Kyberčuně ve Zlíně

„Kyberčuně v hustým internetu“ přichází s Lenkou Eckertovou, autorkou knih o internetové bezpečnosti pro dospělé i děti, na 55. Zlín Film Fest. Také máte obavy o své dítě v kyberprostoru?

L. Eckertová se věnuje popularizaci tématu, nyní zejména prostřednictvím besed s netradičním názvem „Kyberčuně v hustým internetu“. V rámci doprovodného programu Zlín Film Festivalu bude opět diskutovat s dětmi mladšího školního věku o rizicích internetu a dalších moderních technologií. Osvědčený koncept besed je postaven na přirozené dětské zvídavosti. S autorkou děti postupně zjišťují, proč jim dospělí omezují či zakazují přístup k internetu. Většinou jsou důvodem obavy o bezpečí a zdravý vývoj dětí. Ať už má strach dospělých opodstatnění, či nikoli – příčin má mnoho: kyberšikana, příliš odhalené soukromí, lákání dětí na schůzku, škodlivý software, nevhodný a nelegální obsah (pornografie, násilí apod.), reklamní manipulace atd. Nové médium zkrátka přineslo nové možnosti i nové potíže.

„Považujeme vlastně za svou povinnost nabídnout školám program týkající se bezpečného internetu a jsem přesvědčena o tom, že je v dnešní době nezbytné, aby se stal trvalou součástí festivalu pro děti a mládež. Jsem proto velmi ráda, že jsme našli společnou cestu s paní Eckertovou a velmi se těším na prohloubení této spolupráce v budoucnu,“ říká Markéta Pášmová, programová ředitelka festivalu.

L. Eckertová komentuje: „Nutím děti přemýšlet. Mimo jiné diskutujeme o lžích na internetu. Děti samy zveřejňují nepravdy (což může být i pozitivní jev), ale nepřipouští lež v tom, co vidí a čtou. Vysvětluji jim, jak se chránit před riziky a jak řešit problémy, pokud nastanou. První poučení by mělo přijít od rodičů. Ti však často přenechávají tuto výsadu školám.“

Je třeba stále dokola opakovat zásady bezpečnosti na internetu? „No, jistě! Děti rády zkouší něco nového a experimentují. I v oblasti moderních technologií. Na internetu však mají jejich lumpárny a úlety velké publikum,“ dodává autorka. „Situace, s nimiž se při besedách setkávám, bývají překvapivé také pro pedagogický dozor. Počínaje prozrazeným fotografováním holých zadnic na školním hřišti, až po noční obtěžování dívenky mobilním telefonem – jejím otcem.“

A co je vlastně „Kyberčuně“? Jde o tvora, který škodí a otravuje ostatní přes internet a mobilní telefony. Jde o zhmotněnou hrozbu, kterou si každý představuje trochu jinak. Pokřtěno bylo na veletrhu hraček For Toys 2014, kde Agentura Dobrý den zaznamenala oficiální rekord v počtu namalovaných (kyber)čuňat.

Beseda systematicky navazuje na knihu Hustej INTERNET, která se na jaře roku 2014 stala nejúspěšnější dětskou knihou v České republice (zdroj: žebříček Svazu českých knihkupců a nakladatelů). Kniha byla mj. nedávno umístěna do seznamu doporučené literatury webu Děti a media, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, www.detiamedia.cz/art/1493/doporucena-literatura.htm). Nový koncept vzdělávání s nadhledem k tématu online rizik doplňuje bezplatná aplikace „Hustej INTERNET“ Lenky Eckertové a známé ilustrátorky Lucie Seifertové, pro platformu Windows.

(tz)