Podnikatelé oceňují multilicence e-knih

Vlček_JíříVzpomínám si stále na první dětské obrázkové knížky a slabikář v první třídě. Od té doby jsem přečetl mnoho příběhů, získal hodně vědomostí a emocí. Kniha mne provází každodenně po celý život, jen už nemá jen podobu svazků. Ukrývá se také v mobilním elektronickém zařízení, což jí dává řadu nových, a ještě i netušených možností. A právě o e-knihách jsem si povídal s Jiřím Vlčkem, zakladatelem portálu Palmknihy.cz.

Jací jsou Češi čtenáři? Stále čtou a dávají přednost tisku na papír, nebo už podlehli kouzlu elektronických médií?

Velká většina čte pořád na papíře, ale trh e-knih se posledních několik let rok co rok zdvojnásobuje, takže e-čtenářů postupně přibývá.

Kdo si kupuje e-knihy a jaké tituly jsou nejžádanější?

E-knihy si kupují (stejně jako papírové knihy) více ženy, ale jejich převaha není tak výrazná jako u papíru. Přece jenom jde o trochu technickou záležitost, což láká muže. Nejžádanější jsou detektivky, zejména severské, romantika, thrillery, erotické knihy a fantastika. Naopak dětské knihy, které se velmi dobře prodávají v papírové podobě, tak v elektronické verzi úspěšné nejsou.

Zvláštní skupinu ve vaší nabídce tvoří e-knihy pro podnikatele. V čem spočívají jejich přednosti proti klasickým svazkům?

Zde jsou zajímavé zejména tzv. multilicence. Chce-li firma vzdělávat své zaměstnance například jazykově, nemusí pro své zaměstnance kupovat sto verzí jedné e-knihy. Jednoduše si koupí multilicenci a e-knihu poskytne zaměstnancům, v případě neomezené multilicence dokonce všem bez limitu. Pro firmy jsou multilicence e-knih nejen legálním, ale také úspornějším řešením. Koupenou e-knihu mohou využívat zaměstnanci z jakékoliv pobočky firmy či organizace, která ji pořídila. Odpadá problém s půjčováním tištěných knih, e-knihu může číst zároveň více zaměstnanců, a to i v klidu domova nebo na služební cestě. Mohou si ji dokonce stáhnout do svého počítače, tabletu, čtečky či mobilu.

Myslíte si, že v budoucnu zmizí klasické knihovny a nahradí je paměťová zařízení a servery?

Myslím si, že knihovny mají pořád své místo. Jen si nejsem jistý, že zůstanou v naprosto stejné podobě, v jaké existují dnes. Nicméně univerzitní knihovny jsou již nyní spíše právě servery než studovny plné knih a studentů.

A udrží čtečky svou pozici v souboji s chytrými telefony, které umí vše?

Určitě neudrží. Myslím si, že čtečky zůstanou jen pro opravdu silné čtenáře, zbytek si vystačí s tabletem a mobilem.

Prozradíte své nejoblíbenější tituly, hrdiny a místa, a kde nejraději čtete?

Čtu rád a hodně, a tak i těch oblíbených knih je moc. Mezi mé nejmilejší tituly bych zařadil: Stopařův průvodce po galaxii, Saturnin, detektivky polského autora Zygmunta Miłoszewskiho či Dveře do léta od Roberta Heinleina. No a nejčastěji čtu doma před spaním a pak v metru cestou do práce a zpět. V podstatě jindy na to nemám kdy, tři děti a moje aktivity seberou hodně času.

hodně krásných zážitků s knihami, ať už elektronickými, nebo papírovými, popřál Pavel Kačer