamním kostele Santa Maria della Pietà se u této příležitosti uskutečnila ceremonie nazvaná Modlitba za Evropu. Velkou pozornost budila expozice věrných replik tří korun, jimiž byl Karel IV. korunován: vedle císařské a železné koruny lombardské, to byla také koruna svatováclavská. Tu do Vatikánu zapůjčila Pražská mincovna, která zároveň připravila speciální emisi pamětních ražeb k 660. výročí Karlovy císařské korunovace.

Výroční ceremonie ve vatikánském kostele Santa Maria della Pietà měla název Mše za Evropu a zúčastnila se jí řada vysokých církevních hodnostářů. Českou katolickou církev reprezentoval kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský.
Modlitbu za Evropu pronesl kardinál Angelo Sodano, emeritní státní sekretář Svatého stolce. Mezi vzácnými hosty nechyběl ani předseda Papežské rady pro kulturu kardinál Gianfranco Ravasi nebo europoslanec Pavel Svoboda.

SLAVNÉ KARLOVY INSIGNIE NA JEDNOM MÍSTĚ

Velkým lákadlem se stala expozice tří korun, které spočinuly na hlavě Karla IV. Jednalo se samozřejmě o jejich věrné repliky. Přesto, spatřit na jednom místě korunu Lombardie, Svaté říše římské i českou svatováclavskou korunu, byl pro účastníky ceremonie skutečně nevšední zážitek. Posledně jmenovanou korunu zapůjčila Pražská mincovna, jejíž ředitel Pavel Trtík ve Vatikánu zároveň představil první vyražený exemplář medaile z nové emise věnované 660. výročí korunovace Karla IV. římským císařem. Ta vzniká ve dvou edicích, přičemž první, označená na hraně datem konání vatikánské ceremonie, byla k dostání pouze pro účastníky akce a sběratele, kteří si ji u Pražské mincovny objednali v tento den. Druhá edice bude k dostání po omezenou dobu do vyprodání nákladu. Tyto medaile z ryzích kovů zlata a stříbra jsou opatřeny unikátním pořadovým číslem na hraně. Se stejným motivem mincovna vyrazí také kilogramové varianty, přičemž zlatá vznikne pouze v jediném exempláři

Z VATIKÁNU DO BRATISLAVY

Svatováclavská koruna nyní putuje z Vatikánu do Bratislavy, kde bude vystavena od 14. dubna do 1. května. Zájemci si nejslavnější český korunovační klenot mohou prohlédnout v prodejní galerii Pražské mincovny, která se nachází poblíž památné Michalské brány. Vedle početné české, slovenské i zahraniční numismatiky budou v galerii vystaveny i nové ražby k výročí korunovace Karla IV.
(miu)

Foto: www.prazskamincovvna.cz